Vetpercentage berekenen online calculator

De vetpercentage berekenen kan door middel van een formule. De calculator op deze site maakt gebruik van de formule van “Hodgdon en Beckett”, ontwikkeld aan het ‘Naval Health Research Center’ in 1984. Mannen slaan vet veelal op in de buikstreek (appelmodel) en vrouwen slaan het vet eerder op ter hoogte van de heupen waardoor het respectievelijke vetpercentage niet met dezelfde formule berekend kan worden. In de vetpercentage formule worden deze verschillen automatisch berekend.

Vetpercentage berekenen

Lichaamsvet percentage kunnen op een aantal manieren worden berekend. De meest bekendste en overigens de nauwkeurigste methode om de vetmassa van je lichaam te berekenen, is de huidplooimeting. Bij een huidplooimeting wordt er op verschillende plaatsen op het lichaam met behulp van een meet-tang, de dikte van de vetlagen en de huid gemeten en vervolgens d.m.v een formule de vetpercentage bepaald.

Lichaamsvetpercentage Calculator
Leeftijd
Lengte in cm
Gewicht in kg
Middel omtrek in cm
Nek omtrek in cm
Heup omtrek (Vrouwen)
Geslacht
 
Lichaamsvet %
Aantal kilo’s vet
Vetvrije massa
Opmerking   





voedingsschema calculator

  • Voor een exacte meting kun je beter naar een huisarts, diëtist of fitnesscentrum gaan.
  • Een accurate meting wordt gedaan aan de hand van huidplooimeting.
  • Laat het meetlint goed aansluiten, zonder de huid samen te drukken.
  • Lengte: meet je op blote voeten
  • Gewicht: meet je zonder kleren, ’s ochtends, net nadat je naar het toilet bent geweest en voor u iets eet of drinkt.
  • Middelomtrek (Mannen): Meet dit door de lintmeter ter hoogte van de navel horizontaal rond de taille te leggen na normale uitademing.
  • Middelomtrek (Vrouwen): Meet dit door de lintmeter horizontaal rond het smalste punt van de taille te leggen.
  • Nekomtrek: Meet dit horizontaal, net onder het strottenhoofd, met de lintmeter licht naar beneden hellend aan de voorzijde.
  • Heupomtrek (alleen vrouwen): Meet dit horizontaal, op het breedste punt van uw heupen.
  • Vetvrije massa is alles wat geen vet is: spieren, botten en water.

29 reacties

  1. Mike schreef:

    Deze lichaamsvetpercentage calculator doet het niet. Er gebeurd niks als je de getallen invult en op de knop drukt. Verder vroeg ik me af of het nodig is om de nek omtrek te meten, omdat bij een andere calculator op een andere site wordt alleen uitgegaan van de middel omtrek.

  2. Fitnessjunk schreef:

    Hoi Gina, een nauwkeurige calculator om je kilocalorieën behoefte uit te rekenen kan hier vinden. Hopelijk heb je hier wat aan!

  3. Gina schreef:

    De calculator werkt al een tijdje niet meer. Zijn jullie je daar van bewust?

  4. Fitnessjunk schreef:

    Hoi Annelies, bedankt voor je bericht. Botmassa is te berekenen, maar valt alsnog onder VVM. En wat bedoel je met een goede volledige meting? Ik hoor graag van je. Vriendelijke groet. PS: Bij een gezond persoon blijft de botmassa gelijk, bij het iets verlagen van de vetpercentage. Heeft geen nut om als “referentie punt” te gebruiken…

  5. Annelies schreef:

    hier staat dat de vetvrije massa dus spieren, botten en water is. Dit is echter niet waar. Je berekent met de huidplooimeting het vetpercentage en met je gewicht kun je hier dus je vetmassa van berekenen. Bij een goede volledige meting ga je ook je polsomtrek, polsbreedte en kniebreedte noteren. met een speciale formule hiervoor kom je dan op je skeletmassa. jouw gewicht min de skeletmassa en min de vetmassa is dus de vetvrije massa. botten vallen hier dus niet onder!

  6. Fitnessjunk schreef:

    Hoi Miranda, ik begrijp dat je graag antwoorden wilt. Helaas geven wij geen medisch advies. Het lijkt me verstandig als je naar een huisarts en/of specialist gaat. Vriendelijke groet

  7. Miranda schreef:

    Op dit moment ben ik te zwaar (90 kilo) voor mijn lengte (163). Dit alles is mede gekomen door mijn trage schildklier en zwangerschap. Graag wil ik weten hoe ik het beste een balans kan vinden met voeding en sport zonder op dieet te gaan ivm mijn schildklierprobleem. Hoe kan ik dit het beste aanpakken/opbouwen en op welke punten moet ik letten ivm voeding?

  8. Fitnessjunk schreef:

    Melanie, een omtrek meting zoals op de pagina is zeker niet accuraat. Helemaal mee eens! Het volgende is een kopie/plak van een ander bericht op de site:

    De eeuwige drama en onzekerheid over welk methodiek het beste is (en de verschillende uitkomsten). Vroeger hebben ik en velen anderen zich daar “druk” over gemaakt en dat zal vast zo blijven. Elke meting, methode en de “wetenschap” daarachter geeft een verschillende uitkomst. Welke het beste is en waarom? Welk methode er wordt gebruikt maakt niet veel uit (een huidplooimeter van 5 euro is prima). Wat wel erg belangrijk is —> wees consequent! Geen van de verschillende methodes is met elkaar geijkt, houdt dus vast bij de meting waar je voor kiest. Het gaat om de metingen, berekeningen om zodoende ontwikkelingen en progressie bij te kunnen houden. Een eerste meeting dient vooral als ->referentie punt <-. Aan de hand van die informatie stelt men een persoonlijk voedingsschema op. De tweede meting en die daarop volgen, moeten doormiddel van de zelfde methode zijn gebeurd. Het gaat om progressie. Of je met de een nu van 16 naar 15 procent gaat en met de ander van 15 naar 14, maakt niets uit. De angst ligt vaak bij de gedachte om de juiste hoeveelheid kilocalorieën te bereken. Niet doen, want de eerste berekening over hoeveel kilocalorieën je voedingsschema mag bevatten blijft hoe dan ook een indicatie. En dat geldt voor elke methode! Hier een artikel + meting voor de 7 punts huidplooimeting

  9. Melanie schreef:

    Beste redactie van Fitnessjunk,

    Naar mijn mening (en veel onderzoekers) is een huidplooimeting helemaal niet de meest accurate methode om vetprecentage te meten. Dat betekent dat een omtrekmeting niet accuraat meet. Er zijn namelijk methoden die wel tijdrovender en duurder zijn, maar wel een veel nauwkeuriger resultaat geven. Enkele voorbeelden hiervan zijn namelijk de onderwaterweging (gebaseerd op de wet van Archimedes), een BOD POD meting, een DEXA-scan etc.

    Vriendelijke groet,
    Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.