4 punts huidplooimeting handleiding ( + calculator )

Huidplooimeting is een manier om de vetpercentage te meten. Onder de huid zit een laag vet, waarvan de hoeveelheid gemeten kan worden door huidplooidiktemeting. Aan de hand van een formule kan er met de gemeten huidplooidiktemetingen een berekening worden gemaakt. De uitkomst geeft een nauwkeurige indicatie van het totaal aan hoeveelheid vetmassa wat zich in het lichaam bevindt.

????
Fitnessjunk.nl Betrouwbare informatie over fitness en bodybuilding

De 4 punts huidplooimeting calculator

Het meten van de vetpercentage geeft een goed beeld over de lichaamstelling. Aan de hand van deze informatie kan er een goede inschatting worden gemaakt over de voedingstoestand waar men in verkeerd (met andere woorden de benodigde energiebehoefte). Het meten van de vetpercentage (en vetvrije massa) is essentieel om zodoende een uitgebalanceerd voedingsschema op te kunnen stellen. Dat maakt huidplooimeting per definitie een onmisbaar element in de wereld van fitness en bodybuilding.

De onderstaande calculator berekent de lichaamsvetpercentage op basis van het opgegeven gewicht, leeftijd en de dikte van de 4 huidplooienmetingen. De formule is gebaseerd op het Jackson-Pollock 4-puntsmethode. Daarover wordt later in het artikel verder op in gegaan.
4 punts huidplooimeting calculator
Abdominal (mm)
Suprailiac (mm)
Thigh (mm)
Triceps (mm)
Geslacht
Leeftijd
  
Vetpercentage (BF%) =

Aan de hand van lichaamsgewicht en vetpercentage, kan hier de vetvrije massa worden berekent.

Classificatie 4 punts huidplooimeting

Wanneer het lichaamsvet is bepaald, kan deze worden gecategoriseerd. Het tabel hieronder presenteert de classificatie normen van het geslacht en leeftijd. Het geeft een indicatie aan hoe het met de lichamelijke “conditie” is gesteld (een laag vetpercentage betekend niet per definitie gezond) en welk vetpercentage benodigd is om krachtige fysieke activiteiten (gemiddelde intensiteit) uit te voeren, zonder het optreden van onnodige vermoeidheid.

Classificatie Vrouwen (vet %) Mannen (vet %)
Essentieel vet 10-12% 2-4%
Atleten 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Acceptabel 25-31% 18-25%
Obesitas 32%+ 25%+

Vrouwen van 35 jaar die een vetpercentage tussen de 24 en 29 hebben worden gecategoriseerd in de gezonde fitheid standaard, maar om goede prestaties te leveren waarbij hoge fysiek eisen worden gesteld, worden zij geadviseerd om een vetpercentage tussen de 19 en 24 in te hebben.

De 4 punts huidplooimeetpunten

4 punts huidplooimeting abdominalAbdominal: Een verticale plooi circa 1,5 / 2cm. rechts van de navel.
4 punts huidplooimeting SuprailiacSuprailiac:Een verticale plooi aan de bovenzijde van het darmbeen (aan heupzijde).
4 punts huidplooimeting ThighThigh: Een verticale plooi aan de voorzijde van de dij, halverwege de knie en heup.
4 punts huidplooimeting TricepsTriceps: Een verticale plooi aan de achterzijde van de bovenarm, halverwege de schouder en elleboog.

Het deskundig gebruiken van de caliper

Voorafgaand aan de huidplooimetingen dienen de volgende aanbevelingen in acht te worden genomen, om zo de meest accurate resultaten te behalen. Stel jezelf in staat de caliper meerdere malen uit te proberen. Neem diverse malen metingen op verschillende huidplooimeetpunten en vergelijk de uitkomsten en controleer hoe consistent deze zijn. Zorg dat je bekend bent met de juiste plaatsen waar de huidplooi gemeten dient te worden. Wanneer je meermalen over tijd meet, zorg ervoor dat de metingen worden gedaan op een gelijk tijdstip. Het beste is vroeg in de morgen. Metingen dienen niet direct na inspanning te worden gedaan. De vochtverplaatsing naar de huid zal de huidplooi vergroten. Alle metingen moeten aan de rechterzijde van het lichaam worden gedaan, direct op de huid (niet door de kleding).

De correcte werkwijze van huidplooimetingen

Alle metingen dienen genomen te worden aan de rechterzijde van het lichaam in staande positie. Lokaliseer elk van de meetpunten. Grijp stevig een plooi tussen duim en wijsvinger. Trek de plooi weg van het spierweefsel. De Caliper dient loodrecht ten opzichte van de plooi te worden gehouden.

7 punts huidplooimeting

De Caliper kan met de duim (op het geribbelde deel) worden geopend. Plaats de Caliper circa 1 cm onder de vingergreep. Sluit de Caliper langzaam om de huidplooi. Laat de duim los zodat de volledige spanning van de Caliper zich op de huidplooi begeeft. Lees de Caliper af, neem hierbij de dichtstbijzijnde ½ mm. Wacht met aflezen echter wel 1 a 2 seconden nadat je de duim hebt losgelaten van de Caliper. Heropen de Caliper en verwijder deze van de huidplooi. Elk punt dient driemaal te worden gemeten. Hierbij dien je de Caliper wel van de huidplooi af te halen en de meting in zijn geheel opnieuw uit te voeren. Het gemiddelde van de twee meest overeenkomende metingen wordt als resultaat van de meting gebruikt.

De 4 punts huidplooimeting formules

4-Site Skinfold Equation (for calculating % body fat)

Mannen:
% Body Fat  = (0.29288 x sum of skinfolds) – (0.0005 x square of the sum of skinfolds) + (0.15845 x age) – 5.76377, where the skinfold sites (measured in mm) are abdominal, triceps,thigh and suprailiac
Females:

Vrouwen:
% Body Fat  = (0.29669 x sum of skinfolds) – (0.00043 x square of the sum of skinfolds) + (0.02963 x age) + 1.4072, where the skinfold sites (measured in mm) are abdominal, triceps, thigh and suprailiac

Wat is jouw mening over de 4 punts huidplooimeting? Heb je op of aanmerkingen, opbouwende feedback en/of tips? Laat het me weten in een reactie hieronder. Alvast bedankt!

bronnen/referenties

  • Jackson, A.S. & Pollock, M.L. (1978) Generalized equations for predicting body density of men. British J of Nutrition, 40: p497-504.
  • Jackson, et al. (1980) Generalized equations for predicting body density of women. Medicine and Science in Sports and Exercise, 12:p175-182.
  • Jackson A S, Pollock, M (1985) Practical assessment of body composition. Physician Sport Med. 13: 76-90.
  • Siri, W. E. (1961). Body composition from fluid space and density. In J. Brozek & A.
  • Bailey, C. (1994). Smart Exercise, Burning Fat, Getting Fit. Houghton Mifflin, New York New York.
  • Durnin, J.V.G.A. and Rahaman, M.M. (1967). The assessment of the amount of fat in theuman body from measurements of skinfold thickness. British Journal of Nutrition 21: 681-

verberg

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.