De Effecten Van Mental Imagery Op Sport Prestaties

Mental Imagery
Wat is Mental Imagery? Mentale beeldvorming ook wel visualisatie mentale repetitie genoemd, wordt gedefinieerd als: Een mentaal beeld is een innerlijk beeld van objecten of mensen of handelingen dat vrijwillig kan worden opgeroepen en bewerkt. Bijvoorbeeld, als er een actie wordt ingebeeld (visualiseren), zoals het uitvoeren van bankdrukken, zonder dat de handeling fysiek in de praktijk wordt uitgevoerd.

Advertentie Supplementen Ssssupersale

Voor 22:00 besteld, morgen in huis. ** Op = Op **

Naast visuele beeldvorming bestaan er ook andere vormen, zoals auditieve en kinetische die ook een belangrijke rol spelen in ons leven. Echter, als het gaat om sport prestaties, is de visuele beeldvorming het meest relevant en daarom wordt in dit artikel enkel deze vorm van verbeelding besproken.


Het ontwikkelen van mentale beeldvorming verbeterd de prestaties

Het belang van Mental Imagery

Uiteraard vereisen velen sporten een goede conditie en lichamelijke vaardigheden, maar om goede prestaties te kunnen leveren, speelt het mentale aspect een belangrijke factor. De meeste coaches prediken dat het behalen van doel voor 90% mentale en slechts 10% om fysieke kracht gaat. Vooral bij een sport waar een honderdsten van een seconde of een tiende van een centimeter, kampioenen scheid van middelmatige atleten, kan mentale kracht uiterst cruciaal zijn. Gek is het niet, dat atleten vaak onder een begeleiding staan van een sportpsycholoog. Niet alleen voor het ontwikkelen van mental imargey, maar denk ook aan andere mentale aspecten: Hulp bij het opstellen van specifieke prestatie doelstellingen, het verbeteren van zelfvertrouwen, positief denken, oplossen van problemen, het reguleren van spanningen, etc.

Advertentie Hoogwaardige Whey Proteïne

Voor 22:00 besteld, morgen in huis. Al vanaf € 6,95.

Het uitvoeren en oefenen van Mental Imargery

Er is geen “juiste” manier om mentale beeldvorming te oefenen. Dat heeft te maken met individuele voorkeuren en de huidige omstandigheden. Het oefenen van beeldvorming kunnen korte of lange sessies zijn en in principe kan het overal worden gedaan, buiten op een veld, zittend, liggend, in complete stilte, tijdens herrie, ogen open of dicht. Persoonlijk denk ik dat het oefenen en variëren in de verschillende omstandigheden, voor de beste ontwikkeling van mentale beeldvorming zorgt.

‘Imagery’ van korte duur wordt tijdens het sporten als volgt toegepast. Bijvoorbeeld, een tennisser die voor het severen, binnen enkele seconden visualiseert, wanneer, waar de bal te raken om een perfecte service uit te voeren. Langer durende ‘visualisatie’ worden meestal gedaan in een rustige kamer, voorafgaand een wedstrijd. In dit geval moet de persoon in een ontvankelijke en ontspannen toestand verkeren, om de beeldvorming goed tot stand te kunnen brengen. Het wordt aanbevolen om minstens drie keer in de week mentale beeldvorming te gaan oefenen.

Advertentie Hoogwaardige Whey Proteïne

Voor 22:00 besteld, morgen in huis. Al vanaf € 6,95.

Advertentie Crazy Pre-Workout

Voor 22:00 besteld, morgen in huis!

Een andere wijze van beeldvorming, is het inbeelden van lichamelijke energie (het verkrijgen van kracht), zoals bij gewichtheffers of krachttraining. Since one is exerting physical energy while doing mental rehearsal, it helps facilitate actual competition (Porter, 22-23)

Sommige mensen zijn beter in het vormen van “plaatjes” in hun hoofd dan anderen. Of sommige mensen kunnen uitblinken in bepaalde zintuiglijke ervaringen en anderen weer niet. Advies over hoe de mentale beeldvorming vaardigheden kunnen worden verbeterd, zal in een ander artikel worden toegelicht.

Hoe Mental Imagery in zijn werking gaat

Advertentie ** Pure Creatine **

Best creatine worldwide! Voor 22:00 besteld, morgen in huis.

De reden waarom visuele beeldvorming werkt wordt verklaard door het volgende. Als het lichaam een fysieke handeling uitvoert, worden er in de hersenen neutrale patronen gecreëerd, zo ook gebeurd, wanneer de handeling in de geest denkbeeldig zou worden uitgevoerd. De patronen zijn als ware kleine sporen die in de hersens cellen worden gegraveerd. Door simpelweg regelmatig denkbeeldig een handeling te verrichten, stelt het de atleet in staat de handeling in real time beter uit te kunnen voeren.

Derhalve is mentale beeldvorming bedoeld om onze geest te trainen en het creëren van neurale patronen in onze hersenen, om de spieren te leren, precies te doen wat wij van hen verwachten te doen (Porter, 17). Hieruit kan worden opgemaakt dat het de ‘techniek’ en ‘vorm’verbeterd tijdens de training. Het suggereert dat het een bodybuilder helpt een spiergroep beter te kunnen isoleren, tijdens het uitvoeren van een krachtoefening.


Mind to muscle connection: De doelspier wordt in de geest gevisualiseerd

Advertentie ** 24Hr ** Fatburn

24 uur per dag, non-stop! Voor 22:00 besteld, morgen in huis.

Conclusie

Na het lezen van een aantal studies, lijkt ‘visual imagery’ veelbelovend en nuttig. Uiteraard is het fysiek oefenen van handelingen beter dan handelingen denkbeeldig uitvoeren, is een combinatie daarvan superieur. Een programma waarin beiden worden geoefend schijnt de beste methode te zijn. Vrijwel alle studie tonen aan dat mentale training de motorische vaardigheden verbeterd. Sterker nog, recente studies tonen aan dat mentale training, met betrekking tot sport,verschillende vaardigheden verbeterd bij “onverwachte” situaties tijdens het sporten.

Het belang van Mental Imagery bij Bodybuilding en Fitness

Bijna elke fanatieke sportschool bezoeker heeft er wel eens van gehoord en elke serieuze bodybuilder past het toe, namelijk the mind muscle connection. Het is een begrip die mij persoonlijk na jaren nog steeds intrigeert. Helaas denkt menige er te luchtig over.

Het vergaren van spier kennis (anatomie van de spieren) zorgt voor een zeer effectieve training. De ‘mind-to-muscle’ verbinding wordt verbeterd, op het moment dat men in staat is de spier waarmee wordt getraind, daadwerkelijk te kunnen visualiseren.

Het bewust zijn van de functie en beweging van de spieren tijdens een kracht oefeningen verbeterd de vorm en techniek bij de uitvoering. Daarbij vermindert het de kans op blessures aanzienlijk. Mentale beeldvorming synchroniseren met fysieke inspanning, oftewel geest en spier verbinding: Het gebruik van beeldvorming tijdens het uitvoeren van een kracht oefening, is de manier om de mind muscle connection tot stand te brengen. Beeldvorming (imagery) tijdens het trainen versterkt de neurale patronen die de spieren coördineren. Het begrijpen van Mind Muscle Connection is moeilijk, als het concept ervan nooit naar behoren is uitgelegd.

Advertentie Vegetariër? No Prob.

Plantaardige Sport Supplementen! Voor 22:00 besteld, morgen in huis.

Referenties:

  • Feltz, D. L., & Landers, D. M. (1983). The Effects of Mental Practice on Motor Skill Learning and Performance: A Meta-analysis. Journal of Sport Psychology, 5, 25-57.
  • Isaac, A. R. (1992). Mental Practice- Does it Work in the Field? The Sport Psychologist, 6, 192-198.
  • Martin, K.A., Hall, C. R. (1995). Using Mental Imagery to Enhance Intrinsic Motivation Journal of Sport and Exercise Psychology, 17(1), 54-69.
  • Murphy, S. (1990). Models of Imagery in Sport Psychology: A Review. Journal of Mental Imagery, 14 (3&4), 153-172.
  • Orlick, T., Zitzelsberger, L., LI-Wei, Z., & Qi-wei, M. (1992). The Effect of Mental-Imagery Training on Performance Enhancement With 7-10-Year-Old Children. The Sports Psychologist, 6, 230-241.
  • Pavio, A. (1985). Cognitive and Motivational Functions of Imagery in Human.
  • Performance. Journal of Applied Sports Science, 10, 22-28.
  • Porter, K., Foster, J. Visual Athletics. Dubuque, Iowa: Wm. C. Publishers, 1990.
  • Roure, R., et al. (1998). Autonomic Nervous System Responses Correlate with Mental Rehearsal in Volleyball Training. Journal of Applied Physiology, 78(2), 99-108.
  • Suinn, R. Psychological Techniques for Individual Performance. New York, New York: Macmillan, 1990. p 492-506.

verberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.