bodybuiding & fitness
bodybuiding & fitness

Spiermassa opbouwen de basiskennis

43 reacties

 1. Fitnessjunk schreef:

  Hoi Aniel, interessante vraag. Maar vaag. Eerst even een “grove” toelichting, door wat technisch gebrabbel voor de meelezers.

  Een agonist: Een buigende spier die beweging veroorzaakt. Antagonist: Een strekkende spier (die tegen de beweging door een agonist inwerkt). Antagonistisch paar: Een buigende en een strekkende spier. Synergist: Een spier die samen met de agonist een beweging mogelijk maakt. Agonist → Biceps, Synergist → Brachialis. Antogonist: Triceps. Antagonistisch paar → Triceps en Biceps.

  Het is lastig om je vraag te beantwoorden. Wat is je doel, hoeveel dagen per week wil je trainen, hoevaak p.w .wil jij je spieren trainen, etc,.? Je zegt maar twee spiergroepen per dag te willen trainen. Er zijn grofweg twee soorten oefeningen: Samengestelde – en isolatie oefeningen. Bij een samengestelde (compound) oefening worden er meerdere spiergroepen aangesproken. Dat zou voor jou betekenen, dat de benchpress afdoende zou zijn.

  Naast dat het doel duidelijk voor ogen moet zijn bij het opstellen van een fitness schema, is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het evenredig trainen van alle spiergroepen en een goed balans tussen trainen en rust (herstel). In een fitness-schema kunnen bepaalde ‘intensiveringstechnieken’ worden toegepast…

  Een superset: Het koppellen van agonisten en antagonisten. Bijvoorbeeld een borstoefening gevolgd door een rugoefening of een bicepsoefening gelijk laten volgen door een triceps oefening. Een superset: Een samengestelde oefening laten volgen door een isolatie oefening voor dezelfde spiergroep, zoals bankdrukken gevolgd door flyes.

  Train je op maandag borst is het onverstandig om op dinsdag schouders en/of triceps te trainen. Bij het combineren/keuze van spiergroepen, oefeningen en intensiveringstechnieken, moet men in gedachte houden dat spiergroepen voldoende hersteltijd krijgen, om zodoende supercompenstatie te bewerkstelligen.

 2. aniel schreef:

  Hoi,
  Heb vandaag jouw site ontdekt. Keep up the good work!!!

  Vraagje…
  Ik probeer meestal 2 spiergroepen op een dag te pakken. Wat is dan een betere combinatie.

  1. Tegengestelde spiergroepen (antagonisten). Bijvoorbeeld 3 sets biceps en 3 sets triceps.
  2. Spiergroepen die “dicht tegen elkaar aan” liggen. Bijvoorbeeld 3x borst en 3x schouder.
  3. Of een meer gecombineerde aanpak . Bijvoorbeeld 4x rug (waarbij de biceps (meestal) gelijkertijd ook belast word) en daarna bijvoorbeeld 2x geïsoleerd biceps.

  3 verschillende manieren met allemaal waarschijnlijk eigen voordelen (en nadelen?). Kun jij hiervoor iets vertellen? Wat adviseer jij?

  Sorry als deze vraag al op de website beantwoord was. Ik heb het niet kunnen ontdekken.

 3. Fitnessjunk schreef:

  Hallo Gertjan, hier een artikel over hoeveel herhalingen voor maximale spiergroei en hier een artikel over rep timing. Hopelijk heb je er iets aan. Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.