HST- Hypertrophy Specific Training

De Hypertrophy-specific Training, afkorting HST, is een trainingsmethode voor krachtsporters. Het doel van deze training is het creëren van spiermassa bij krachtsporters. HST is ontworpen door Bryan Haycock, een verder onbekend iemand in de krachtsport-wereld. Hij heeft heel wat onderzoeken bestudeerd en uit deze onderzoeken een trainingsmethode opgebouwd die gebaseerd is op enkele eenvoudige basisprincipes.

Mechanische belasting

Dit is eigenlijk overbodig. Zonder mechanische belasting zal er in een spier geen microtrauma optreden. Zonder microtrauma geen spiergroei. Kortom, je moet een spier belasten.

Frequentie

In tegenstelling tot een gewoon splitschema, zegt HST dat je elke spiergroep minstens 3x per week moet trainen. In wezen kan dit neer komen op 3x per week full body training, waarbij men dus alle spiergroepen traint, bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag. De verklaring hiervoor is dat de factoren die wijzigen na een training in een spier, zoals glycogeenniveaus, IGF,… na ongeveer 48 uur hun normale waarde weer bereikt hebben. Simpelweg gezegd, na ongeveer 48u kan een spier weer belast worden, en kan er weer microtrauma ontstaan. In het basisschema dat ik ook zal uitleggen wordt maandag/woensdag/vrijdag voorgesteld, omdat dit een praktische toepassing is van dit principe. Er zijn echter veel varianten mogelijk, zoals een upper/lowerbody split, push/pull splits, waarbij dan 6x of soms 12x per week getraind wordt. Klassieke training waar je dus 1x per 7 dagen traint houdt in dat je ongeveer twee dagen groeit, en de andere dagen zijn enkel onderhoud van die groei, en dus verloren tijd.

Progressive overloading

Dit is het tweede belangrijk principe en vereist wat meer uitleg. Een spier groeit pas als er microtrauma ontstaat, dat weten we allemaal. Het is echter niet nodig een spier steeds met zijn maximaal gewicht, je RM (rep maximum, je gewicht dat je maximaal kan gebruiken om een bepaald aantal reps te halen) te belasten. Afhankelijk van het conditioneringsniveau van een spier, is een lichter gewicht ook voldoende om microtrauma te veroorzaken, en dit in even grote mate als een hoger gewicht.

Met conditionering wordt bedoeld welke absolute load (dus in gewicht) een spier op een bepaald moment “gewend” is. Met andere woorden waarop een spier geen extra werk hoeft te verrichten. Stel dat je elke keer bijvoorbeeld 50kg gebruikt voor een bepaalde oefening. Na x aantal keer is je spier gewend aan dat gewicht, en heeft de spier dus geen reden om microtrauma te vertonen bij het liften van dat gewicht (nog eens ter herhaling, ik probeer het in mensentaal uit te leggen, het onderzoek bevestigt dit). Enkel een hogere load, dus bijvoorbeeld 55 of 60kg, zorgt weer voor microtrauma. Dit is de “overload”, een belasting (load) die hoger (over) is dan je spier gewend is. Maar als 50kg je maximum is, dan kan je niet meer verhogen, en heeft je training geen nut.

Door de spier dus elke training met een hoger gewicht te belasten dan de vorige training, voorkom je die gewenning, die conditionering, en blijf je microtrauma creëren. Uiteraard kan je dit enkel als je eerste training met een gewicht is dat lager is dan je RM, anders kan je geen gewicht opbouwen. Dit is dus het progressive, steeds gewicht erbij.

Je kan inderdaad al de opmerking maken dat als je spieren dus gewend zijn aan dat hoge gewicht, bijvoorbeeld die 50kg en je gaat dan over naar 20kg, die 20kg geen nut heeft, je spieren zijn immers geconditioneerd aan dat gewicht. Er ontbreekt dus nog wat…

Strategic deconditioning

Zoals gezegd, er moet dus een gewicht gebruiken waar een spier niet aan gewend is. Omdat je op het einde van een cyclus of een training echter hoge gewichten gebruikt, kan je niet zomaar op een lager gewicht beginnen. Je moet je spieren “deconditioneren”. Dit wil zeggen zorgen dat het niet meer gewend is om een hoog gewicht te heffen. Dit kan je doen door te rusten, minstens 1 week (dus za/zo+5dagen+za/zo, dus eigenlijk 9). Dit kan zelf langer zijn, als je voeding in orde is hoef je je geen zorgen te maken over spierverlies.

Deconditionering kan het best uitgelegd worden met het voorbeeld van een astronaut. Astronauten ondergaan immers de meest extreme vorm van deconditionering die mogelijk is. In de ruimte, waar het lichaam niet onderhevigd is aan de zwaartekracht zoals we die op de aarde kennen, hoeven hun spieren totaal geen kracht uit te voeren. Een belasting op de spieren bestaat hier dan ook niet. Als een astronaut terug op aarde is, zijn zijn spieren dus volledig gedeconditioneerd, Elke belasting, hoe klein dan ook, zelf gewoon wandelen, is op dat moment een overload, en veroorzaakt microtrauma. Wij kunnen dus enkel rusten, waardoor de lagere belasting, waarmee ons schema zal starten, wel degelijk microtrauma veroorzaakt. Stel dat je spier gedeconditioneerd is tot op een niveau waarop een belasting van 20 kg microtrauma veroorzaakt (we kunnen dat uiteraard niet weten, maar we veronderstellen dat, ik geef later een concreet voorbeeld). Nu zou je kunnen een training doen met die 20 kg, maar ook een met 30 kg. Beide zullen microtrauma veroorzaken, ze zijn immers beide een “overload” voor de spier. Nu is het echter niet nuttig met 30 kg te trainen! Het microtrauma, en dus de groei, zal niet groter zijn. Een spier kan immers maar een bepaalde graad van microtrauma vertonen, wat logisch is, anders zouden we tijdens het trainen ons spier zien scheuren en uiteenvallen (plastisch uitgedrukt). Het is dus beter die 30 kg maar de volgende training te gebruiken.

Kortom: strategic deconditioning zorgt ervoor dat je spieren weer “ontwend” worden, en dat een lagere belasting terug effectief wordt.

One Rep Maximum (1 RM) Calculator

De calculator zal een inschatting maken van uw ‘One Rep Maximum’ gebaseerd op gewicht en herhalingen. Het zal ook een schatting maken van 5, 10 en 15 rep maxes gebaseerd op de One Rep Max, berekend voor Hypertrophy-Specific Training (HST).

Hypertrophy-Specific Training (1RM) Calculator
Enter number of reps performed:
Enter weight used:
One rep max (formula one)   weight / ( 1.0278 – ( 0.0278 * reps ))
One rep max (formula two)   weight * ( reps * 0.033 + 1 )
5-rep max:
10-rep max:
15-rep max:
HST Routine
Voorbeeld: HST Routine (10 reps) – Maandag, woensdag en vrijdag.
FULL BODY
Oefening sets reps
Barbell Squat 1 10
Stiff Leg Deadlift 2 10
BORST
Oefening sets reps
Incline Dumbbell Bench Press 2 10
Dips 1 10
RUG
Oefening sets reps
Chins 2 10
Rows 2 10
TRAPEZIUS
Oefening sets reps
Dumbbell Shrugs 1 10
SCHOUDERS
Oefening sets reps
Shoulder Press 1 10
Dumbbell Lateral Raises 1 10
Reverse Flyes (Rear Delt) 1 10
BICEPS
Oefening sets reps
Dumbbell Curl 2 10
TRICEPS
Oefening sets reps
Triceps Ex. 2 10
KUITEN
Oefening sets reps
Calf Raises 2 10
BUIK
Oefening sets reps
Naar keuze 2 10

26 Reacties

 1. Hoi, waarom zo weinig sets? En zo weinig oefeningen per spiergroep? Goeie site trouwens:)

 2. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Mihelle, sorry bedoel het niet beledigend. Maar Met jou ervaringen en expertise zou je dat toch moeten weten?!

 3. Michèlle zegt:

  Hii, vraagje… Ik gaf jarenlang groepslessen (attack, pump, combat, core enz) maar nu bijna niet meer omdat ik tijdelijk ‘clubloos’ ben. ondertussen ook nog ff bevallen v kind nr2 n half jr terug en al.. schrik niet.. 10maanden niets aan sport gedaan. Ik voel me verschrikkelijk, ellendig, vet, slap, hahaha!

  Ik ben ivm de (3)kids aangewezen op thuistraining. Ik heb n bankdrukbank plus pully v christopeit, squatrek, 4 dumbells met verwisselbare schijven, barbell en veel schijven.

  mijn stats: 28jr, 166cm, 52kg, vet geen idee.

  heel eerlijk, als ik in de spiegel kijk staat t huilen me nader alst lachen. Vooral omdat ik niet weet HOE ik mijn doel zsm kan bereiken. Raak r echt lichtelijk gedeprimeerd van :'(

  Mijn doel: zo gespierd mogelijk worden met de mogelijkheden die ik thuis heb.
  wat moet ik doen, welk schema, wat moet ik eten.

  please help…….. Ik ben best wel ten einde raad omdat ik niet weet HOE!!!

  Ik ben overigens ervaren met alle fitnessoefeningen, alles kan, ben tot alles bereid als ikmaar zsm supergespierd geraak….

  heb al wat oud collega’s om n schema gevraagd, maar so far nog steeds niets vernomen. Hopelijk hebben jullie wel detijd voor n goed advies.

  liefs en bedankt!!!!

 4. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Piet, check…

  Stel, je weet dat je met de Barbell Squat 80kg 7 herhalingen kunt maken. Volgens de berekening kan je dus met 60kg/15 herhalingen, met 75kg/10 herhalingen en met 90/5 herhalingen). De eerste twee weken doe je 15 herhalingen. De laatste trainingsdag, pak je bij de Barbell Squat dus 60kg. Als je “terug” rekent, begint de eerste trainingsdag met 47.5kg. Je begint uiteraard lager dan je (aantal-)RM, je werkt er namelijk naar de 60kg toe. Vervolgens kijk je weer naar de berekening voor de twee weken 10 herhaklingen cyclus. Voor de Barbell Squat eindigen met 75kg.

  Je bouwt om de twee weken naar een “piek” toe. Inderdaad om de twee weken gewicht opbouwen…

  De calculator is slechts een indicatie. Je hoeft op de laatste trainingsdag (van de twee weken) ook niet precies uit te komen op het aantal berekende herhalingen. Misschien kun je er 2 meer of misschien 1 minder.

  Ik noteer na elke twee weken het aantal behaalde kg/reps op, zodat ik goed kan uitrekenen waar ik de volgende keer mee moet eindigen/beginnen. Schrik niet als je de volgende cyclus een stuk sterker bent! ;) Ennuh, ook niet als je een keer een herhaling minder kunt, dan volgens de berekening is voorspeld. Slecht geslapen, minder goed gegeten, etc. allemaal factoren waardoor een workout iets minder kan gaan.

  Het is veel belangrijk dat de oefeningen technisch goed worden uitgevoerd en dat de laatste trainingsdag van de twee weken tot het uiterste wordt gegaan, dus tot muscle failure!

  Succes!!

 5. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Alex, bedankt voor je reactie. Als je nog droger wordt (minder bf%) krijg je meer definitie, dus de spieren zijn dan beter zichtbaar. Rond de 9% begin je pas echt goed de buikspieren te zien… Met afvallen worden je spieren en dus je armen NIET groter. Ga toch zo door!!! Breng je vetpercentage eerst terug naar 10 procent. Ga daarna voor spiermassa! Biceps worden trouwens vaak overtraind, te veel oefeningen + setjes… HST-training vind ik een zeeeeer goed schema! Het dwingt je tevens voldoende rust te nemen. Rust = Herstel = Groei! ;) Een voedingsschema >> zie artikel, leer hoe je een persoonlijk voedingsschema moet maken. Mocht je iets niet begrijpen, kun je daar vragen stellen met betrekking tot voeding. Vriendelijke groet.

 6. Piet zegt:

  Goedemiddag,

  Ik heb een vraag aangaande de overgang van 15 naar 10 naar 5 herhalings weken.

  Waar ik steeds maar niet uit kom is dat je blijft opbouwen in gewicht. Als ik dus klaar ben met mijn 2 weken 15 herhalingen, ga ik naar 2 weken 10 herhalingen. Ik kom alleen nooit uit met de gewichten. Stel ik eindig met BP op 15×50 kg, dan zou ik minimaal moeten beginnen net 10x50kg omdat ik niet mag terugvallen in het gewicht om zo de progressie te blijven toepassen. Ik kan minimaal met 2,5 kg verhogen dus bij de 6e training van 10 herhalingen zou ik dan op 62,5 kg moeten zitten. Die krijg ik echter nooit 10x weg kan ik je vertellen want dat is bijna mijn 5 rep max. Ik ben niet sterk in deze oefening namelijk.

  Dus gaat het om de hele 6 weken waarin je blijft opbouwen in gewicht? Of kijk je apart naar iedere 2 weken en wat daarbij je max is van dat aantal herhalingen? Dat maakt namelijk nogal een verschil

 7. alex zegt:

  Hoi FitnessJ,

  Ik train nu 3 keer per week soms 4 keer ik merk een groot verschil na 1 1/2 jaar trainen.Ben van 113 kilo naar 83 gegaan vet percentage of the scale naar 15.

  Mijn vraag is ik zie alles groeien maar mijn armen niet ze vormen wel maar omvang word eigenlijk niet groter hoe kan dit?

  Ik wil dit schema volgen en hoop dat het helpt. Heb je ook een goed voedings schema die ik aan kan houden?

  Vriendelijke groet alex

 8. sonja zegt:

  ik krijg altijdt zon natte kut van hst ,,hoe komt dat

 9. Fitnessjunk zegt:

  Hoi BB (Body Builder ;)), ja zekersss een warming-up per spiergroep.

 10. BB zegt:

  Beste Junk

  Ik train nu een jaar of 4 serieus (in totaal 7) wat de nodige kilo’s aan gewicht en spieren aangekomen. Ik zit al een tijdje op het gevreesde plateau ; ) en ga dit zeker proberen!
  Uiteraard begin je met het scheman na een korte cardio warming-up.
  Maar.. Begin je daarna ‘koud’ met de genoemde sets en aantal reps, of gaat hier nog een warming up per spiergroep aan vooraf?

 11. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Lars, Hypertrophy Specific Training is een prima methode om spiermassa op te bouwen! Persoonlijk vind ik dat mensen enige tijd ervaring met krachttraining moeten hebben, voordat ze met HST-training aan de slag kunnen. Een “voorwaarde” van Hypertrophy Specific Training, is dat een oefening (gezien het aantal sets) technisch uitstekend uitgevoerd moet worden…

 12. Lars zegt:

  Misschien stomme vraag, maar is 3 keer in de week niet erg weinig als je spiermassa wilt opbouwen?

 13. Bas zegt:

  Hoi,

  Hoe moet ik nu het progressive overloading zien in relatie tot het trainingsschema? Met een laag gewicht beginnen en elke week verhogen totdat er geen vooruitgang meer in zit en dan een week rust voor strategic deconditioning?

 14. Fitnessjunk zegt:

  Hoi James, HST- training (Hypertrophy Specific Training) kun je in principe blijven volgen. Je werkt namelijk een cyclus af. De week rust is natuurlijk ook erg belangrijk. Ik wissel HST training af met een “klassiek” split schema…

 15. James zegt:

  Hoi

  Hoeveel weken kan je hier het beste mee doorgaan?

  Als je na 6-8 weken van schema veranderd, is het dan raadzaam om een totaal andere schema te gebruiken zoals bv klassieke training?

  BVD

  James

 16. Fitnessjunk zegt:

  Beste Dominic, je zult niet anders meer willen trainen! ;)

 17. dominic zegt:

  beste Meneer Fitnessjunk

  Ik ga dit schema maar eens uitproberen

  Mooie en informatieve site

 18. Fitnessjunk zegt:

  Brain! Kijk dat is een leuke vraag :) Dat doe ik ook soms. Niet alleen omdat het uitstekende oefeningen zijn, maar ook omdat ik ze leuk vind. Ik neem aan i.p.v. stiff legged deadlift en de cable seated row? Doe wel voorzichtig! Oefeningen zoals de deadlift en bend over row, moeten technisch goed worden uitgevoerd. Heb je hier geen ervaring mee, vraag een deskundige op je sportschool je te begeleiden. Groeten.

 19. Brian zegt:

  Hallo,

  zou het ook goed zijn om voor de rug te kiezen voor, de deadlift en bend over row?

 20. Fitnessjunk zegt:

  Dit is juist een goed schema voor het opbouwen van spiermassa en spierkracht.

 21. Fitnessjunk zegt:

  De Stiff Leg Deadlift staat nu op 2 sets. Was fout genoteerd. Squat, stiff ldl en calfs behoren tot been training. Dit is meer dan voldoende bij een FullBody schema 3x in de week.

 22. Rambo-remo zegt:

  Hallo,

  Wat is de reden dat er bij dit Full body schema maar 2 sets voor benen staan?

 23. joep zegt:

  hallo

  ik train al een tijdje en zie al aardig resultaat
  maar ik heb begrepen dat je moet variëren om nog beter resultaat te merken any way.

  mn vraag is ik wil graag een schema hebben voor spiermassa en kracht voor 3-4 dagen

  ik ben 73kilo en wil graag zwaarder worden in spiermassa

  alvast bedankt.

  ps. goeie site

 24. robin zegt:

  hoi Natalie, met “klassieke training” wil men gewoon zeggen dat je spiergroepen in je schema gaat splitsen waardoor je elke spiergroep slechts 1 maal per week gaat trainen ipv 3 maal.
  vb; maandag: borst,schouders, triceps
  woensdag:rug,buik ,biceps
  vrijdag:benen,kuiten,voorarmen

 25. FitnessJ-Team zegt:

  Hallo Natalie, klassieke trainingen zijn split-schema’s. Dus bepaalde spiergroepen op afzonderlijke dagen trainen. Dank je voor het bezoeken van de site!

 26. natalie zegt:

  Hoi , ik heb een vraagje….misschien domme vraag,……Wat bedoel je met klassieke training? gewoon 1x in de week naar de sportschool en de rest van de dagen niets?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.