Fitness schema vrouwen spiermassa opbouwen: 4 Daagse split

Samenvatting fitness programma
Hoofddoel: spiermassa opbouwen
Trainingsniveau: Gevorderd
Type training: Split
Frequentie: 4 keer in de week

Deze 4 daagse split schema, is voor vrouwen die spieren willen opbouwen. Het is een pittig programma, maar je zal dan ook progressie gaan boeken. Je maakt er een compleet fitnessprogramma van, als je het combineert met cardio. Je kunt cardio doen op trainingsdagen of op rustdagen. Doe je cardio op trainingsdagen, dan zijn 15 a 20 cardio voldoende.

fitness schema vrouwen: 4 daagse split
Maandag
BORST, TRICEPS
Oefening sets reps
Machine Chest Press 4 12
Incline dumbbell Press 3 12
Triceps Pushdown 4 12
Lying Dumbbell Triceps Ex. 3 max
Toelichting Training: Machine Chest Press beter vervangen worden door de Barbell Bench Press (als je durft ;) )
DINSDAG
BENEN
Oefening sets reps
Barbell Squat 4 12
Leg Press 3 12
Leg Extensions 3 12
Stiff Leg Deadlift 4 12
Leg Curls 3 12
Standing Calf Raises 4 12
Seated Calf Raise 4 12
Toelichting Training: Barbell Squat kan vervangen worden door Dumbbell Squat
Donderdag
SCHOUDERS, TRAPEZIUS
Oefening sets reps
Upright Barbell Row 3 12
Reverse Flyes 3 12
Dumbbell Shrugs 3 12
Toelichting Training: ###
Vrijdag
RUG, BICEPS
Oefening sets reps
Back Extension 4 12
Wide Grip Lat Pulldown 3 12
Seated Cable Rows 4 10
Standing Barbell Curl 3 8-10
Incline Dumbbell Curl 3 8-10
Toelichting Training: ###

36 Reacties

 1. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Liselot, ik zou je vetpercentage moeten weten om je beter te kunnen adviseren. Droogtrainen heeft voor 90% met een uitgebalanceerd voedingsschema te maken. Groetjes

 2. laura zegt:

  Hoi,
  Ik ga na 8 maanden niet getraind te hebben, weer beginnen met trainen. Ik ben in deze maanden bijna 10 kilo aangekomen. Ik ben van plan om 4 keer per weer te sporten. Kan ik het split schema aanhouden voor vetverbranding? Alvast bedankt!

 3. Liselot zegt:

  Hallo!
  Ik wil graag meer kracht, gezien ik nog geen deuk in een pakje boter kan slaan. (wat strakker eruit zien zou natuurlijk ook fijn zijn)
  Zelfs 1 pushup gaat met moeite. Dit schema lijkt me goed.
  Mijn vraag is enkel nu: ik ben 1,73m en weeg 63 kg. Ik ben niet dik maar het vetrandje is aanwezig.
  Is eerst het vet wegwerken met cardio noodzakelijk of is dit schema aanhouden met cardio prima?

 4. Fitnessjunk zegt:

  Beste Martine, je kunt gewoon deze 3 daagse split schema volgen. Of je zou voor een 3 dagen full body schema kunnen gaan. Groeten

 5. Martine zegt:

  Ik wil dit schema heel graag gaan doen; maarrr ik red 4 keer per week echt niet. Hoe verdeel ik dit schema over 3 dagen? Hoor graag!

 6. Fitnessjunk zegt:

  Beste Sharon, plaatselijk vet verbranden is onmogelijk. Ook niet door gebruik te maken van een specifieke kracht oefening. Groeten

 7. Fitnessjunk zegt:

  Beste Leila, het is mogelijk om alle spiergroepen te verdelen over twee dagen. Dan kom je uit op upper / lower body schema. Er wordt dan vier dagen per week getraind en je pakt alle spiergroepen twee keer per week. Dat is meer dan voldoende! Groetjes

 8. sharon zegt:

  Hi,
  met welke oefeningen raak je van ‘rugvet’ af en wat is best, aantal reps aanhouden met hetzelfde gewicht of reps afbouwen en gewicht per set verhogen?
  superhard bedankt!

 9. Leila zegt:

  Hoi, ik ben na een jaar pauze weer begonnen en zoek een goed schema. Ben 10 kilo afgevallen vet % weet ik niet verwacht voornamelijk veel spieren en kracht verloren. Voorheen deed ik bij split alles verdelen over 2 dagen en dan 4 tot 6 dagen trainen. Zou dat met dit schema ook kunnen? Wat zou je dan aanraden als het gaat om de spiergroepen te verdelen er even van uitgaande dat ik begin met 4 dagen kracht? Of raad je het juist af om bovenstaand schema te gebruiken voor 4 dagen alles 2 keer per week dus. Zelf zat ik te denken aan maandag en donderdag benen, rug en buik en dinsdag en vrijdag borst, schouders en biceps plus triceps. Alleen nu ik dit schema zie vraag ik mij af of het wel zo verstandig is de twee grootse spiergroepen te trainen op 1 dag. Zou ik de maandag met dinsdag en donderdag met vrijdag kunnen combineren? Zo ja is het dan beter om 6 weken precies het zelfde te trainen of kan ik per week per spiergroep kiezen waar ik zin in heb? Sorry voor de vele vragen. Wellicht dat er al artikelen op de website staan over deze onderwerpen mocht dat zo zijn dan hoop ik ze nog tegen te komen. Ik vind het zelf prettig om te weten waar ik mee bezig ben en dit naar mijzelf kan onderbouwen. Er is alleen ZO VEEL informatie op internet te vinden dat ik het soms zelf ook niet meer weet. Heb personal training geprobeerd maar dat werd alleen nog maar onduidelijker dus vandaar mijn nieuwe zoektocht. Deze site is wel super!

  Groetjes Leila

 10. Fitnessjunk zegt:

  Je kunt buikspieren elke training doen als je wilt. Kijk hier een artikel over buikspieren trainen.

 11. Naomï zegt:

  Hallo,

  Wanneer is het aan te raden om de buikspieren te trainen met dit trainingsschema?

  Hoor het graag.

  Gr, Naomï

 12. Fitnessjunk zegt:

  Hey Jul, vervang op vrijdag de ‘Back Extension’ voor de ‘Deadlift’ en voeg ook de ‘Barbell Squat’ of ‘Dumbbell Lunges’ toe. Squats (en Deadlifts) zijn uitstekende oefeningen om een mooi gewelf achterwerk te ontwikkelen. De oefeningen zorgen (uiteindelijk) voor meer spiermassa in de billen, in combinatie met een gezond vetpercentage creëer een volle strakke bips. Ik neem aan dat jij dat wilt ;)

 13. Jul zegt:

  Mijn doel is specifiek de billen te trainen (de rest is natuurlijk ook welkom). Kan ik bovenstaand programma gebruiken en zelf oefeningen voor de billen toevoegen als uitbreiding?

 14. Fitnessjunk zegt:

  Beste Linda, probeer eens anders fitness schema. Een artikel wat jij waarschijnlijk wel interessant vindt, over de vet verdeling van een vrouw, o.a over “sinaasappelhuid. Voldoende sporten en gezond blijven eten ;) Success

 15. Lies zegt:

  hey,

  ik ben erg benieuwd of je na deze training Protein Shakes kan nemen. Of het zegmaar een snelle werking heeft?

  Grtz,
  Lies

 16. Linda zegt:

  Hoi,

  Dit is de 12e week dat ik het 4 dagen split programma volg en ik vraag me af of ik dan niet te lang hetzelfde doe nu. Of moet ik het aantal setjes veranderen? Ik heb een vet% van 24 maar ik heb absoluut geen strakke benen, last van een sinaasappelhuid. Wat is het meest effectieve hiervoor. Hoe vaak zou ik mijn benen moeten trainen per week. Alvast bedankt.

 17. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Claudia, het doel is spiermassa opbouwen. Ik zou niet langer dan 15 a 20 minuten gaan. Of 40 minuten op lichte intensiteit, maar dat lijkt me zonde van de tijd.

 18. claudia zegt:

  hey,
  mag je bij elke training max 40 min cardio doen? of alleen op de woensdag?

 19. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Polleke, tussen 30 a 90 sec rust. Je gaat voor spierontwikkeling. Persoonlijk neem bij isolatie oefeningen +/- 30 sec rust tussen de sets en bij samengestelde oefeningen +/- 90 sec. Ik neem aan dat je het over rust tussen de setjes door hebt? Groetjes

 20. polleke zegt:

  Hoi,

  30 of 90 sec rust?

  Greets

 21. Fitnessjunk zegt:

  Cleo, absoluut niet! Genetisch gezien is het voor vrouwen onmogelijk om in die een mate spiermassa te ontwikkelen, eruit te gaan zien als een bodybuilder. Dat geldt voor de meesten mannen ook. De hoeveelheid spiermassa die een bodybuilder verkrijgt, is vaak met middelen verkregen. Maar je kan zeer zeker wel een mooi strak figuur ontwikkelen en daarbij is het voor zowel mannen als vrouwen de nummer 1 afslank “middel”. Krachttraining heeft een tal aan positieve dingen, … Zie ander het artikel > krachttraining als succesvol afvalprogramma. Voor algehele fitheid is cardio altijd goed. Groeten

 22. cleo zegt:

  ik zal er via dit schema toch niet uitzien als een bodybuilder?
  ik zou het in combinatie doen met cardio

 23. Anoniem zegt:

  Hoi ,

  Een vraag. Hoeveel minuten/seconden ” rust ” is er tussen elke set? werk je het schema per set af ? Ik volg namelijk ook fitnessblender en daar werk je een schema af , om vervolgens weer van voren af aan te beginnen.

  groetjes,

  Linda

 24. Romy zegt:

  vind het ook een beetje weinig eigenlijk

 25. chantal zegt:

  Hi!

  Ik ben 2 maanden bezig nu met 1 uur krachttraining icm met vooraf 15 min cardio.
  mijn doel is om 10 kg af te vallen maar ook een strak en gespierd vrouwelijk lichaam te krijgen… (merk nog geen vooruitgang helaas kwa afvallen)

  Na het sporten heb ik eigenlijk nooit spierpijn betekend dit nu dat ik niet intensief genoeg train??
  En zou ik eventueel dit schema kunnen aanhouden?

  ik hoor graag van u

  groetjes

 26. Fitnessjunk zegt:

  Ja Melissa, rust is erg belangrijk. Dat kan heel goed hoor een bepaalde spiergroep (lichaamsdeel) meer trainen dan een ander. Er staat een vrij nieuw artikel op de website, over “ideale” lichaamsproporties… Veel succes met trainen en het behalen van je doel!

 27. Melissa zegt:

  Bedankt!

  Ik wil m’n benen iets meer trainen omdat ik vooral daar wil groeien maar drie keer in de week is denk ik ook wel weer te veel van het goede.

  Groetjes

 28. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Melissa, in principe zou 1 keer in de week voldoende moeten zijn en 2 keer ideaal. 3 keer in de week kan, dat zie je vaak bij fullbody schema’s. Meestal verschilt de intensiteit van die dagen wel, anders is de kans inderdaad groot onvoldoende rust te krijgen. Waarom je benen twee keer en de rest maar een keer? Groetjes

 29. Melissa zegt:

  Hoi,

  Is 1 keer benen trainen per week genoeg? Ik zou graag mijn benen vaker willen trainen. Als ik bijvoorbeeld op dinsdag, donderdag en zondag mijn benen zou willen trainen, is dat dat wel effectief of krijg ik dan te weinig rust?

  Groetjes,
  Melissa

 30. FitnessJ-Team zegt:

  Dan doe je er een beetje bij ;) Wat vind je weinig? Aantal oefeningen en/of sets?

 31. Ria zegt:

  De training schema die hier boven staan zijn voldoende om een klein beetje spiermassa op te bouwen? Ik vind het een beetje weinig……

 32. Anoniem zegt:

  De training schema die hier boven staan zijn voldoende om een klein beetje spiermassa op te bouwen? Ik vind het een beetje weinig……

 33. FitnessJ-Team zegt:

  Beste marritanne, bedankt voor het bezoeken van de site. Als je de 4 daagse split volgt, kun je na de training 15 minuten cardio pakken. Je kunt dan eventueel nog twee dagen cardio doen (lichte intensiteit) +/- max 40 minuten. Als je voeding in orde is en je doel spiermassa, laat de twee dagen cardio dan uit je schema. Meer sporten lijkt me overbodig. Rust is erg belangrijk.

 34. Msm zegt:

  Ik wil na een paar maanden full body waarbij ik nu vrij hoog in de gewichten zit, dit schema gaan doen met dan af en toe buikspieren erbij en nog een lesje bodypump in de week.

  Mijn cardio is voornamelijk wandelen, 1 tot 2 uren zo’n 3 tot 5 keer per week, en ik doe na elke training een kwartiertje loopband. Dat lijkt me wel voldoende?

 35. FitnessJ-Team zegt:

  Tussen de 12 en 8 herhalingen is gewenst (spiermassa). Gewicht moet zwaar genoeg zijn. Zwaar genoeg is, als de laatste herhaling in een set nog net aan gaat. Techniek gaat altijd boven het gewicht. Doorgaans wordt na elke set een iets zwaarder gewicht gepakt…

 36. kheow zegt:

  Als het doel spiergroei is, is het dan nodig om voor iedere set een ander gewicht te gebruiken?

  Groetjes

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.