Orgasme en het effect op kracht, herstel en sportprestaties
Heeft seksuele stimulans of het krijgen van een orgasme effect op krachttoename, herstel en/of de sportprestaties? Niet iedereen kent of ervaart de runners high en nog minder het genot van de pijn door met het ijzer tot het uiterste te gaan. Degene die geïnteresseerd zijn in dit artikel hebben vast wel eens een orgasme ervaren. En wat nou als precies datgene een negatieve invloed zou hebben op het “ijzer”?
Je hebt vast wel eens gehoord van de regel; geen seks voor de wedstrijd. Volgens fysioloog Adam Weir stamt deze regel uit de tijd van de zogenoemde dampketeltheorie, deze theorie verkondigd dat individuen -met name mannen- spanning moeten opbouwen om zich vervolgens tijdens een wedstrijd volledig te kunnen ontladen. Door seks zou er veel kostbare energie verloren gaan die er tijdens de wedstrijd nodig is. Achterhaald of toch niet?
Opwinding, seks en sportprestaties
Seksuele onthouding is het geheel nalaten van seksuele handelingen, hieronder valt seks met een partner, maar ook masturbatie. Het gaat erom dat de persoon in kwestie geheelonthouding pleegt op dit gebied. Inmiddels kennen we een lange geschiedenis waarin atleten worden geadviseerd om bepaalde periodes gehele seksuele onthouding te plegen, want; “het maakt je zwak”.
Vanuit die bewering zou seks een negatief effect hebben op kracht- en spierontwikkeling. Nogal problematisch want het haalt plezier uit je leven en daarbij komend werkt seksuele onthouding op velen manieren tegen.
Het opbouwen van spiermassa is een delicaat evenwicht tussen training en herstel. Intensieve training stimuleert het lichaam tot supercompensatie. Het gecontroleerd beschadigen van spierweefsel en de afgifte van hormonen pusht het lichaam om zich aan te passen. Even kort door de bocht, maar het lichaam past zich aan door het vrijgeven van anabole hormonen om de katabole aard van de stresshormonen te weerleggen. We proberen een ideale ‘balans’ tussen deze hormonen te creëren door intensieve training, ideale macronutriënten verhoudingen, adequate nachtrust en ontspanning…
Het parasympathische zenuwstelsel kan het lichaam zodanig beïnvloeden dat het in een toestand van herstel, reparatie, opbouw en rust kan komen. Het onderdrukt de stresshormonen en zorgt voor lichamelijke ontspanning. Ook is ze is in staat om opdracht te geven aan de hormoonklieren om oxytocine uit te scheiden, ook wel het knuffel hormoon genoemd. Dit alles kan worden geactiveerd door, inderdaad, een orgasme.
Prolactine is een hormoon wat vrij komt na een orgasme. Bij zowel mannen als vrouwen wordt de prolactine niveau (snel)verhoogt na post-orgasme. De huidige overeenstemming is dat prolactine verantwoordelijk is voor de refractaire periode na een orgasme. Deze ongevoelige periode zorgt voor het verlies van een erectie, verminderde behoefte aan seks en slaperigheid…
Is een orgasme voor vrouwen de beste pre-workout shake?
Vrouwen lijken minder gevoelig voor deze refractaire periode, vandaar dat sommige vrouwen het vermogen hebben om meerdere opeenvolgende orgasmen te bereiken. Als ze in een refractaire toestand verkeren, is deze periode van korte duur. Dit proces wordt gereguleerd door prolactine.
Imaging (fMRI) -studies bij vrouwen hebben aangetoond dat de hersenen na een orgasme een aantal veranderingen ondergaan. Deze omvatten verhoogde hersenactiviteit in gebieden die zijn geassocieerd met ontspanning, tastzin, beloning, geheugen en pijnervaring.
Een orgasme kan bij vrouwen een pijnstillend effect teweeg brengen, zo ook verminderde onrust en angst. Onderzoekers beschrijven deze toestand als een “trance-achtige-toestand”. Deze toestand kan bij vrouwen na een orgasme wel uren duren.
Minder angst, minder onrust, meer focus en meer pijn tolerantie? Het klinkt mij als een ideale toestand om personal records te breken. Helaas is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar vrouwen kunnen hieromtrent gerust persoonlijk onderzoek naar verrichten. Voor de mannen, helaas zijn er geen vergelijkbare studies waaruit blijkt dat het mannen brein dezelfde veranderingen ondergaat als dat van vrouwen na een orgasme.
Masturbatie verus wekelijke geslachtsgemeenschap
De hoeveelheid afgifte aan hormonen die vrijkomen tijdens seks en na een orgasme verschilt tussen masturbatie en werkelijke geslachtsgemeenschap. Masturberen werkt over het algemeen minder stimulerend en/of bevredigend in vergelijking met geslachtsgemeenschap.
Oxytocine komt namelijk ook vrij bij positief sociaal contact; elkaar aankijken, aanraken, knuffelen, samen eten, etc.. Oxytocine speelt dus een belangrijke rol in onze sociale contacten en emoties. Na een orgasme door masturbatie komt er zowel minder oxytocine als prolactine vrij in vergelijking met werkelijke geslachtsgemeenschap.
Onthouding van orgasme en het effect op kracht en sportprestaties
In een studie lieten onderzoekers ervaren gewichtheffers een videoclip van vier minuten bekijken, trieste, agressieve of een erotische videoclip. De hormoonwaarden van de atleten werden voor, tijdens en 15 minuten na de videoclip gemonitord(gecheckt). Na het bekijken van de videoclip moesten zij een zware barbell squat workout uitvoeren opbouwend tot 3RM.
Opvallend dat bij het bekijken van een erotische videoclip de testosteronwaardes en krachttoename vergelijkbaar zijn met het bekijken van een agressieve videoclip. Een groot verschil is dat het bekijken van een agressieve videoclip zorgde voor cortisol (stesshormoon) verhoging en bij een erotische niet.
Dit wekt de suggestie dat onthouding van een orgasme na seksuele stimulans uiteindelijk een positiever effect heeft op kracht en prestaties dan een orgasme. Seksuele/erotisch prikkels kan de testosteronniveau doen verhogen, maar na een orgasme daalt het testosteronniveau weer.
Geen verrassing zou je zeggen, want na een orgasme komt een hoge waarde prolactine vrij en prolactine onderdrukt testosteron. Maar uit een aantal studies blijkt dat seksuele stimulans met een orgasme de testosteronspiegels doen stijgen, terwijl andere onderzoeken een verminderd of onveranderd testosteronniveau laten zien.
Seksuele stimulans, orgasme en het effect op wedstrijd prestaties
Een inmiddels al oude studie van het Clinical Journal of Sports Medicine heeft een onderzoek op dit gebied beter ‘samengevat’ dan eerdere vergelijkbare studies. Wat het onderzoek aantoont is dat er in wezen geen prestatie afname kan worden gerelateerd aan prestatievariabelen met betrekking tot het geslacht. Daarbij moet gezegd worden dat de onderzoeken keken naar sportprestaties van atleten die 8-12 uur voorafgaande seksuele stimulans hebben gehad.
Tot nu toe heeft een onderzoek geen zekerheid kunnen bieden over het effect van seksuele stimulans en/of orgasme voorafgaand een training en is de omgekeerde U-hypothese ook buiten beschouwing gelaten. Het is logisch dat twee uur durende seksuele stimulans met meerdere orgasmes vlak voor een belangrijke wedstrijd van negatieve invloed kan zijn.
Omgekeerde U-hypthese suggereert dat er een relatie is tussen het stressniveau en de prestatie. De term stressniveau was hier synoniem met arousalniveau of ook niveau van fysiologische opwinding genoemd. Er blijkt volgens deze wet een optimaal stressniveau te zijn dat een maximale prestatie geeft. Is er geen of te weinig stress dan is het prestatieniveau laag.
Een atleet die overmatig te kampen heeft met faalangst, onrust en/of opwinding voor een belangrijke wedstrijd, zou dus kunnen profiteren van de hormonen die vrijkomen en de ‘geestelijke toestand’ die een orgasme teweeg kan brengen. Aan de andere kant moet diezelfde atleet erotische stimulans zonder orgasme voor een grote wedstrijd vermijden.
Even voor de duidelijkheid, er zijn geen studies die ons in staat stellen deze speculaties te onderzoeken en te bevestigen. Er zit niets anders op dan zelf op onderzoek uit te gaan en zelf experimenteren. Voel je vrij om je bevindingen te delen in een reactie onderaan de pagina.
Seksuele stimulans, orgasme en het effect op rust en herstel
De veranderingen die de hersenen ondergaan na een orgasme hebben over het algemeen en zeer ontspannend effect. Dit komt mede doordat het dopamine niveau daalt en serotonine niveau stijgt. In de fysiologie is dat een kenmerk voor een verzadigde staat van ontspannenheid. Sommige spreken over een toestand van psychologisch welbevinden.
De hormonale activiteiten/veranderingen ondersteunen ook ontspanning en rust. Er wordt aangetoond dat het niveau van bepaalde stresshormonen dan ook lager zijn, waaronder het hormoon cortisol. Zoals eerder benoemd; het oxytocine niveau zal zijn verhoogd.
Een van de grootste impact is het vrijkomen van prolactine, wat overigens meer is bij mannen dan bij vrouwen. Dit is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste factoor waarom mannen het vermogen hebben om gemakkelijk in slaap te vallen na een orgasme. Sommige onderzoeken suggereren dat een tijdelijke stijgen van prolactine een positief effect heeft op testosteron. Dit alles maakt seksuele stimulans en het krijgen van een orgasme tot een ideale herstelmethode voor diegene die hun lichaam onderwerpen aan intensieve krachttraining (of inspanning).
Conclusie/samenvatting
Zoals eerder geschreven zijn er geen onderzoeken die geheel duidelijkheid bieden over het effect van seksuele stimulans en/of orgasme voorafgaand een training en de ‘omgekeerde U-hypothese is ook buiten beschouwing gelaten.
Er zijn nauwelijks gerandomiseerde onderzoeken met controlegroepen op dit gebied. En die er wel zijn ondervinden problemen die worden geassocieerd met het bestuderen van een gevoelig onderwerp onder laboratoriumomstandigheden. Het volgende moet worden aangenomen als mijn interpretatie en heeft geen officiële wetenschappelijke onderbouwing:
Seksuele stimulans en een orgasme werken ontspannend en bevorderen het herstel na intensieve training. Vrouwen lijken zowel voordeel te kunnen halen uit zowel een pre- als post-workout orgasmes. Mannen kunnen baat hebben om zichzelf eerst seksueel te prikkelen zonder een orgasme te krijgen voor krachttraining. Er zijn aanwijzingen dat seksuele onthouding gedurende 5 tot 7 dagen het testosteron niveau doet stijgen en zodoende een positief effect zou kunnen hebben op sportprestaties.
- Abstinence increases testosterone levels: Pubmed 11760788
- Female masturbation increases pain tolerance: Pubmed 22375640
- Brain changes with orgasm: The work of Barry Kamisurak. Rutgers University.
- Orgasm similar to heroin rush: The Journal of Neuroscience.
- Endocrine changes to masturbation and abstinence: Pubmed 11760788
- Prolactin & testosterone? Pubmed 12087074
- Erotic films: Pubmed 21983238
- Sex and performance: Pubmed 11086746
- Seks lifting and sports performance: T-nation