menu rust & herstel (blessures)

Voldoende rust na het sporten is van essentieel belang om goed te kunnen presteren en zeker op hoog niveau. Het lichaam herstelt zich van de beschadigde spierweefsel en versterkt zich tijdens de rust(dagen) tussen de intensieve trainingsdagen door. Logisch dat spieren weinig tot niet “groeien” wanneer geen hersteltijd wordt ingeplant. In het ergste geval kan te weinig rust en herstel leiden tot overtrainingssyndroom. Rustdagen (hersteldagen) zijn cruciaal aan een verscheidenheid van redenen, zowel fysiologische maar ook lees verder

psychologisch. Voor recreatieve sporters zorgt het plannen van rustdagen ook een goed balans tussen wonen en werken, waardoor fitness doelen beter kunnen worden bereikt. Tijdens rust en herstel krijgt het lichaam de energie om beschadigde spierweefsel te repareren, adapteren en supercompenseren. Supercompensatie is binnen de trainingsleer een term voor het fenomeen dat het lichaam na een trainingsimpuls, altijd de neiging heeft om zich te herstellen boven het oorspronkelijk uitgangsniveau. Dat kan zowel betekenen in het verkrijgen van meer conditie, kracht als spiermassa!
verberg intro

supercompensatie krachttrainingsupercompensatie definiëren bij krachttraining en bodybuilding

Het menselijk lichaam verkeerd graag in een toestand van interne evenwicht, het past zich constant aan op stress vanuit zijn omgeving. Krachttraining is simpelweg manipulatie, door het structureel uitoefenen van fysieke “stress”, zal het lichaam zich daarop aanpassen om zodoende weer in homeostase toestand te verkeren. Bij krachttraining en bodybuilding wordt deze gewenste adaptatie.

rust tussen setsDe optimale rustperiode tussen krachttraining sets

De “optimale” rusttijd tussen de sets, zoals voor de meeste dingen geldt bij ‘bodybuilding’, is afhankelijk van een specifieke trainingsdoel. Wil men sterker worden, puur kracht opbouwen, spiervolume vergroten (spierhypertrofie) of voor uithoudingsvermogen.

schouderimpingementschouder impingement (inklemming) is waar elke bodybuilder voor vreest.

Blessures van de schouderspieren komen vaak voor, vooral bij bodybuilding en krachtsport. Om de deltaspieren (schouderspieren) te ontwikkelen worden vele verschillende bewegingen uitgevoerd, in lange series herhalingen waardoor de kans op letsel toeneemt.

deloadHet effect van de-loading op kracht en spierontwikkeling

Een De-load is een geplande reductie van het volume of de intensiteit, waarvan het doel is om het lichaam te herstellen van opgebouwde vermoeidheid. Om uiteindelijk kracht te ontwikkelen en/of spiermassa op te bouwen is het een onmisbaar element in een adequaat trainingsprogramma.

Biceps tendinopathie de blessure onder gewichtheffen en krachttraining

Het afscheuren van het lange hoofd van de biceps of tweehoodige spier is verreweg de meest voorkomende bicepsletsel bij sportactiviteiten. Dit gebeurt over het algemeen bij een spier als die al kwetsbaar is, bijvoorbeeld door een peesontsteking, bij een abrupte achterwaartse beweging van de arm. Dit is een frequente blessure van sporters, maar ook bij gewichtheffers bij het trekken.

overtrainingstructureel overtrainen leidt tot overtrainingssyndroom

Atleten en/of mensen die fanatiek met hun “uiterlijk” bezig zijn, hebben de neiging hun lichaam te overvragen als het gaat om prestatie en zichzelf te “verbeteren”. Door het streven naar perfectie kunnen zij overtraind raken met lichamelijke klachten en vermindering in prestatie tot gevolg. Succesvolle training betrekt niet alleen juiste ‘overload’, maar ook het vermijden van overmatig trainen en onvoldoende herstel.

discus herniaHet buigen van de wervelkolom met gewichtsbelasting kan een hernia veroorzaken

De discushernia komt onder de krachtsport en bodybuilding vaak voor, meestal door een slechte houding bij de uitvoering van bepaalde oefeningen, zoals de squats, bent rows of deadlifts. De meest gemaakte fout bij deze oefeningen is het ronden van de rug, waarbij de wervelkolom wordt gebogen.