Het belang van rep timing (tempo) tijdens krachttraining

Afhankelijk van het doel van de krachttraining stelt men een programma op. Dit krachttraining programma wordt ingevuld door bepaalde keuzes te maken uit “verschillende mogelijkheden”, zoals het aantal herhalingen per serie, intensiteit, snelheid, etc. In de wereld van sport en fitness noemt men de verschillende mogelijkheden ook wel “trainingsvariabelen”.


Fitnessjunk.nl Betrouwbare informatie over fitness en bodybuilding

Het verschil tussen rep tempo en rep timing

Ook voor het uitvoeren van een ‘rep’ zijn er verschillende mogelijkheden. Er wordt vaak gesproken over reps (repetitions) en sets. Vertaald naar het Nederlands herhalingen en series. In krachttraining en/of bodybuilding schema’s kan worden geadviseerd om bij de workout gebruik te maken van een bepaalde ‘rep timing’. Rep tempo kan worden omschreven als een bepaalde snelheid of het tempo dat een activiteit wordt uitgevoerd. De term wordt vooral gebruikt bij krachtsporten, zoals power en weightlifting. Rep tempo staat beter bekend als herhalingssnelheid, hefsnelheid, lifting tempo, dus de snelheid waarmee herhalingen (reps) in een set worden uitgevoerd.

Bodybuilders gebruiken over het algemeen de term rep timing. De volledige bewegingsbaan van een herhaling, ook wel Full ROM genoemd, bestaat in principe uit verschillende ‘fasen’ en bij elke fase kan er mogelijk voor een verschillend uitvoeringssnelheid worden gekozen.

Op papier wordt rep timing als een drie of viercijferige code uitgedrukt, zoals: 3-1-3-0. Elk nummer geeft de tijd aan in seconden, voor een specifiek fase van de herhaling (oefening). In de cijfercode wordt ook aangegeven of er in een overgangsmoment een ‘pauze’ moet worden genomen en zo ja, voor hoelang.

 • Het eerste cijfer staat voor de negatieve (excentrische) fase
 • Het tweede cijfer staat voor het overgangsmoment (transitie fase)
 • Het derde cijfer staat voor de positieve (concentrische) fase
 • Het vierde cijfer, welke niet vaak wordt gebruikt, staat voor de tijd aan de top van een lift.


Fitnessjunk.nl Betrouwbare informatie over fitness en bodybuilding

Het integreren van rep timing in een trainingsprogramma

Rep timing is voor verschillende doelstellingen toepasbaar. Voor het vergroten van explosieve kracht, zou de volgende 3-0-1 rep timing kunnen worden gehanteerd. Negatieve fase langzaam uitvoeren, het overgangsmoment geen pauze en de positieve fase snel (explosief) uitvoeren. Snel of explosief betekend niet ongecontroleerd!

Voor het specifiek ontwikkelen van spiermassa, wordt vaak geadviseerd om een 2-1-2 rep timing aan te houden. In het overgangsmoment (pauze) wordt vaak ‘peak contraction‘ ingezet. Een oefening langzaam en gecontroleerd uitvoeren, kan bij een juiste belastingen (work-load) voor een verhoogde intensiteit zorgen en dwingt het lichaam meer spiervezels aan te spreken. Dat suggereert een positief effect te hebben op spierhypertrofie.

Conclusie/samenvatting

Het is belangrijk dat er wordt getraind met een rustige, gecontroleerde (technisch correct) en volledige bewegingsbaan (full ROM). Dat is noodzakelijk is om de spier maximaal te stimuleren. Bewegingsbaan wordt in de sportschool simpel uitgedrukt als, ‘herhaling.’ Een volledige herhaling bestaat uit verschillende fasen. Met rep tempo kan worden aangegeven hoe snel de herhalingen moeten worden uitgevoerd en met rep timing kan specifiek worden aangegeven hoe snel een bepaalde fase van een herhaling moet worden uitgevoerd.

Rep timing kan worden ingezet om bijvoorbeeld een specifiek doel zoals het vergroten van snelheid, kracht, explosiviteit, etc, te vergroten. Wanneer rep tempo en timing goed wordt ingezet, levert het een bijdrage om beter controle te krijgen bij het uitvoeren van een oefening. Een betere controle betekend, is een verbetering qua techniek en heeft op zijn beurt weer een positief effect op het vergroten van kracht en spiermassa. Rep timing en tempo kan ook ingezet worden om plateaus the doorbreken.

Wat is jouw mening over rep timing? Heb je op of aanmerkingen, opbouwende feedback en/of tips? Laat het me weten in een reactie hieronder. Alvast bedankt!

bronnen/referenties

2 Reacties

 1. Fitnessjunk zegt:

  Martin, serieus??? Ik weet een super site met boordevol informatie over fitness. Mocht je vragen hebben over ‘rep timing’, lees dan het artikel ‘Het belang van rep timing tijdens krachttraining’. ;-)

 2. Martin zegt:

  Hoii, allereerst wilde ik zeggen dat je echt een supersite hebt!!!! 2 1 2 rep timing. Wat houdt dat nu precies in ? Betekent dit bijvoorbeeld dat je bij een bench press in twee seconden je armen strekt 1 seconde aanhoudt en weer in twee seconden naar beneden gaat? Of betekend het dat je je armen strekt twee seconden aanhoudt om hierna in een seconde naar beneden gaat en daar weer twee seconden aanhoudt?
  Bedankt voor je reactie!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.