Fitness schema 3 daagse split

Samenvatting fitness programma
Hoofddoel: Spiermassa opbouwen
Trainingsniveau: Gevorderd
Type training: Split
Frequentie: 3 keer in de week

Als het bereiken van meer spiermassa een doel is die je voor ogen hebt, dan zal dit spieropbouwende fitness schema je goed op weg helpen! De spiergroepen worden 1 keer in de week getraind, verdeeld over 3 dagen. Een perfect schema als je voldoende tijd hebt om te trainen. Kenmerkend voor een dergelijk split schema, is een relatief hoog volume voor de spiergroepen op één dag. Dit zorgt ervoor dat de betreffende spier gecontroleerde “schade” wordt aangericht, maar zeker voldoende is hersteld wanneer de spier weer wordt belast. Dit fitness schema bevat ‘complexe’ compound oefeningen. Compound (samengestelde) oefeningen zijn basis oefeningen en zijn onmisbaar als het gaat om algemene kracht ontwikkeling en het verkrijgen van spiermassa.

De trainingen beginnen met grote spiergroepen, vervolgens de kleine spiergroepen. Er is bij het schema rekening gehouden met synergisten (meewerkende spieren). Dit verminderd de risico’s op blessures en geeft een spiergroep voldoende tijd en rust om te kunnen herstellen. Het is dus niet verstandig om meer dan twee dagen achter elkaar te trainen, zo krijgt je lichaam geen rust om te herstellen. Het schema is daarvoor niet ontworpen.


Workout notes:

 • Vergeet niet om de training te beginnen met een goede warming-up, 5-10 min cardio.
 • Doe altijd een complete warmup set voordat je aan een spiergroep begint. Licht tot geen gewicht, 15-20 reps en één set beginnend met 50%/15reps start gewicht.
 • Gebruik in dit fitness programma, een 2-1-2 ‘rep timing’.
 • Buikspier oefeningen op een dag naar keuze.
 • Veel succes! Zijn er vragen of opmerkingen? Laat dan een berichtje achter.
fitness schema killer compound
DAG 1
BENEN, HAMSTRINGS, KUITEN
Oefening sets reps
Squats 4 12,10,8,6
Leg Press 3 8
Leg Extension 2 8
Leg Curl 3 10
Stiff Leg Deadlift 2 8
Standing Calf Raises 3 8
Seated Calf Raises 3 10
Toelichting Training: Leg Press wissel je om de week af met Dumbbell Lunges.
Dag 2
RUG, TRAPEZIUS, BICEPS
Oefening sets reps
Deadlift 4 12,10,8,6
Pull Ups 3 10
Barbell Row 3 8
Seated Cable Row 2 8
Shrugs 3 10
Barbell Curl 3 10,8,6
Incline Dumbbell Curl 2 10
Hammer Curl 2 10
Toelichting Training: Zijn de Pull Ups te zwaar, vervang de oefening dan voor de Lat Pulley.
Dag 3
BORST, SCHOUDER, TRICEPS
Oefening sets reps
Bench Press 4 12,10,8,6
Incline Dumbbell Press 3 10
Dips 3 10
Military Press 3 10
Side Lateral Raise 3 8
Rear Laterals 3 8
Lying Triceps Extension 3 10
Close Grip Bench Press 3 10
Toelichting Training: Doe Dips ‘borst versie’ en eventueel verzwaren met gewicht. En Dips wissel je om de week af met Dumbbell Flys.

Alternatieve indeling:

maandag – Benen/Schouders
Woensdag -Rug/Biceps
Vrijdag – Borst/Triceps

Maandag – Benen
Woensdag -Rug/Biceps
Vrijdag -Borst/schouders/Triceps

Maandag – Borst/Biceps
Woensdag -Benen/Schouders
Vrijdag – Rug/Triceps

128 Reacties

 1. Fitnessjunk zegt:

  Hallo M&M, dat kan. Persoonlijk zou ik er dan een dag bij gaan hardlopen. Goed voor cardiovasculaire training (conditie). Groetjes

 2. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Elke, zeker weten! Ook prima voor vrouwen!

 3. M&M zegt:

  Hoi FitnessJunk,

  Kan ik dit schema combineren met 1 of 2 keer per week bodypump? Kan Ik dan wat weglaten?

  Alvast bedankt voor je reactie

 4. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Jaco, als je elke set tot ‘muscle failure’ traint en het aantal herhalingen gelijk blijft, dan bouwt logischer wijs het gewicht inderdaad af. Ook niets verkeerd aan. Het gewicht kan ook gelijk leven en het aantal herhalingen reduceren. Sommige hebben het zo uitgerekend, dat ze alleen de laatste set tot muscle failure gaan. Dan is het mogelijk om sets en reps beiden gelijk te houden. Nee hoor, het is niet erg als je een keer een set niet haalt, kunnen allerlei factoren zijn. Drukke dag, slecht geslapen, etc.. Ik heb het idee dat je hard traint, vergeet dan niet om af en toe eens rust te nemen. Kijk een naar het artikel over een deload week inlassen. Groetjes

 5. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Gosse, je kan elke training een buikspier oefening doen. Leg elke training de nadruk op een ander gebied (rechte / schuine buikspieren). Groetjes

 6. Elke zegt:

  Is dit schema ook te volgen voor vrouwen? Ik heb 16 weken een cut gedaan en wil tijdens de winter graag wat massa gaan opbouwen. Momenteel ben ik net begonnen met een 3 dagen split schema voor 12 weken, en ik wil dit schema daar misschien op laten volgen. Vaak komen in schema’s voor mannen veel borstoefeningen voor, maar dat valt bij dit schema wel mee!

  Bedankt voor jullie reactie alvast ;)

 7. Kris zegt:

  Beste,

  bij de standing en seated calf raises moeten de voeten mooi recht staan of afwisselend naar buien en naar binnen (zo dus \ / en /\ )

 8. Murat zegt:

  Hallo Fitnessjunk,

  Ten eerste mijn complimenten voor de overzichtelijke en informatie website!

  Zelf heb ik jaren geleden in de sportschool een aantal jaren getraind, maar wil dat nu thuis weer oppakken. Ik wil alles rustig aan oppakken om blessures te voorkomen, maar nu weet ik niet of ik het beginnersschema (4-daagse split) of het gevorderdenschema (3-daagse split) kan volgen. Helaas heb ik door het beoefenen van een andere sport en andere bezigheden niet echt de mogelijkheid om het 4-daagse split programma te gebruiken en zou heel graag het 3-daagse split programma willen volgen. Zelf denk ik er aan om gewoon deze te volgen, maar de eerste 2 weken niet tot muscle failure te gaan. Is dit aan te raden?

 9. Jaco zegt:

  Hallo,

  Ik doe het schema nu 2 weken en merk al goede resultaten. Vooral benen nemen toe in massa. Na de eerste keer benen wel dik 5 dagen enorme spierpin gehad dus blijkbaar bwetje te hard (te zware sets) van start gegaan. Een week later de tweede dag benen toch dezelfde gewichten per set gepakt en ditmaal zonder probleem of ernstige spierpijn na aafloop. Oftewel veel progressie in korte tijd :-).

  Dat brengt me tot de vraag of ik het qua gewicht per compound oefening per set goed aanpak. Bijvoorbeeld squats doe ik de vier sets (12,10,8,6) eerste set 60kg dan 55, 50 en de vierde set 50
  Bankdrukken bijv. 80, 70, 60, 50

  Is het de bedoelling dat ik bij iedere set inderdaad het gewicht afbouw? of moet ik per set juist het gewicht opvoeren?
  Soms haal ik de set niet of heb ik juist energie over. Is dat erg.

  Ik hoor graag jullie tips

 10. Jeroen zegt:

  Mooi schema, ik zou alleen niet op dag 1 stiffed leg deadlifts doen en op dag 2 normale deadlifts i.v.m. herstel (ik ga er van uit dat bij beide oefening wordt getraind tot uitputting). Ook zie ik niet de rust tussen de reps en sets staan, Dit is ongeveer 2 minuten.

 11. Millen zegt:

  Vanaf welke leeftijd mag deze schema gevolg worden? en wat is de maximaal kg gewicht voor iemand tussen de 16-17

 12. gosse zegt:

  moet je buikspieren maar 1 dag in de week trainen of op elke training dag?

 13. Fitnessjunk zegt:

  Beste Jordi, helaas bestaat er geen goed alternatief voor de deadlift…

 14. Jordy zegt:

  Kan ik ook bijv maandag borst schouders triceps doen woensdag rug biceps vrijdag benen

 15. Jordi zegt:

  Hoi, ik zou graag dit schema willen volgen, het enige probleem is dat ik een onderrug blessure gehad heb en daarom geen deadlift wil doen.
  Wat voor oefening zou ik plaats van de deadlift kunnen doen?

 16. Jordi zegt:

  Hallo, ik zou dit schema graag willen gebruiken maar ik doe liever geen deadlift omdat ik een onderrug blessure gehad heb, wat voor oefening zou ik in plaats van de deadlift kunnen doen?

 17. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Thomas, er staat toch een schema’s pannenkoek! ;-) Pak maandag dag 2, dinsdag dag 1 en donderdag dag 3. Groetjes

 18. rico zegt:

  Zijn de opwarmsets op legday los van de afbouwende sets bij squats? Dus dan heb je totaal 6 sets, waarbij de eerste twee opwarmsets zijn en de andere 4 opbouwen van gewicht met minder herhalingen.

 19. Thomas zegt:

  hallo, er staat duidelijk “Het is dus niet verstandig om meer dan twee dagen achter elkaar te trainen, zo krijgt je lichaam geen rust om te herstellen. Het schema is daarvoor niet ontworpen.” alleen zijn de dagen dat ik kan trainen maandag,dinsdag en donderdag. Ook lees ik hier “Al zou je twee dagen achter elkaar trainen, het beste spieren in boven lichaam volgende dag spieren in het onderlichaam en dan dag(en) rust” alleen vind ik het moeilijk om dan voor deze dagen een goed schema te maken, kunnen jullie mij daarbij helpen?

 20. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Bjorn, drie daagse split is goed aan te passen naar wensen. Een trainingsdag staat niet voor een specifiek dag(en) in de week. Je zou zelfs twee dagen achter elkaar kunnen trainen. Houdt wel rekening met een synergist (Een synergist is een spier die samen met de agonist een beweging mogelijk maakt. Hierbij is de agonist verantwoordelijk voor de hoofdbeweging en de synergist verantwoordelijk voor het begeleiden van de hoofdbeweging, ook wel meewerkende spier genoemd). Dus niet maandag rug en dan dinsdag weer biceps. Al zou je twee dagen achter elkaar trainen, het beste spieren in boven lichaam volgende dag spieren in het onderlichaam en dan dag(en) rust… Succes!

 21. bjorn zegt:

  Hi,
  Maakt het uit als ik de maandag(benen) met de woensdag(rug bicep) wissel?

 22. Fitnessjunk zegt:

  Klopt Sander, ik ging er een beetje vanuit dat iedereen wel weet dat je de buikspieren kan toevoegen waar men wilt… Sorry

 23. Sander zegt:

  Ik kan het mis hebben hoor, maar mist hier nu niet het hele trainen van de buikspieren?

 24. Kim zegt:

  Hoi, ik heb een vraag. Ik wil heel graag spieropbouwen en vetverbranden, maar ik geef ook groepslessen (bodypump en bodybalance). Die lessen kan ik niet stoppen/verzetten. Ik zou graag krachttraining en cardio (zoals spinning op de tijden zoals ik ze ingedeeld heb hieronder) willen toevoegen, maar weet niet wat de beste combinatie is. Zie mijn week schema hieronder.. Wat adviseer jij op welke dagen te doen, gecombineerd met mijn lessen die ik geef? Ik hoop op een uitkomst! Zit er al heel lang mee te worstelen! Alvast super bedankt voor de reactie!!
  Groetjes, Kim

  Maandag:
  19:00 Kracht
  20:00 spinning

  Dinsdag:
  19:30 spinning
  20:30 bodypump

  Woensdag:
  18:00 Kracht
  19:00 les geven bodybalance

  Donderdag:
  18:45 les geven bodypump
  20:00 les geven bodybalance

  Vrijdag:
  Kracht

  Zaterdag:
  11:30 les geven bodypump
  12:45 les geven bodybalance

  Zondag:
  Rust of kracht ipv vrijdag

 25. Sorani zegt:

  Hallo

  Had even een vraag.. 6 weken geleden begonnen aan dit schema, en ik heb gehoord om de 6 weken moet je je schema verandere? Welke schema ken ik nu pakken? Of moet ik er verandering in brengen? Alvast bedankt

 26. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Bas, hier een artikel over rep timing. Daar heb je vast wat aan! Groetjes.

 27. BasB zegt:

  Kan iemand mij uitleggen wat die 2,1,2 rep timing, betekend?

 28. Jimmy zegt:

  Hi Fitnessjunk,

  Zojuist die 4 dagen schema gezien en ik ga daarmee aan de slag (met whey isolaat/perfect en creatine).
  Enige idee als je deze schem volgt hoelang het kan duren voordat je al verschil merkt in spiermassa(groter worden)?

  Groeten

 29. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Jim, waarom neem je niet gewoon de 4 daagse split schema . 4 keer in de week is meer dan voldoende!

 30. Jimmy zegt:

  Hallo, Ten eerste leerrijke website! Heb even een vraag: Ik train zelf 4 a 5x per week (ma/di/do/za en soms
  Nog vrijdag). Is het dan alsnog goed om 3 split schema’s te hanteren en dan 3 series per oefening? Ben wat vooruit gegaan vorig jaar maar wil meer progressie maken. Me schema is nu: Borst triceps schouders, Triceps rug, Benen. Hooelijk hoor ik van jullie

 31. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Lennert, ik denk dat je het artikel over hoeveel gewicht voor een bepaalde oefening wel interessant vindt. Als er nog vragen zijn, hoor ik het wel. Groetjes

 32. Lennert zegt:

  Ik begin bij de complimenten, supersite, erg leerrijk wat ik hier allemaal al gelezen heb. Ik vroeg me één ding af. Hoe zit het met extra gewicht. Bestaan er regels voor of moet je dat allemaal zelf aanvoelen? Ik bedoel dus dat ik begin te fitnessen met bepaalde gewichten waarmee ik mijn sets kan doen, wanneer mag/moet ik hier extra gewicht aan toevoegen? Eerst van schema veranderen of eerst gewicht bijnemen? Alvast bedankt voor het antwoord!

  Lennert

 33. Fitnessjunk zegt:

  Beste Bodynoob, het volume per spiergroep op een trainingsdag ligt bij een split-schema vaak hoger dan bij een fullbody-schema.

  Fullbody schema’s: 2 oefeningen voor de borstspieren, gemiddeld 2 effectieve sets (2x2x3=12 setjes voor de borstspieren per week).
  Spilt schema’s: 4 oefeningen voor de borstspieren, gemiddeld 3 effectieve sets (4×3=12 setjes voor de borstspieren per week).

  Kijk wat je prettig vindt en probeer vooral uit. Uiteindelijk kom je er zo achter wat voor jou het beste werkt. Ik ben een voorstander van afwisseling…

 34. bodybnoob zegt:

  Beste fitnessjunk, Is het niet wat weinig om 1x per week een spiergroep met 3 oefeningen te trainen voor spiergroei?

  Ik heb ruim een jaar fullbody gedaan 3 dagen per week…11 oefeningen in anderhalf uur.

  Dit heeft mij uiteraard flink wat gespierder gemaakt?

  Nu ben ik deze week gestart met een 3 dagen split ipv fullbody.

  Besproken met de trainer wat mijn doel is.
  Zwaarder en gespierder worden!

  Nu mijn vraag…..is een specifieke spiergroep trainen met 3 oefeningen per week niet wat weinig om te groeien?…..

  Normaal trainde ik een spiergroep 3 x per week met 2 verschillende oefeningen

  Alvast bedankt!

 35. Matt zegt:

  Hallo,
  Ik ben een jonge gast van 18 jaar die 4 keer per week voetbalt. Ik doe nu al een tijdje krachttraining, maar dit beperkt zich enkel tot mijn bovenlichaam. Ik besef ook wel dat mijn benen gedaan moeten worden, maar elke keer ik hiermee wil beginnen ben ik bang dat als ik krachttraining voor mijn onderlichaam zou beginnen, ik mijn benen zou overbelasten. Is er een manier om dit te combineren en zo ja, zou je mij hier wat meer uitleg over kunnen geven aub?
  Mvg

 36. barrie zegt:

  bedankt voor de reactie :)

  We gaan lekker afwisselend door en pak mn week rust

  gr Barrie

 37. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Barrie, het is juist goed wat je doet. Wissel regelmatig van fitness (bodybuilding) programma. Om de 8 weken inderdaad en vergeet niet tussen de schema’s door een week rust te pakken! Groeten

 38. barrie zegt:

  Hey fitnessjunk

  Full body en de 3 daagse split heb ik nu allebei 8 weken gedaan en ik vind ze allebei heerlijk om te doen.
  Misschien ben ik wel eigenwijs haha maar vraag me af of het ook doeltreffend kan zijn om dit te blijven afwisselen.
  Ik train altijd thuis en heb dus geen spotter..en vind het daarom eng om de one rep max op te zoeken.
  Ik train niet voor hardcore maar voor gezondheid en omdat ik het geweldig vind om te doen(dus geen competitie sporter)
  Resultaat is natuurlijk wel belangrijk hahaha.

  Deze site is perfect wat info betreft maar zonder proff begeleiding is deze wereld vaak een bord spaghetti.

  Vr gr Barrie

 39. Fitnessjunk zegt:

  Persoonlijk zou ik bij het trainen van benen, alleen nog een kleine spiergroep pakken of niets. Benen en rug vind ik “too much”. Kijk eens naar de alternatieve indelingen, misschien zit er iets voor je tussen. Of wissel ze af! Groeten

 40. Lee zegt:

  ok, is het dan wel voldoende rust op mijn eigen schema?

 41. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Lee, dat kan :)

 42. Lee zegt:

  hallo

  ik doe altijd zo mijn schema

  Maandag: borst triceps schouders en buik
  Woensdag: rug en biceps benen en kuiten
  en dan Vrijdag weer borst triceps schouders en buik

  en dan maandag weer rug en biceps benen en kuiten
  woensdag: borst triceps schouders en buik
  vrijdag: rug en biceps benen en kuiten

  is dit goed schema?

  groetjes

  Lee

 43. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Sidney, dat kan zeker! Wissel het anders op de volgende manier af. Een week 12/10/8, volgende week 8/6/4.

 44. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Nathan, naast dit schema zou ik overige activiteiten beperken tot cardio traing (van lichte intensiteit). Het schema is er opgericht spieren op te bouwen. Te veel sporten, werkt averechts. De spieren groeien buiten de sportschool, wanneer ze in rust verkeren. Trainen + Rust + Voeding = Groei!

 45. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Tom, puur kracht… Kijk dan eens naar de volgende schema’s: puur kracht. Succes!

 46. Nathan zegt:

  Schema ziet er goed uit en wil hem zeker gaan gebruiken. Momenteel sport ik 6 dagen in de week waarvan 2 dagen fitness en 4 dagen insanity. Tijdens fitness train ik alle groepen in 1dag. Is het tijdens deze training nog aangeraden om insanity te doen?

  Groeten,
  Nathan

 47. sidney zegt:

  Hi!

  Ik ga dit schema doen!
  Nu ben ik alleen bezig met alle oefeningen, en doe behalve met benen alles (3×12)
  12,10,8,6 herhalingen
  Is dit heel slecht of?

  Ik hoor het graag!

 48. Tom zegt:

  Bedankt voor dit schema. Ik gebruik het nu 6 weken met goede resultaten :)
  Nu wil ik overgaan op kracht ipv massa. Kan ik dit zelfde schema dan handhaven maar dan meer sets en minder herhalingen? Of raad je een ander schema aan?

 49. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Luuk, denk eraan dat je voldoende eet! Je sport erg veel, dus is je energiebehoefte erg hoog. Waarschijnlijk train jij je benen al genoeg…

 50. Luuk zegt:

  Hey,

  Ik wil dit schema gaan doen, alleen heb ik 3x per week intensief voetbal trainen en op zaterdag zware wedstrijden.. Is het niet verstandig dat ik benen schrap uit het schema? Dus MA: buik-borst-tri. WO: buik-rug-bi. VR: buik-schouders-(?).
  (buik is kleine warming up steeds en vind buik belangrijk, aangezien ik geen gespierde buik heb haha)

  Alvast bedankt, mailen mag

  Met vriendelijke groet,

  Luuk

 51. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Jeroen, jullie kunnen eventueel de oefeningen verdelen over 4 dagen. Of minder sets per spiergroep. Volgens de wetenschap, zouden 2 effectieve sets per spiergroep afdoende moeten zijn, om de spieren adequaat te prikkelen. Echter, techniek/vorm bij het uitvoeren van kracht-oefeningen is dan nog meer van belang! Een goede techniek (wat ook inhoud je lichaam erg goed kennen en aanvoelen) is naar mijn mening pas na een lange tijd trainen ontwikkeld….

 52. jeroen zegt:

  Hoi
  Ik volg dit schema nu 2 weken.
  Heerlijk trainen. Gesloopt na een uurtje
  Merk al meer dan met wat ik hier voor deed.
  Heb wel geleidetijd me voeding aangepast.
  Mijn vraag komt nu.
  Mijn broertje traint nu ongeveer 2 maanden mee. Maar ivm met werk kan hij 2 weken wel 2 weken niet.
  Dus ijgnlijk is hij maar 4 weken aant sporten.
  Nu is dit schema best zwaar. Kan ik iets doen dat hij minder sets of gewoon licht van gewicht laten pakken.
  Alvast bedankt

 53. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Batman, dat klopt… Bij de ‘Stiff Leg Deadlift’ wordt voornamelijk als primaire spiergroep de hamstrings en als secundaire spiergroep de gluteus (billen) en erector spinae (onderrug) getraind. Er zit een dag rust tussen, in principe kan dit geen kwaad. Vriendelijke groet

 54. Batman zegt:

  Hallo,

  Ik ga dit schema de komende tijd volgen, ziet er namelijk goed uit! Maar nu is mijn vraag: waarom de stiff legged deadlifts op maandag(beendag), terwijl de normale deadlifts op woensdag, dus de rug-dag is. Met de normale deadlift gebruik je namelijk je benen veel meet dan bij de stiff legged, dus klopt het toch niet dat de deadlift waarmee je meer benen trained dan de andere niet op de been-dag is?

  Alvast bedankt!

 55. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Peter, het zou verstandiger zijn om een beginners schema te nemen. Uit je reactie maak ik op dat je geen ervaring hebt met krachttraining en daarom adviseer ik je het volgende. Laat je de tijdens het uitvoeren van de oefeningen begeleiden door een “deskundige” op de sportschool. Een goede basis voor krachttraining >> Lichaamshouding, vorm en techniek! Succes met krachttraining en welkom op de site. Vriendelijke groet.

 56. Peter Jansen zegt:

  Dag,

  Ik zit nieuw op fitness. En mijn hoofddoel is aankomen qua spieren. Is het bovenstaande schema geschikt voor mij?

 57. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Abdullah, sportspecifieke krachttraining voor meer explosiviteit en een grotere maximale kracht… Het beste is je boks trainer om advies te vragen. Groetjes

 58. Fitnessjunk zegt:

  Hypothekeren, wattuh? ;) Als je gaat voor spiergroei / spiermassa opbouwen AKA Spierhypertrofie (of hoe jij het wilt noemen), richt je dan op krachttraining en voldoende gezonde voeding. Persoonlijk zou ik bij zo’n schema 1 dag hardlopen (of cardio oefening) eraan plakken, enkel om mijn conditie op pijl te houden. Misschien na krachttraining 15 tot 20 cardio. Spierhypertrofie komt pas in “gevaar” als je niet voldoende rust om te herstellen of je TE weinig eet. Volgens wetenschap.., zijn na een opwarm setje twee effectieve sets voldoende om je spieren te laten groeien, op voorwaarde technisch goed uitgevoerd en tot musclefailure.

 59. abdullah zegt:

  hallo vraagje, ik wil dit schema aanhouden als aanvulling voor boksen. Mijn hoofddoel is om te groeien en sterker worden maar ook explosiever, ik heb begrepen dat ik dan veel sets weinig reps en zware gewichten moet pakken, is dat correct?

 60. Amir zegt:

  Thanks! Na een lange vakantie weer lekker de gym in!

 61. Ben zegt:

  Hey,

  ik zou dit schema iets lichter willen maken, bijvoorbeeld telkens 1 set per oefening minder. zodat ik nog voldoende energie kan steken in cardio training namelijk 1 dag per week lopen (1u aan lage hartslag) en 1 fietstraining (3u aan lage hartslag).

  Is het schema dan voldoende lichter gemaakt om overtraining te voorkomen zonder spiergroei echt te hypothekeren?
  Alvast bedankt

 62. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Jan, een korte cardio sessie na krachttraining is geen probleem. Je wilt spieren opbouwen, dus overdrijf het niet. Kijk eens naar het artikel over ‘bulken’. Groet

 63. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Henk, ik neem aan dat je doelt op de ‘The Progressive Overload Principle’ (Om een spier te laten spier groeien, kracht te winnen, prestaties en/of conditie te vergroten, moeten de spieren worden gedwongen zich aan te passen aan een spanning die zij niet “eerder” hebben ervaren). B.v. het verhogen van het gewicht, sets, variatie in oefeningen, etc. Je kunt b.v. in 4 weken het gewicht geleidelijk verhogen… Kijk eens naar het HST-schema, dat zal je best interessant vinden!

 64. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Leon, dit schema is ontworpen om spiermassa mee op te bouwen. Niet om “puur” kracht mee te ontwikkelen.

 65. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Rik, dat zou ik niet doen. Het zijn zware training sessies, proper rust is hierbij noodzakelijk voor herstel en groei. Groeten

 66. Rik zegt:

  Hoi admin,

  Ten eerste mijn waardering voor het beantwoorden van al deze vragen. Top !

  Deze voor de zekerheid:
  Is het okay om deze trainingen op di-wo-do uit te voeren ?

  Greetz

 67. Henk zegt:

  Hallo FitnessJ-Team,
  Hoe zou je met dit schema progressief kunnen trainen? Dus wanneer loaden/deloaden en met hoeveel per training/week?

 68. Leron zegt:

  Is dit een goed massaschema voor iemand wat al 1 jaar fitness 2x per week? Ik ga vanaf nu 3x per week..
  Of is dit een krachtsschema?

  Groetjes

 69. Fitnessjunk zegt:

  Mark, niet echt. Neem liever een beginners-schema. Groet

 70. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Lex, je went eraan. Sommige blijven spierpijn houden, anderen hebben er nooit last van. Maar wellicht train je te licht. Verhoog de intensiteit door middel van het opvoeren van gewicht of verkort de rust tijd tussen sets, etc… Er zijn erg veel INTENSIVERINGSTECHNIEKEN. Hier op de site een leuk artikel over. Zie methodieken/training…

 71. LEX zegt:

  IK volg dit schema al een 2 alleen heb ik een vraag erover de eerste keer dat ik het volgde had ik de volgende dag steeds spierpijn maar nu heb ik geen spierpijn meer na het trainen.
  Train ik dan verkeerd?
  of te licht? of is dat normaal dat je op een gegeven moment geen spierpijn meer krijgt

 72. Mark zegt:

  Is deze schema ook goed voor iemand die net begint met trainen?

 73. Tim zegt:

  Hoeveel keer in de week kan ik buikspier oefeningen doen? Voor resultaat?

 74. jan zegt:

  Hallo
  is het goed om spieropbouw te combineren met cardio?
  Of doe je beter cardio apart?

 75. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Eelco, nee! Veel te weinig rust. Groeten

 76. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Andres, inderdaad. Je zult merken dat het aantal herhalingen die je kunt maken per set, steeds minder zullen zijn (ook al blijf je het zelfde gewicht gebruiken) Buiten de opwarm set, is het de bedoeling elke set tot muscle failure te gaan. Groetjes

 77. andres zegt:

  Ik heb een vraag momenteel volg ik dit fitness schema van jullie en heb een vraag moet ik elke keer me gewicht zwaarder maken bijvoorbeeld bench press eerst 50kg dan 55kg etc of moet ik het met 1 zelfde gewicht doen?

 78. Eelco zegt:

  Hoi,

  Kan je dit schema ook meerdere dagen per week doen?
  Dus 3 dagen achter elkaar trainen, en de andere andere dagen van de week dan ook trainen.
  Dus:
  Maandag borst schouders triceps.
  Dinsdag rug biceps.
  Woensdag benen kuiten
  En dan donderdag weer borst schouders triceps
  Vrijdag rug biceps
  Zaterdag benen en kuiten.
  Kan dit ook? Of is dit niet goed?

  Gr eelco

 79. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Bernard, ik vind persoonlijk van wel. Bodybuilding moet je niet TE jong mee beginnen. Fitness, flink bewegen en sporten is oke. Nu is de perfecte tijd om je GOED te verdiepen in de theorie! Succes

 80. Bernard zegt:

  Hallo

  ik ben nu 16 jaar, mag ik dit schema nu wel volgen of is het nog steeds niet geschikt voor me?

 81. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Pascal, vervang standing calf raises machine voor (standing) barbell calf raises. Ken je deze oefening? Instructie staat op de site. Vriendelijke groet.

 82. pascal zegt:

  Hallo,

  Ik train nu 2 weken met het volgende schema maar die staat niet bij de alternatieve indeling.

  Maandag: borst triceps schouders
  Woensdag: benen en kuiten
  Vrijdag: rug en biceps

  Is dit gewoon goed, voor me gevoel werkt het prima.
  Alleen hebben wij geen standing calf raise machine in de sportschool. Weet je hier misschien een vervanger voor?

 83. Fitnessjunk zegt:

  Beste Leo, het beste is om eerst de grote spiergroepen te pakken vervolgens de kleine. Maar je zou dat b.v. wel goed kunnen doen als je borst en biceps op een dag doet. Bij rug gebruik je namelijk ook de biceps… Begrijp je het een beetje?

 84. Leo zegt:

  Hallo!

  Is het de bedoeling om alle spieroefeningen van 1 groep achter elkaar te doen, of kan je vb afwisselen:
  rug, biceps, rug, biceps… ipv alle rug oefeningen en daarna alle biceps oefeningen?

  groetjes

 85. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Tim, biceps en triceps kunnen op een dag. 5 biceps oefeningen en 5 triceps oefeningen hoeft echt niet. Echt niet… 3 biceps en 3 triceps oefeningen zou meer dan voldoende moeten zijn. Groeten.

 86. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Toni, het volgende zou ik doen. Een split schema waar je de nadruk op “zwakke” spiergroepen legt. Train de minder ontwikkelde spiergroepen 2 keer en de rest 1 keer. Persoonlijk zou ik geen 4 biceps oefeningen doen, max 3. Ikzelf pak na een rug training maar 2 bicepsoefeningen. TE VEEL = overtrainen. Wat belangrijker is dan veel trainen, is geduld! En lekker bulken om te groeien :) Stel een schema op, kijk ik er wel even naar. Groetjes

 87. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Steben, goeie vraag. Ik vind 3 borstoefeningen meer dan voldoende, mits de juiste oefeningen zijn geselecteerd. Welke borst oefeningen doe je? Steeds zwaarder kan, maar dan moet de laaste set wel tot muscle failure. Groeten.

 88. steben zegt:

  Hee

  Ik doe bij mijn borst 3 oefeningen
  En dan bij elk 3 sets waarbij ik steeds 5 kilo zwaarder pak

  Is dat goed?

  Want ik zie hier dat er meer dan 3 oefeningen moet doenbij borst

 89. Tim zegt:

  Hallo,
  ik heb 2 vragen, kan ik biceps en triceps op 1 dag doen? En voor biceps en triceps doe ik allebei 5 oefeningen. Is dit ook te veel?
  Ik train nu 3 maanden 3 keer per week
  Mijn schema is:
  Dinsdag borst, schouders en buik
  Donderdag rug, buik
  Zondag biceps triceps

  Benen doe ik 1 of 2 keer per maand op vrijdag omdat ik er ook bij voetbal

 90. Tonimab zegt:

  Hallo Fitnessjunk,

  De verhouding tussen mijn armen en mijn borst/rug is niet zo als ik het wil. Waar mijn armen dus een stuk dunner zijn. Ik wil dus meer aandacht aan mijn armen gaan geven. Kun je mij advies hier in geven? bv 4 oefeningen biceps en triceps en maar 3 oefeningen voor de grote spiergroepen.

  Many thanks Toni

 91. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Omar, perfect aangepast! Been training vroeg in de week omdat je in het weekend doet aan voetbal.

 92. omar zegt:

  ik heb mijn schema aangepast naargelang mijn wekelijkse activiteiten en ik vraag me eigenlijk nu af of dit wel goed is.

  maandag: borst-schouders
  dinsdag: benen-biceps
  woensdag: rust
  donderdag: rug-triceps

  ik kan been oefeningen niet op een donderdag zetten want ik voetbal in het weekend. is dit een goed schema?

 93. Fitnessjunk zegt:

  O, geeft helemaal niets hoor. Kom gerust nog eens langs. :)

 94. Bernard zegt:

  Hahahaha heel erg bedankt :-)

 95. Fitnessjunk zegt:

  Oke oke oke, pffff. ;)

  Dumbbell chest press -> Benchpress (Beter nog Chest Dips)
  Front Raises -> Barbell Shoulder Press
  Triceps Ex -> Triceps Pushdown
  Dumbbell Row -> Seated Row
  Dumbbell curl -> Preacher curl
  Hacksquat -> (full)squat

 96. Bernard zegt:

  Hallo daar ben ik weer hahahaha

  Ik ben naar een deskundige in mijn sportschool gegaan , maar die hebben er helemaal geen verstand van. Ik heb nog wel een schema van een deskundige die nu weg is uit mijn sportschool en die is wel goed. Toch wil ik graag een nieuw schema.

  Maandag (Borst, Schouders en Triceps):

  Dumbbell press (borst)
  Incline chest press
  Front raises
  Side raises
  Triceps Extension

  Woensdag (Rug en Biceps):

  Lat pull
  Dumbbell row
  Bent over row
  Hyperextension
  Shrugs
  Biceps barbell curl
  Dumbbell curl

  Vrijdag (Benen en buikspieren):

  Hacksquat
  Leg press
  Leg curl
  Standing calf
  Abdominal machine
  Roman chair

  Ik wil graag een paar oefeningen wegdoen, maar voor welke moet ik die vervangen? Hebben jullie een paar tips voor me?

  Ik wil graag weg:
  Dumbbell chest press
  Front raises
  Triceps extension
  Dumbbell row
  Dumbbell curl
  Hacksquat

  Voor welke zou ik deze oefeningen moeten vervangen?

  Ik hoop op een snelle reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Bernard

 97. Emre zegt:

  Hallo.

  Ik ben ook net zoals bernard 15 over paar maandjes 16. Als je uitgegroeit bent maakt het toch niet uit dat je zo jong begint. Ik ben op dit moment ongeveer 1.75m. En nog een vraag. Maakt het uit als ik deze schema doe maar dan op zaterdag zondag en dinsdag?

 98. Fitnessjunk zegt:

  Neem na 8 weken trainen altijd een week rust. Pak daarna een ander schema of gooi variatie in de oefeningen.

 99. Benjamin zegt:

  Hallo, hoeveel weken moet ik dat 3 daags schema volgen

 100. parlito zegt:

  beste site !

 101. Fitnessjunk zegt:

  Beste Pascal,
  Wellicht train je niet intensief (te licht) genoeg. Verhoog het gewicht. Train je wel tot musclefailure?

 102. Fitnessjunk zegt:

  Bernard,
  Ben je er weer? ;) Welja waarom niet.

 103. Fitnessjunk zegt:

  Beste Bernard,
  Dit zou ik niet doen, als je nog nooit de deadlift hebt uitgevoerd moet dit ten alle tijden onder begeleiding!

 104. Fitnessjunk zegt:

  Beste Bernard,
  Afhankelijk van waar je de nadruk op wil leggen.

 105. Fitnessjunk zegt:

  Beste Bernard,
  Persoonlijk denk ik dat je te jong bent voor bodybuilding, ik adviseer je om naar een deskundige te gaan op je sportschool. Fitness kan geen kwaad.

 106. Bernard zegt:

  Hallo,

  Ik ben 15 jaar oud en train al een jaar. Ik ben van plan om dit schema te gaan volgen als ik 16 wordt. Mijn vraag is: is mijn lichaam al klaar voor dit schema op dat moment? Ik volg nu ook al een soort gelijk schema. (Maar dan met 1 oefening minder bij borst, schouders, triceps, biceps en benen.

  Met vriendelijke groet,

  Bernard

 107. Sem zegt:

  Hallo,

  Ik begin net met fitnis alleen ik snap niet hoe alles werk? Laat maar zeggen de namen ? ” wat hier boven staat zo als” barbell enzo, kunnen jullie misschien mijn mailen ? (Sem_024c@hotmail.nl) om? Hoe je die oefeningen moeten? Of hoe het werk alstublieft ” want ik snapt niet :( plzz help iemand mijn !!

  Gr sem

 108. Bernard zegt:

  Eeeen nog een vraag: welke versie van dumbbell flys moet je doen? Incline of op flat bench?

 109. Bernard zegt:

  En kan je deadlift vervangen voor bijvoorbeeld Hyperextension?

 110. Bernard zegt:

  Kan je militairy press ook vervangen met dumbbell shoulder press?

 111. Pr zegt:

  Volg dit schema nu ook. Moet zeggen dat ik het niet heel erg zwaar vind. Misschien wat meer reps doen?
  Rug met name.

  Wat raad je aan om hierna te doen? Na 2 mnd ofzo.

 112. Robert zegt:

  Dat zou je kunnen doen, let dan wel op dat je niet je benen traint na je rug dag ivm de deadlifts.
  Als je op die dagen wilt trainen kan je het beste op maandag je borst en biceps pakken, dinsdag je benen en triceps en op woensdag je rug en schouders.

  Het is wel altijd aan te raden om goed te rusten tussen trainingen.

 113. FitnessJ-Team zegt:

  Heel veel niet. Er zijn er die liever borst en biceps op een dag pakken.

 114. FitnessJ-Team zegt:

  Ga je voor enkel spiergroei, 30 seconden rust. Denk eraan, het gaat er niet om hoeveel gewicht je “tilt”. Neem je langer rust, dan kun je de volgende set ook meer tillen inderdaad.

 115. FitnessJ-Team zegt:

  Moet niet, kan wel. Bijvoorbeeld op train dagen 200 tot 500 kcal boven je onderhoud en op de overige dagen 0 tot 200 boven op je onderhoud.

 116. FitnessJ-Team zegt:

  Nee. Te weing rust… Geen rust is geen herstel is geen spiergroei.

 117. Frank zegt:

  Is het mogelijk om op:

  maandag, dinsdag en woensdag te doen in plaats van maandag/woensdag en vrijdag?

 118. Gniddi zegt:

  Moet je de dagen dat je niet sport het zelfde eten als de dagen dat je wel sport?

 119. roy zegt:

  Hoeveel rust zit tussen een set 60 sec?

 120. jordy zegt:

  ben niet zo een fan van rug en biceps op 1 dag……
  verder een duidelijk overzichtelijk schemaatje

 121. FitnessJ-Team zegt:

  Je hebt helemaal gelijk! De dagen waren verkeerd ingevuld. Bedankt voor je oplettendheid. Inmiddels gewijzigd!

 122. Jacco zegt:

  Is het niet verstandig om het voorbeeld schema ook op Ma, Wo, Vrij te plannen gezien je nu 2 dagen achter elkaar dead lift erin hebt zitten?

 123. FitnessJ-Team zegt:

  Hoi Jackie, leuk dat je de site bezoekt.
  Wat wil je weten? Miss iets specifieker zijn.

 124. graag meer inlichtingen grt.jackie

 125. FitnessJ-Team zegt:

  Bedankt!

 126. Dik zegt:

  Dit is een topsite! Al jaren zoek ik en site waar ik alles kan vinden en alles deugdelijk is onderbouwd. Zeer overzichtelijk!

 1. 25 november 2013

  […] nu vroeg ik me af wat het beste trainingsschema voor mij zal zijn aangezien ik er erg veel zie. ( Fitness Schema's – Spiermassa Opbouwen | Fitnessjunk of bijvoorbeeld een aangepast ub/lb schema of een stronglift schema) Ik train vanaf het begin van […]

 2. 8 oktober 2015

  […] van een indeling om een bepaalde frequentie voor elkaar te krijgen. wat denk jij over dit schema Fitness schema – Spiermassa opbouwen 3 daagse split | Met citaat […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.