Basiskennis spiermassa opbouwen

Het opbouwen van spiermassa en kracht vereist een gebalanceerde combinatie van trainen, rust, herstel en de juiste voeding. Verder een ijzersterk doorzettingsvermogen, geduld en discipline! Er zijn vier prestatie pijlers die op elkaar moeten worden afgestemd om optimaal spiermassa te doen opbouwen. Dit wordt ook wel de ‘integrale trainingsvisie’ genoemd.


Fitnessjunk.nl Betrouwbare informatie over fitness en bodybuilding

Integrale Trainingsvisie

De vier prestatiepijlers: 1. Een Systematisch training programma, 2. Een persoonlijk voedingsschema, 3. Voldoende rust & herstel en 4. Mentale aspect van krachttraining en bodybuilding. Op deze vier pijlers is alles gebaseerd, met als uitgangspunt de erfelijke eigenschappen (aanleg) maar daar kan men niks meer aan veranderen. Hoe beter de pijlers op elkaar aansluiten, hoe groter de kans is op succes.

Iedere pijler is even belangrijk en wanneer één schakel in de ketting niet optimaal benut wordt dan verkleint men de kans op vooruitgang evenredig. Je moet dus aan elke pijler evenveel aandacht besteden om het gewenste doel te bereiken. Later wordt er individueel ingegaan op de 4 pijlers.

Gewichtstraining (muscle loading) leidt tot microtrauma (microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan) van de spieren die worden getraind. Microtrauma zorgt op zijn beurt weer voor spierpijn, beter gezegd D.O.M.S., wat staat voor Delayed Onset Muscle Soreness. In het Nederlands vertaald, verlate spierpijn. Het herstel proces van microtrauma zorgt voor anabolisme of spiergroei. Dat herstel proces kan worden gemaximaliseerd. Dat doet men door voldoende rust en gezonde voeding (een uitgebalanceerd voeding patroon). Tevens is proper voeding nodig om effectief te kunnen trainen. Gewichtstraining is slecht een onderdeel om een mooi atletisch lichaam te creëren.

Het adequaat opbouwen van spiermassa

Toename spiermassa = adequate ‘muscle loading’ + adequate voeding + adequaat herstel. In de formule moet het woord adequaat sterk worden benadrukt. Dit is belangrijk, omdat het ontbreken van een adequaat niveau, van elk van de factoren veel invloed heeft op het resultaat. Wees doeltreffend en zorg voor een algehele adequate aanpak. Iedereen zegt hard te trainen, maar zodra er wordt vraagt om het woord ‘adequaat’ in de ‘formule’ toe te voegen, daagt je de mensen blijkbaar uit om even stil te staan en zichzelf de vraag te laten stellen: “is het wat ik doe, toereikend om de gewenste resultaten te behalen?”.

Als je hard traint, uitgebalanceerd eet, voldoende rust, maar het toenemen van spiermassa je niet lukt, zijn er in principe maar twee mogelijke fouten die je maakt:

 • 1. Het doel (hoeveelheid gewichtstoename/vet verlies in een bepaalde tijd) wat je stelt is onrealistisch. Wat deels zou kunnen komen door de beperkende factor genetica, of
 • 2. iets in je programma is niet adequaat. Laten we er vanuit gaan dat het doel wat je hebt gesteld, realistisch is (dat met een gecertificeerd persoonlijk trainer besproken moet worden), laten we dan nu kijken naar je programma en kijken of alle ‘factoren’ goed op elkaar zijn afgestemd.

Kortom, hoe je spiermassa kunt opbouwen is afhankelijk van meerdere factoren (de 4 prestatiepijlers), zoals eerder vermeld, moeten aan al deze elementen voldoende aandacht worden besteed. Om ervoor te zorgen dat je goede resultaten behaald, moet je kennis opdoen van elk element en achterhalen of je ook daadwerkelijk aan alle elementen voldoende aandacht geeft. Laten we de 4 prestatiepijlers eens onder de loep gaan nemen.

Prestatie pijler 1: Een systematisch training programma


Fitnessjunk.nl Betrouwbare informatie over fitness en bodybuilding

Elke vorm van spier-belasting (bijv. gewichtheffen, uithoudingsvermogen oefening, gymnastiek, enz.) heeft het potentieel om spieren op te bouwen, echter weerstand oefeningen zoals krachttraining, levert over het algemeen op de meest efficiënte manier het gewenste resultaat.

Er zijn vijf vormen van krachttraining, waaronder:

 • Hypertrofie training – om spiermassa op te bouwen
 • Kracht training – om je sterker te maken (niet per defenitie groter)
 • Functionele en sport specifieke training- om u efficiënter te maken bij het ​​uitvoeren van bepaalde bewegingen, omvat ook stabiliteit training
 • Kracht en snelheid – om snelheid en explosieve kracht te ontwikkelen
 • Spieruithoudingsvermogen (duurtraining)- om de prestaties voor de sportieve lange afstand te verbeteren, zoals fietsen en lopen te verbeteren.

De juiste vorm van spierbelasting, het doel om simpelweg spiermassa op te bouwen. Het is dan niet meer dan logisch dat je met spierhypertrofie training de beste resultaten zal verkrijgen. Gezien het feit dat de spier in staat is om meer kracht te produceren, als de dwarsdoorsnede van de spier groter wordt is een het tweede voordeel van hypertrofie training, dat het je spieren ook sterker maakt. Dit gezegd hebbende is het omgekeerde niet altijd waar. Als je een programma volgt, specifiek voor het ontwikkelen van kracht, is het mogelijk dat je spieren meer kracht kunnen produceren, terwijl je spiermassa niet in omvang/volume verhoogt. Dus als het primaire doel is om spiermassa op te bouwen, is hypertrofie training een veel betere optie dan krachttraining. Laat je dus niet verwarren door deze twee totaal verschillende trainingen.

Typische kenmerken voor spierhypertrofie training:

 • Een trainingssessies moet kort zijn. Een training met een maximum tijd van 60 minuten, omdat na een uur de hormoonspiegels voor spieropbouw en groei beginnen te dalen.
 • Rust tussen de sets moet worden geminimaliseerd, tot circa 30-60 seconden, het verbeterd cardiovasculaire doeleinden en het effect tot spiervolume. Onvolledig herstel laten plaatsvinden, benadrukt ook de glycolytische systeem wat spierhypertrofie stimuleert.
 • 3 tot 5 sets per oefening (afhankelijk van kleine of grote spiergroepen) en moeten tussen de 10 a 15 herhalingen bevatten. Dit maximaliseert het groeihormoon niveau en de circulatie van bloed en voedingstoffen neemt toe.

Een goed ontworpen fitnessprogramma, is gericht op het behalen van een specifiek doel. Zoals het ontwikkelen van kracht, spiermassa, vetverlies, etc, etc. Elk programma bevat essentiële factoren, deze factoren worden aangeduid als de ‘acute variabelen van training’. De variabelen zijn: De keuze van oefeningen, de volgorde van de oefeningen, volume en intensiteit, ‘load’, rust-tijd en de frequentie van de sessies. Een goede kennis over het effect dat elk variabel heeft, zowel afzonderlijk als in combinatie en de wijze waarop je deze variabelen kunt “manipuleren”, is de sleutel tot een succesvol trainingsprogramma. Nu je beschikt over de basiskennis en verdere informatie weet te vinden om een adequate fitnessprogramma voor spiergroei samen te kunnen stellen, richten we onze aandacht nu naar adequate voeding.

Prestatie pijler 2: Een persoonlijk voedingsschema

Het belang van juiste voeding wordt door de meeste mensen onderschat. Wil je spiermassa aankomen tegen zo min mogelijk vet of je wilt droogtrainen aka cutten, dus vetverliezen met behoud van spiermassa, moet je goed op je voeding letten. Bij gebrek aan adequate voeding wordt er nauwelijks tot geen resultaat geboekt. Zo simpel is dat, punt. Er zou te veel informatie verloren gaan, als ik in een paar alinea’s, adequate voeding zou gaan samenvatten. Ik zal met de informatie die ik geef in dit artikel over voeding binnen de beperken blijven. Wat hier wordt samengevat is enkel basiskennis. Er wordt uitgelegd wat adequate voeding bij naturel bodybuilding inhoudt. De belangrijke punten orden besproken en toegelicht. Met adequate voeding wordt bedoeld, een persoonlijk uitgebalanceerd voedingsschema, waarmee met de volgende punten rekening is gehouden:

 • voeding van hoge kwaliteit
 • totale hoeveelheid kilocalorieën, die (per dag) worden genuttigd
 • de macronutriënten-inname ratio (koolhydraten % eiwitten % vetten %)
 • wanneer bepaalde voeding wordt genuttigd (nutriënt timing)
 • aanvullende supplementen

Het nuttigen van voeding van hoge kwaliteit (gezonde voeding), is aankomen van goede kwaliteit. Gezonde voeding = voeding met een hoge (densiteit) nutriënten dichtheid = voeding van hoge kwaliteit. Basisvoedingsmiddelen hebben een hoge nutriënten dichtheid. Basisvoedingsmiddelen zijn: groenten, fruit, graanproducten, zuivel, vlees en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen leveren voedingsstoffen als vitamines, mineralen, eiwitten, essentiële vetzuren en vezels. Voedingsmiddelen hebben een hoge nutriënten dichtheid als ze een substantiële bijdrage leveren aan de vitamine- en mineralen voorziening en tegelijkertijd relatief weinig calorieën leveren. Deze voedingsmiddelen worden ook wel genoemd als: ‘voedingsmiddelen met hoge densiteit’.

De totale hoeveelheid aan kilocalorieën die je per dag ‘moet’ nuttigen, is afhankelijk van het doel. Wil je spiermassa aankomen, tegen zo min mogelijk vet. Dan ga je ‘bulken’. Wil je vetverbranden, met behoud van spiermassa, dan ga je ‘cutten’ (droogtrainen). Een veel gemaakte fout bij het aankomen van spiermassa, is dat mensen TE weinig eten of te weinig van een van de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten of vetten) tot zich nemen. Niet alleen de hoeveelheid van de totale aantal calorieën, maar ook de macronutriënten-inname ratio is belangrijk uit te balanceren en in acht te nemen.

Er moet niet alleen op gezonde voeding gelet worden, maar ook op macronutriënten ratio. De ideale macronutriënten ratio voor gewichtstoename aan spiermassa is: 30% eiwitten, 50% koolhydraten en 20% vetten. Het wordt aangeraden de ratio richtlijn in acht te nemen. Per individu kan de perfecte verhouding iets afwijken. De tweede keer dat men gaat bulken of cutten kan eventueel de ratio iets ‘gefinetuned’ worden, maar er wordt niet meer dan 5% van geweken. Men moet het lichaam leren kennen, op welk ratio macronutriënten reageert het lichaam het best om spiermassa te ontwikkelen of droog te trainen.

Nutriënt timing optimaliseert het aankomen van spiermassa

Op het juiste moment de juiste voedingsstoffen innemen kan het verschil maken tussen opbouw en afbraak als reactie op training. Nieuwe studies laten zien hoe kennis over nutriënt timing ervoor kan zorgen dat het herstel en de adaptatie van training aanzienlijk worden verbeterd. Nutriënt timing is een sport voedingsconcept waarbij niet alleen gekeken wordt naar wat je eet, maar vooral naar wanneer je wat eet. Nutrient Timing

Bepaalde supplementen worden sporters aangeraden. Deze producten zijn onderzocht en hebben het gewenste effect (doet wat het zegt) en/of de supplementen bieden een goede ondersteuning, zoals een vitamine complex of een supplement met gezonde vetzuren, etc.Je moet je ook goed afvragen of het gebruik van bepaalde supplementen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een weight gainer dat in principe niet nodig is, want je de ingrediënten uit gewone voeding halen. Toch is het een nuttig hulpmiddel om je te helpen bij het verkrijgen van spier. Weight gainers zijn maaltijdvervangers, geladen met calorieën. Als je een druk leven leid, waardoor je te weinig tijd hebt om steeds maar maaltijden te gaan bereiden, dan zijn deze producten een optie. Vergeet niet dat supplementen een hulpmiddel zijn, niet meer dan dan.

Je hebt waarschijnlijk ook belangstelling naar of je wordt verleid om voedingssupplement te kopen , die beloofd bij gebruik van het supplement leidt tot gewichtstoename en grotere spieren. Sommige van deze producten zijn mogelijk prohormonen, die bevatten vaak verborgen ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en/of bevatten substanties die niet zijn onderzocht op werkzaamheid en veiligheid. Voor veel mensen is de verleiding tot gebruik van ‘verboden’ middelen erg groot, daarom wordt er op deze pagina aandacht besteedt aan doping, oftewel anabolen steroïden, prohormonen, etc. Uiteraard wordt het gebruik van deze middelen afgeraden.

Prestatie pijler 3: Voldoende rust & herstel

Voldoende rust is nodig om de spieren goed te kunnen laten herstellen, zeker als je wenst om spiergroei te maximaliseren na een flinke krachttraining (muscle load). De tijd dat spieren nodig heeft om te herstellen is per individu verschillend, echter niet gemakkelijk te voorspellen en afhankelijk van de eerste twee prestatie pijlers. Om het lichaam spierweefsel op te kunnen laten bouwen, is rust en herstel van essentieel belang.

Als je hard (en met hard bedoel ik niet ‘zwaar’, maar technisch goed uitgevoerde setjes met de juiste ‘load’) hebt getraind waardoor, de spieren zijn opgeladen om de spiergroei te stimuleren, maar geen adequate voeding hebt genuttigd, wordt de rust en herstel tijd die je spieren nodig heeft aanzienlijk verlengt en kunnen zelfs worden aangetast en heeft de training het tegenovergestelde effect, namelijk spierafbraak. Consumeer je optimale voedingsmiddelen de spiergroei maximaliseert, maar je krachttraining is niet adequaat (training die spiergroei niet stimuleert), zal je geen spiermassa aankomen. Het consumeren van grote hoeveelheden aan eiwitten zou geld verspilling zijn. En in het ergste geval kom je vetmassa aan. En dat is wat alleen een monster zou willen.

Er zou te veel informatie verloren gaan al zou ik in een paar alinea’s adequate rust en herstel gaan samenvatten. Wat hier wordt samengevat is enkel basiskennis. Er wordt uitgelegd wat adequate rust en herstel bij naturel bodybuilding inhoudt.

De belangrijke punten worden besproken en toegelicht. Met adequate rust en herstel wordt bedoeld:

 • Voldoende slaap en een goede nachtrust
 • Rust tussen de sets
 • Goed geplande rustdagen
 • Zo min mogelijk ‘stress’

Voldoende slaap en een goede nachtrust bevordert de spiergroei. Het is belangrijk om elke avond zo veel mogelijk slaap te pakken. Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk slaap is als het gaat om spieropbouw en het verkrijgen van gewicht. Het aantal uur slaap per nacht dat het lichaam nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dagelijkse activiteit,de hoeveelheid ‘stress’, de intensiteit van trainingen en de kwaliteit van de voeding. Een (naturel) bodybuilder heeft meer slaap nodig, door de lichamelijke stress die wordt toegebracht van zware trainingen met gewichten. Voor een naturel bodybuilder moet je denken aan minimaal acht uur slaap per nacht.

Voldoende rust tussen de trainingen bevordert de spierontwikkeling. Het is zeer belangrijk om rust dagen in je krachttraining programma te verwerken, zodat je spieren voldoende tijd krijgen om te herstellen van de zware trainingen. Probeer opeenvolgende dagen te voorkomen, zelfs als je verschillende spiergroepen per dag traint. Drie tot vier dagen rust per week is ideaal om je spier opbouwende potentieel te maximaliseren. Het niet toestaan van voldoende hersteltijd tussen de krachttrainingen, kan leiden tot over-training
Overtraining zal uiteindelijk leiden tot een blessure en vertraagt progressie van spierontwikkeling.

Prestatie pijler 4: Mentale aspect van krachttraining en bodybuilding

37 Reacties

 1. Fitnessjunk zegt:

  Beste Melissa, een (voedings-)supplement dient enkel ter ondersteuning. Het is voor een sporter belangrijk om direct te beginnen met een persoonlijk voedingsschema! Groetjes

 2. Melissa zegt:

  Hoe belangrijk is het om als beginnende fitnesser supplementen in te nemen?

  Kan je daar beter direct mee beginnen of kan dit uitgesteld worden tot je lichaam al wat meer gewend is aan beweging?

 3. Fitnessjunk zegt:

  Beste Giorigo, probeer maaltijden goed over de dag te verspreiden. In principe moet je al ruim van te voren weten wat je eet, met daarbij horende structuur. Punt 1 en punt 2 komen dan niet ter spraken. Als je buiten de deur eet, betekend dat, dat je voeding van huis hebt meegenomen. Dat invullen in een app wat je buiten de deur eet, werkt niet. Simpelweg omdat je dan de hele week “ongeveer” invult wat je aan voeding binnen krijgt. Er zijn dergelijke diëten zoals intermittent fasting, die voor jou misschien beter werken. Even heel grof uitgelegd, je eet dan in een korte periode heel veel en de rest van de dag niets. Veel succes!

 4. Fitnessjunk zegt:

  Beste Martijn, ‘s avonds trainen is toch geen probleem? En een maaltijd nuttigen na de training is juist goed! Ook al train je laat in de avond. Je hebt vast een verhaal opgevangen, over niets meer consumeren na een bepaald tijdstip. Niet naar luisteren… Ik ben geen voorstander van weightgainers, maar goed in jouw geval biedt het een uitkomst. Een supplement dient enkel ter ondersteuning en dat is wat jij doet, alhoewel je ook wat rijst, kip en groente kan eten ;). Extra eiwitten is niet nodig, verspreid eiwitten goed over de gehele dag (over de maaltijden). Wat ik je nu ga zeggen kinkt vast heel eng, maar je kan beter wat simpele koolhydraten (bv dextrose) toevoegen bij je weightgainer. Vriendelijke groet

 5. Martijn Wieringa zegt:

  Advies….
  Ik heb een vraagje… Ik ben sinds een paar maanden weer begonnen met krachttraining. Eerst rustig aan om mijn spieraanhechtingen weer te laten “wennen” en nu klaar om er stevig tegenaan te gaan. Ik ben 39, 81 kg, BF ca 17%.. Ik heb een goed trainingsschema en voedingsschema met ratio 20, 30, 50%.
  Ik eet ca 6 keer per dag maar kom telkens in de knoop met het feit dat ik alleen ‘s avonds kan trainen tussen 20.00 en 22.00. Na de training neem ik vaak een gainer met extra eiwit omdat ik ook voor 22.30 uur op bed wil liggen.
  Hoe kan ik mijn eetpatroon het beste aanpassen op dit schema. Overdag trainen is absoluut geen optie in verband met werk en kinderen.
  Wie heeft advies voor mij?

 6. Giorgio zegt:

  Hey Fitness junk,

  Ik probeer met mijn voedingsschema tot aan 75kg te geraken. Ik weeg nu 69,5kg.
  Ik bereken alle eiwitten, koolhydraten en vetten in mijn voeding wat ik nodig heb via de app “…..”
  Nu vroeg ik me 2 dingen af :
  1. Wat als je op het einde van de avond een groot tekort hebt in je dagelijkse voedingsbehoefte, mag je dan alles nog inhalen voordat je gaat slapen?
  2. Wat als je je voedingsdoel al rond de middag hebt gehaald? Is het dan goed om niet teveel meer te eten voor de rest van de dag?

 7. Marcel zegt:

  Hallo fitness junk,

  Bedankt voor je antwoord, ik heb de ratio’s aangehouden (ben aan’t cutten)
  Mijn vetpercentage is in 5 week van 14,1% naar 10,8%.
  Werkt perfect, bedankt voor alle info!

 8. Fitnessjunk zegt:

  Beste Marcel, het zijn een “algemene richtlijnen”. Er zijn erg velen methodieken/diëten die naar “Rome” leiden. Alleen jijzelf kan erachter komen wat voor jou het beste werkt. Er zijn twee dingen erg belangrijk! 1 wat je eet (voeding van goede kwaliteit) en 2 het totaal aan kilocalorieën. Vriendelijke groet

 9. marcel zegt:

  Hallo,

  Ik heb net het stuk over cutten gelezen en daar houd je dezelfde ratio van macro’s aan als bij bulken?
  Klopt dit?

  Groeten
  Marcel..

 10. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Gj, volgens de wetenschap is het niet nodig om altijd tot ‘Muscle Failure’ te gaan. Zorg dan wel voor ‘Progressieve Belasting’. Je bouwt de spanning op, in een training of verspreid over meerdere trainingen. Een aangegeven ‘Rep Range’ in een fitness schema dient meestal ter indicatie. Staat er bijvoorbeeld 3 x 10 (3 setjes van 10 herhalingen) en je wilt elke set tot muscle failure gaan, is dat onmogelijk… Tenzij er 10 minuten rust tussen de setjes door wordt genomen ;) Vriendelijke groetjes

 11. GJ zegt:

  Beste fitnessjunk,

  Allereerst wil ik even kwijt dat ik je website helemaal top vind!

  Ik heb een vraag over het trainen tot muscle faillure, moet je dit altijd elke set doen, of je slechts houden aan de voor gehouden rep range?

  Alvast dank voor je reactie!

  GJ

 12. Tom zegt:

  In mijn beleving zijn vetmassa verliezen en spiermassa aankomen 2 verschillende dingen die ook niet tegelijk kunnen. Ik zou eerst vetmassa verliezen met cardio, en daarna pas spieropbouwen. Vraag je sportschool naar een instructeur die je hierbij kan helpen. Als het goed is weten ze dit beter dan ik en zijn ze er om je te helpen/adviseren.

 13. Jeroen zegt:

  Hoi hoi,

  voldoende rust inbouwen… betekend dit dan dat fitness programma’s als Insanity of Focus T25 niet realistisch zijn? ik beoefen dit nu een jaar of drie en mij bevalt het eerlijk gezegd wel… 2 minuten knallen en 30 sec rust. 6 dagen in de week insanity, 5 dagen in de week Focus T25… 1 dag recovery en 1 dag rust (zondag). uiteraard doe ik deze programma’s niet tegelijk ;) maar wissel ik deze af.

  alvast bedankt voor je antwoord.

 14. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Sportster, eiwitten naar ratio aan totaal aan kcal ;)

 15. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Sportster, vetmassa in spiermassa omzetten kan niet… Droogtrainen en daarna spiermassa opbouwen kan wel…

 16. sportster zegt:

  Nou vind ik net de informatie voor vrouwen. Dus ik denk dat mijn vraag beantwoord is! Maar nog iets specifieker, is het verstandig om veel eiwitten te eten?

 17. sportster zegt:

  Ik ben een vrouw en ik wil graag spieren ontwikkelen zonder te bulken. Ik wil eerder afvallen dan aankomen, maar vooral wil ik vetmassa effectief in spiermassa omzetten. Zijn hier tips voor?

 18. marc zegt:

  je gaat dit schema doen op de maandag,woensdag en vrijdag. mag je dan op een van je rustdagen ook gaan hardlopen om toch je conditie bij te houden?

 19. marc zegt:

  je gaat dit schema doen op de maandag,woensdag en vrijdag. mag je dan op een van je rust ook gaan hardlopen om toch je conditie bij te houden?

 20. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Sonnie, je kunt bij spierpijn in de benen gewoon borst trainen. Vr groet

 21. Sonnie zegt:

  Wat geplande rustdagen betreft:
  Kan ik bijvoorbeeld als stelregel aanhouden dat zolang ik spierpijn heb in een bepaalde spiergroep, ik daar dan rust moet houden totdat het over is? Of telt spierpijn in de benen bijvoorbeeld ook mee tijdens het trainen van de borst?

 22. maxim zegt:

  ik wil beginnen x x x

 23. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Dylan, wel weinig rust. Maar je merkt vanzelf of je aankomt of niet.

 24. dylan zegt:

  ik fitness maandag , woensdag en vrijdag
  en dinsdag en donderdag voetbaltraining en zondag wedstrijd ,
  kan ik met een goed trainings en eetschema toch spiermassa opbouwen ?

 25. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Frank, helaas niet. De meeste artikelen op de site zijn zelf geschreven. We proberen ons best te doen, om het laatste deel zo snel mogelijk te maken!

 26. Frank zegt:

  Is er een mogelijkheid dat ik het laatste deel ergens anders kan vinden?

 27. Frank zegt:

  Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2014!
  Ik hoop van harte, dat jullie je (sportieve) doelen zullen bereiken.

 28. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Frank, inderdaad! Bodybuilding staat synoniem voor geduld. ;) Het mentale aspect van krachttraining en bodybuilding wordt bijna altijd ondergewaardeerd. Terwijl zonder, resultaat onmogelijk is. Ik ga zo snel mogelijk aan de slag…

 29. Frank zegt:

  Bedankt voor de reactie. Neem ajb de tijd. Ik blijf je site met interesse volgen.
  Ik denk dat – net als met goede training – tijd een overgewaardeerd aspect is. Geduldig door gaan en resultaat op termijn zal niet uitblijven.
  Met sportieve groet…

 30. Fitnessjunk zegt:

  Ik ga zo snel mogelijk aan de slag, deze website is een hobby en op het moment ben ik te druk met andere dingen. Bedankt voor je compliment.

 31. Frank zegt:

  Een goed verslag en nog betere informatieve site! Ik wacht al een paar weken op het vervolg van dit artikel. Komt dit snel?

 32. milan zegt:

  Het kan wel, maar je moet dan extra veel eten

 33. Sasha zegt:

  @bram
  Als je lichaam daar goed mee om kan gaan, waarom niet? Niet elk lichaam is hetzelfde, maar zoals in het artikel staat, teveel trainen kan ook tot blessures leiden en dan ben je nog verder van huis.

 34. FitnessJ-Team zegt:

  Als je spiermassa wilt opbouwen… Moet je lichaam voldoende rust krijgen. Ook voldoende calorieën binnen krijgen.

 35. bram zegt:

  is het dan niet goed om 3 keer per week vechtsport te beoefenen en 3 dagen fitnessen?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.