Menu bodybuilding en krachttraining methodieken

Een persoon die progressieve krachttraining uitoefent om de spieren te beheersen en te ontwikkelen, is een serieuze fitnessjunk en/of bodybuilder. Er zijn technieken ontwikkeld om het plateau, breekpunt, de persoonlijke “wall” te kunnen doorbreken. Krachttraining (bodybuilding) technieken zijn basic weerstand trainingen, ontworpen om specifiek gericht de spiermassa te vergroten (spierhypertrofie). Uiteraard in combinatie met uitgebalanceerde voeding. Technieken die hier worden beschreven, hebben betrekking tot hypertrofie van het spier complex (dat wil zeggen spieren, pezen, gewrichtsbanden, gewrichten en botten lees verder

Spiermassa opbouwen is per definitie een lange termijn doel. Niet te vergeten, om de spieren voortdurend te kunnen laten groeien moet de trainingsmethodiek met regelmaat worden aangepast en veranderd. Het is verstandig om de routine met regelmaat af te wisselen (ongeveer om de 6 weken). Niet alleen het soort type oefening, maar ook de techniek. Het regelmatig veranderen van het soort type van spierbelasting, voorkomt adaptatie (gewenning van de spieren) en dwingt het lichaam tot reactie. Ook kun je de spier, door gevarieerd te belasten, completer ontwikkelen.

Door gebruik van diversiteit aan training technieken doorbreek je niet alleen de monotonie in de sportschool, maar wissel je groeiperiode en weefselafbraak (overbelasting, zware oefeningen, grote weerstand) af met rust en weefselherstel (lichte weerstand, minder intensief). Rust = Groei! Weerstandsniveau en Rust zijn slechts suggesties! Door regelmatig wijzigen en/of individualiseren van verschillende trainingstechnieken, kun je je eigen techniek creëren die voor jou het beste werkt om optimaal spiermassa te kweken.
verberg intro

rep timingHET BELANG VAN REP TIMING (TEMPO) TIJDENS KRACHTTRAINING

Afhankelijk van het doel van de krachttraining stelt men een programma op. Dit krachttraining programma wordt ingevuld door bepaalde keuzes te maken uit “verschillende mogelijkheden”, zoals het aantal herhalingen per serie, intensiteit, snelheid, etc. In de wereld van sport en fitness noemt men de verschillende mogelijkheden ook wel “trainingsvariabelen”.

muscle failureDe niet standaard artikel over muscle failure (spierfalen)

Een term die veel wordt gebruikt in de wereld van krachtsport, namelijk muscular failure. Als we het letterlijk vertalen staat er spier(kracht) falen. Maar de hamvraag: ”Is voor het stimuleren van spierhypertrofie trainen tot muscle failure superieur aan, dicht tegen spiervermoeidheid?”

peak contractionHet effect van peak contraction op de ontwikkeling van spiermassa

Voordat we ‘peak contraction’ gaan definiëren, gaan we spiercontractie eerst eens ontleden. Wat houdt spiercontractie überhaupt in en zijn er technieken om de kwaliteit van de contractie te verbeteren, om de spiergroei (spierhypertrofie) te maximaliseren?

intensiveringstechniekenDe verschillende intensiveringstechnieken (Training Intensity Principles)

De basis van krachttraining berust op de zogenaamde techniek van overbelasting (overload). De spieren moeten op ongebruikelijke wijze overbelast worden om ze tot reactie te dwingen en sterker te worden. Om de gewenste overload te bereiken dient er met regelmaat tot muscle failure getraind te worden, ook wel spierfalen genoemd.

Excentrisch InspanningenDe negatieve fase, excentrische inspanning tijdens trainen

Voor wie spiermassa wil is de negatieve fase belangrijker dan de positieve. Je moet dus de excentrische beweging systematisch afremmen. Dat remmen van de negatieve beweging moet geleidelijk gebeuren.

fitness schema's spiergroepenHoe bereken ik de hoeveelheid gewicht (load) wat ik moet gebruiken voor een oefening?

Een vrij simpele vraag, maar geen eenvoudig antwoord op te geven. Er spelen een aantal factoren in het spel, die bepalend zijn hoe zwaar een gewicht moet zijn voor een oefening en/of trainingsprogramma.