Vetpercentage berekenen online calculator

De vetpercentage berekenen kan door middel van een formule. De calculator op deze site maakt gebruik van de formule van “Hodgdon en Beckett”, ontwikkeld aan het ‘Naval Health Research Center’ in 1984. Mannen slaan vet veelal op in de buikstreek (appelmodel) en vrouwen slaan het vet eerder op ter hoogte van de heupen waardoor het respectievelijke vetpercentage niet met dezelfde formule berekend kan worden. In de vetpercentage formule worden deze verschillen automatisch berekend.

Vetpercentage berekenen

Lichaamsvet percentage kunnen op een aantal manieren worden berekend. De meest bekendste en overigens de nauwkeurigste methode om de vetmassa van je lichaam te berekenen, is de huidplooimeting. Bij een huidplooimeting wordt er op verschillende plaatsen op het lichaam met behulp van een meet-tang, de dikte van de vetlagen en de huid gemeten en vervolgens d.m.v een formule de vetpercentage bepaald.

Lichaamsvetpercentage Calculator
Leeftijd
Lengte in cm
Gewicht in kg
Middel omtrek in cm
Nek omtrek in cm
Heup omtrek (Vrouwen)
Geslacht
 
Lichaamsvet %
Aantal kilo’s vet
Vetvrije massa
Opmerking   

voedingsschema calculator

 • Voor een exacte meting kun je beter naar een huisarts, diëtist of fitnesscentrum gaan.
 • Een accurate meting wordt gedaan aan de hand van huidplooimeting.
 • Laat het meetlint goed aansluiten, zonder de huid samen te drukken.
 • Lengte: meet je op blote voeten
 • Gewicht: meet je zonder kleren, ’s ochtends, net nadat je naar het toilet bent geweest en voor u iets eet of drinkt.
 • Middelomtrek (Mannen): Meet dit door de lintmeter ter hoogte van de navel horizontaal rond de taille te leggen na normale uitademing.
 • Middelomtrek (Vrouwen): Meet dit door de lintmeter horizontaal rond het smalste punt van de taille te leggen.
 • Nekomtrek: Meet dit horizontaal, net onder het strottenhoofd, met de lintmeter licht naar beneden hellend aan de voorzijde.
 • Heupomtrek (alleen vrouwen): Meet dit horizontaal, op het breedste punt van uw heupen.
 • Vetvrije massa is alles wat geen vet is: spieren, botten en water.

29 reacties

 1. Lodt schreef:

  Hallo,

  Even een vraagje ik weeg 57,4KG, lengte is 175, netomtrek is 37 en middelomtrek 73 leeftijd 18. Hier komt dus uit dat ik een vetpercentage heb van 7,4%?!? Maar ik ben echt niet super dun ofzo en niet erg gepsierd. Kan dit dan toch kloppen of niet?

 2. lexx schreef:

  Hallo, ik doe al 35 jaar fitness, volgens bmi heb ik maar 14% vet en nog zegt tekst dat ik 3.4 kilo moet afnemen (???)

 3. Miriam de Groot schreef:

  Hallo, ik had een vraag. Wij zijn bezig met een profielwerkstuk en ik zou graag de formule willen weten voor het uitrekenen van je vetpercentage. Op alle sites die ik heb bezocht moet je je nekomtrek etc. invoeren, maar nergens staat de daadwerkelijke formule hoe je dit uitrekent.
  Ik hoor graag iets van jullie!
  Mvg.

 4. Joe schreef:

  Ten eerste je hoeft niet veel te wegen om een hoge vetpetcentage te hebben. En het vetpercemtage bestaat ook uit vocht. En een calculator als dit is niet betrouwbaar. Het beste is gewoon lkkr te trainen en niet te veel bezighouden met vet. Drink veel water eet gezond en beweeg genoeg.

 5. Fitnessjunk schreef:

  Hoi Tamara, dat klopt. De calculator niet al te serieus nemen. In de tekst (en notie onderaan) wordt ook herhaaldelijk gezegd, dat de calculator niet nauwkeurig is. Maar, je hebt je vorig jaar september laten meten… Er kan veel veranderen in een jaar :)

 6. Glenn schreef:

  Klopt niks van

 7. Tamara schreef:

  Hoi… deze meting is absoluut niet accuraat. Ik heb vorig jaar september een inspanningstest laten doen en daarbij hebben ze met een huidplooimeter mijn vetpercentage opgemeten. Ik heb nogal veel spiermassa voor een vrouw door zware inspanningen en fitness waardoor mijn vetvrije massa op 57 kilo ligt. (ik ben 1.72 lang) volgens deze meting zou dat maar 48 kilo zijn. Dat scheelt nogal. Ook zit het vetpercentage bijna 10% hoger dan bij de huidplooimeting.
  Ik zou de calculator dus niet al te serieus nemen. :)

 8. Yvonne schreef:

  Hallo,
  Ja die heupmaat blijft niet staan dus is het wel correct dan? 1.71 Een mesomorf als vrouw natuurlijk en 83 kg nek 40 en taille 96 en heup 109.
  Bedankt

 9. Fitnessjunk schreef:

  Hoi Dikkie, voor een nauwkeurige vetmeting kun je het beste gebruik maken van huidplooimeting. Je hebt er verschillende: de 3 punts, 4 punts en 7 punts huidplooidikte meting. Op de pagina’s vind je calculators de een berekening maken van de opgegeven metingen. Hopelijk heb je er wat aan. Vriendelijke groet!

  PS: 3 en 4 staan nog geen handleiding, maar de handleiding van 7 kan ook gebruikt worden.

 10. Dikkie schreef:

  Hi! Ik heb gisteren mijn vet% laten meten in de sportschool. Resultaat was 32%. Ik heb er weinig verstand van maar wat ik wel wist was dat het niet zo gezond is. Nu heb ik hier ingevuld en zie ik dat het 22% ongeveer is een HEEL groot verschil. Nou lijk het me stug dat ik 32% heb want mijn gewicht is 57 kg en 165 lang en 22 jaar. nek = 31cm heupen = 95 en taille = 65cm.
  Wat moet ik in godsnaam geloven want 32% is naar mijn idee om te huilen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.