Handleiding 7 punts huidplooimeting + online calculator
Huidplooimeting is een manier om de vetpercentage te meten. Onder de huid zit een laag vet, waarvan de hoeveelheid gemeten kan worden door huidplooidiktemeting. Aan de hand van een formule kan er met de gemeten huidplooidiktemetingen een berekening worden gemaakt. De uitkomst geeft een nauwkeurige indicatie van het totaal aan hoeveelheid vetmassa wat zich in het lichaam bevindt.
De huidplooimeting calculator
Het meten van de vetpercentage geeft een goed beeld over de lichaamstelling. Aan de hand van deze informatie kan er een goede inschatting worden gemaakt over de voedingstoestand waar men in verkeerd (met andere woorden de benodigde energiebehoefte). Het meten van de vetpercentage en vetvrije massa is essentieel om zodoende een uitgebalanceerd voedingsschema op te kunnen stellen. Dat maakt huidplooimeting per definitie een onmisbaar element in de wereld van fitness en bodybuilding.
De onderstaande calculator berekent de lichaamsvetpercentage en vetvrije massa op basis van het opgegeven gewicht, leeftijd en de dikte van de 7 huidplooienmetingen. De formule is gebaseerd op het Jackson-Pollock 7-puntsmethode. Hierover wordt later in het artikel verder op in gegaan.
Aan de hand van lichaamsgewicht en vetpercentage, kan hier de vetvrije massa worden berekent.
Classificatie huidplooimeting
De resultaten van de metingen op diverse plaatsen worden gebruikt in een formule welke de lichaamsdensiteit / lichaamsdichtheid voorspeld. Deze uitkomst kan vervolgens geconverteerd worden tot lichaamsvetpercentage. De huidplooimeting wordt gezien als een betrouwbare methode om het lichaamsvetpercentage te bepalen. Hiernaast is het een relatief goedkope, niet plaatsgebonden en uitermate geschikte methode welke toepasbaar is voor vele doeleinden. Densiteit is de concentratie van materie uitgedrukt in massa per volume-eenheid.
Wanneer het lichaamsvet is bepaald kan deze worden gecategoriseerd. Het tabel hieronder presenteert de classificatie normen van het geslacht en leeftijd. Het geeft een indicatie aan hoe het met de lichamelijke “conditie” is gesteld en welk vetpercentage benodigd is om krachtige fysieke activiteiten uit te voeren, zonder het optreden van onnodige vermoeidheid.
Classificatie | Vrouwen (vet %) | Mannen (vet %) |
Essentieel vet | 10-12% | 2-4% |
Atleten | 14-20% | 6-13% |
Fitness | 21-24% | 14-17% |
Acceptabel | 25-31% | 18-25% |
Obesitas | 32%+ | 25%+ |
De 7 punts huidplooi meetpunten:
1. Pectoral (borst): Een diagonale plooi halverwege de schouder en tepel.
2. Abdominal (buik): Een verticale plooi circa 1,5 / 2cm. rechts van de navel.
3. Thigh (dij): Een verticale plooi aan de voorzijde van de dij, halverwege de knie en heup.
4. Axill (oksel): Een verticale plooi in het midden, recht onder de oksel ter hoogte van de tepel.
5. Triceps: Een verticale plooi aan de achterzijde van de bovenarm, halverwege de schouder en elleboog.
6. Subscapular (schouder): Een diagonale plooi op de bovenrug, onder het laagste punt van het schouderblad. Neem de plooi 45 graden (diagonaal) in het verlengde van de onderkant van het oplopende bot.
7. Suprailiac (heup): Een verticale plooi aan de bovenzijde van het darmbeen (aan heupzijde).
8. Biceps: Een verticale plooi aan de voorzijde van de arm op de biceps.
9. Kuit: Een verticale plooi aan de binnenzijde van het rechteronderbeen ter hoogte van het breedste punt van de kuitbeenspier.
De biceps en de kuit worden bij andere huidplooimetingen gebruikt. Om de volledigheid van de meetpunten te behouden, worden ze hieronder toch vermeld.
Het deskundig gebruiken van de vet caliper
Voorafgaand aan de huidplooimetingen dienen de volgende aanbevelingen in acht te worden genomen, om zo de meest accurate resultaten te behalen. Stel jezelf in staat de caliper meerdere malen uit te proberen. Neem diverse malen metingen op verschillende huidplooimeetpunten en vergelijk de uitkomsten en controleer hoe consistent deze zijn. Zorg dat je bekend bent met de juiste plaatsen waar de huidplooi gemeten dient te worden. Wanneer je meermalen over tijd meet, zorg ervoor dat de metingen worden gedaan op een gelijk tijdstip. Het beste is vroeg in de morgen. Metingen dienen niet direct na inspanning te worden gedaan. De vochtverplaatsing naar de huid zal de huidplooi vergroten. Alle metingen moeten aan de rechterzijde van het lichaam worden gedaan, direct op de huid (niet door de kleding).
Wanneer een plooi wordt gemeten is het belangrijk dat de plooi wordt weggetrokken van het onderliggende spierweefsel. Op deze wijze wordt een plooi gemeten welke bestaat uit huid en vet en niet uit spierweefsel. Deze plooi wordt aangeduid met huidplooi.
De correcte werkwijze van huidplooimetingen
Alle metingen dienen genomen te worden aan de rechterzijde van het lichaam in staande positie. Lokaliseer elk van de meetpunten. Grijp stevig een plooi tussen duim en wijsvinger. Trek de plooi weg van het spierweefsel. De Caliper dient loodrecht ten opzichte van de plooi te worden gehouden. De Caliper kan met de duim (op het geribbelde deel) worden geopend. Plaats de Caliper circa 1 cm onder de vingergreep. Sluit de Caliper langzaam om de huidplooi. Laat de duim los zodat de volledige spanning van de Caliper zich op de huidplooi begeeft. Lees de Caliper af, neem hierbij de dichtstbijzijnde ½ mm. Wacht met aflezen echter wel 1 a 2 seconden nadat je de duim hebt losgelaten van de Caliper. Heropen de Caliper en verwijder deze van de huidplooi. Elk punt dient driemaal te worden gemeten. Hierbij dien je de Caliper wel van de huidplooi af te halen en de meting in zijn geheel opnieuw uit te voeren. Het gemiddelde van de twee meest overeenkomende metingen wordt als resultaat van de meting gebruikt.
Schatten van lichaamsvetpercentage van volwassenen
Er zijn vele formules ontwikkeld welke op basis van huidplooimetingen het lichaamsvetpercentage bepalen. Deze formules zijn echter veelal populatie specifiek. Ze zijn ontwikkeld voor homogene groepen (gelijke leeftijd, geslacht of vetpercentage). Het gebruik van deze formules beperkt zich zodoende tot deze specifieke groepen. Om niet per geval te bepalen welke formule geschikt is, zijn er algemene formules opgesteld welke ongeacht leeftijd, geslacht en vetpercentage toepasbaar zijn.
Wat is jouw mening over de 7 punts huidplooimeting? Heb je op of aanmerkingen, opbouwende feedback en/of tips? Laat het me weten in een reactie hieronder. Alvast bedankt!
- Jackson, A.S. & Pollock, M.L. (1978) Generalized equations for predicting body density of men. British J of Nutrition, 40: p497-504.
- Jackson, et al. (1980) Generalized equations for predicting body density of women. Medicine and Science in Sports and Exercise, 12:p175-182.
- Siri, W. E. (1961). Body composition from fluid space and density. In J. Brozek & A.
- Bailey, C. (1994). Smart Exercise, Burning Fat, Getting Fit. Houghton Mifflin, New York,
New York. - Durnin, J.V.G.A. and Rahaman, M.M. (1967). The assessment of the amount of fat in the
human body from measurements of skinfold thickness. British Journal of Nutrition 21: 681-
89. - Durnin, J.V.G.A. and Wormersley, J. (1974). Body fat assessed from total body density and its estimation from skinfold thickness: Measurements on 481 men and women aged 16 to 72
years. British Journal of Nutrition 32: 77-92. - Hoeger, W.K. And Hoeger, S. 1999. Principles and Labs for Physical Fitness and Wellness.
Morton Publishing Company, Englewood, Colorado) - Jackson, A.S. and Baumgartner, T.A. (1991). Measurement for evaluation in Physical
Education and Exercise Science. Wm. C. Brown, Dubuque, Iowa. - Jackson, A.S. and Pollock M.L. (1985). Practical assessment of body composition. The
Physician and Sports Medicine 13: 76-90. - Lohman T.G. and Pollock, M.L. (1981). Which caliper? How much training. Journal of
Physical Education and Recreation 52: 27-29. - National Children’s Youth Fitness Today (NCYFS) (1985). Summary of findings from
National Children and Youth Fitness Study. Washington D.C.: Department of Health and
Human Services. - Siri, W.E. (1961). Body composition from fluid space and density. In J. Brozck and Hanschel
(Ed.), Techniques for measuring body composition. Washington D.C.; National Academy of
Science. - Vlasak I.M. and Hartung G.H. (1980). Analysis of FAT-O-METER Skinfold Caliper for Body
Composition Field Testing. Methodist Hospital, Houston, Texas.
Geen enkel probleem! Succes met het meten van je vetpercentage.