Tabata Interval Training

tabata interval training

Een Japanse onderzoeker genaamd Dr. Izumi Tabata, heeft samen met een team onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Fitness en Sport in Tokio, een methode ontwikkeld, om in een zeer korte tijd een complete workout te trainen. Het is een type interval training die zorgt voor positieven effecten, zowel aeroob als anaëroob. Het is een van de meest effectieve vorm van hoge intensiteit interval training, genaamd ‘de Tabata Methode’.

Tabata interval training en het effect op de VO2 Max

Het team deed een studie naar het vergelijken van de effecten van een matige intensiteit uithoudingsvermogen (aeroob) en hoge uithoudingsvermogen met tussenpozen training (tabata-training-intervals) op de VO2 max en anaërobe capaciteit. De gematigde intensiteit groep produceerde een significante toename van VO2 max van ongeveer 10%, maar had geen effect op de anaerobe capaciteit. De hoge intensiteit groep verbeterden hun VO2 max met ongeveer 14%, terwijl de anaërobe capaciteit werd verbeterd met 28%.De studie werd uitgevoerd over een periode van zes weken. Beide groepen trainden 5 dagen per week.

Advertentie Supplementen Ssssupersale

Voor 22:00 besteld, morgen in huis. ** Op = Op **

Vet verbranden met tabata training

De korte, maar hoge intensiteit intervallen, leiden tot een aanzienlijke “After burn-effect”, waarbij je lichaam calorieën blijft verbranden tot uren na de training. Dit gebeurt omdat je lichaam tijdens de Tabata training al je glycogeen (koolhydraten) verbruikt, waardoor je lichaam dus vet aanspreekt als energiebron.

Het ‘Tabata’ protocol

Het volledige tabata programma is vier minuten lang is en zal het waarschijnlijk voelen als de langste vier minuten van je leven. :-) Warming-up en cooling-down niet mee gerekend. Het originele Tabata protocol ziet eruit als volgt:

  • 5 minuten warming-up
  • 8 intervallen van hoge intensiteit met een duur van 20 seconden, gevolgd door 10 sec lage/matige intensiteit
  • 2 minuten cooling-down
Advertentie Hoogwaardige Whey Proteïne

Voor 22:00 besteld, morgen in huis. Al vanaf € 6,95.

Een leuke functie van het Tabata protocol

Een zeer leuke bijkomstigheid van het Tabata protocol, is dat het gebruikt kan worden op elk gewenste oefeningen. Men heeft uiteraard de neiging om het uitvoeren van deze hoge intensiteit intervallen gebruik te maken met de gebruikelijke cardio-oefeningen, maar je kunt makkelijk gewichten en/of oefeningen waarbij je gebruikt maakt van het eigen lichaamsgewicht. Doe zoveel reps als je kunt in 20 seconden en vervolgens de 10 seconden rust en begin opnieuw.

Advertentie ** 24Hr ** Fatburn

24 uur per dag, non-stop! Voor 22:00 besteld, morgen in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.