Macronutriënten ratio in grammen berekenen

De calculator berekent nauwkeurig de gewenste ratio voedingsstoffen in grammen, per gewenste aantal maaltijden voor een dag van het opgegeven aantal calorieën. Macronutriënten ratio afgestemd naar behoefte van een individu, zal de spiergroei en vet verlies maximaliseren.

Ratio macronutriënten in grammen berekenen

   lower carb   (eiwitten 50% – vetten 35% – koolydraten 15%)

   balance   (eiwitten 40% – vetten 20% – koolydraten 40%)

   higher carb   (eiwitten 15% – vetten 25% – koolydraten 60%)

Totaal aan kilocalorieën en ratio macronutriënten kan handmatig worden ingevoerd.
Kilocalorieën totaal
Macro’s
Maaltijden per dag
Ratio (%) eiwitten
Ratio (%) koolhydraten
Ratio (%) vetten
kcal per dag gram per dag gram per maaltijd
Eiwitten
koolhydraten
Vetten
eiwitten koolhydraten vetten

24 Reacties

 1. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Jensen, precies wat je zegt… Het is praktischer om de waarde van gekookte rijst in te calculeren. Ik neem aan dat je geen ongekookte rijst eet? ;)

 2. Jensen zegt:

  Hallo als er bijvoorbeeld in de macronutrienten tabel staat zo veel eiwit per maaltijd en zoveel koolhydraten,moet je dan voor bijvoorbeeld rijst nemen die waarde als het ongekookt is of de waarde als het gekookt is want dat verschilt namelijk erg veel.

 3. Nina zegt:

  Ik wil heel graag afvallen.
  Lengte 1.62cm
  Gewicht 93kg
  Doe 2x per week hardlopen en 2x per week train ik met een personal trainer.

  Wat is het beste manier om mijn grammen te berekenen per dag?

  Alvast bedankt

 4. Nathalie zegt:

  Beste mensen fitnessjunk..

  Handen in het haar..
  Help.

  Vrouw 39 jaar 1.74 lengte
  Gewicht 58.4
  Bmi 19.2
  Vetmassa 27.6

  Wil graag mijn vetpercentage naar 23,5 brengen.
  Sport 5x in de week van krachttraining
  Cardio en boksen met afwisseling yoga.

  Nu wil ik 1750 calorieën per dag eten als ik sport.
  Als ik niet sport rond de 1500 calorieën.

  Hoe moet ik nu mijn iname uitrekenen van koolhydraten
  Eiwitten
  Vetten

  Graag een suggestie van jullie kant.

  Ik kom er zelf niet uit.

  Mvg Nathalie

 5. mirjam zegt:

  Hallo,

  Mij is vertelt dat je 2× je lichaam gewicht (2×54=108 gram) aan eiwitten moet eten. Alles wat extra is wordt niet opgenomen door het lichaam. Ik zie op de pagina 15%, 30%, 50%?

  Welke macro’s moet ik aanhouden als ik 1400 calorieën eet op een dag. Doel is..spiermassa creëren en tegelijkertijd vetpercentage verlagen.

  Hoor het graag!!

 6. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Coenraad, bedankt voor je complimenten! Ik gebruik de macronutriënten calculator ook. Wie niet! ;) Fitnessjunk.nl wenst je succesvol cutten!

 7. Coenraad zegt:

  Helow Helow ,

  Cool om zo een rekenmachine te gebruiken mega simpel we zullen eens testen :) bedankt

  Zelf train ik al een jaar of 3(weegde 71) maar heb nooit echt intens bezig geweest met die macros ik maakte dat ik altijd van alles genoeg binnen had ;) was het gemakkelijkste ondertussen 3 jaar verder weeg ik 90 kilo waarvan 18.7precent vet :) en denk dat het nu wel tijd is om eens wat te cutten zal dit eens proberen nogmaals bedankt en een zeer leuke site je vind er veel info op THX

 8. Desi zegt:

  Als je deze berekening gebruikt in combinatie met bulken/cutten, heb je dan genoeg aan je gemiddelde energiebehoefte en dan alleen de ‘lower carb/higher carb’ berekening. Of moet je eerst die 200/500 kcal bij je energiebehoefte optellen of aftrekken en dan daar bovenop nog de ‘lower carb/higher carb’ berekening?

 9. Soraya van Os zegt:

  Hallo ik heb een vraagje

  Mij is verteld dat als je wilt afvallen je beter de eiwitten en koolhydraten om kan draaien dus
  50% eiwit
  30% koolhydraten
  20% vet

  Klopt dit ?

  Of gaat het dan helemaal fout

 10. Fitnessjunk zegt:

  Beste Marc, als eerst wil ik u vragen uw vriendelijkheid te houden. Maar goed, ik zal uw feedback beantwoorden. De calculator berekent geen behoeftes en/of bijhorende producten. En voor de rest begrijp ik niets van wat u probeert duidelijk te maken.

  Misschien heeft u wat aan het volgende: 1 gram vet levert 9 kcal, 1 gram koolhydraten levert 4 kcal, 1 gram eiwit levert 4 kcal, 1 gram alcohol levert 7 kcal. Het kan zijn dat de calculator op +/- 2 kilocalorieën afrond. Om decimalen te gaan gebruiken lijkt me volstrekt overdreven en maakt het onnodig verwarrend.

  Als het volgende wordt ingevoerd: Totaal kcal 2500, ratio 40%/50%/10%. Zal de calculator berekenen dat 250 gram eiwit 1000 kcal is. Dus daar ligt het niet aan…
  1 gram kipfilet betekend overigens niet 1 gram eiwit Marc. 3 gram kipfilet (bereid) levert +/- 1 gram eiwit.

  Met vriendelijke groet

 11. marc zegt:

  Vind de info van de behoeftes en de bijbehorende kcal en grammen van verschillende producten niet kloppen.
  Zoals in mijn voorbeeld wil ik 250 gram eiwit en 75 gram koolhydraat en 75 gram vetten nuttigen, ik wil dit over 6 maaltijden verdelen want ik sport veel en wil spiermassa behouden.
  Totale behoefte eiwit per dag in kcal geeft het aan dat dit 1000 kcal per dag is in de vorm van 250 gram eiwit.
  Echter 250 gram eiwit is ( 1 gram kipfilet is 0,308 gram eiwit ) ik zou dus 811 gram kipfilet moeten eten, maar dan klopt de totaal toebedeelde kcal niet meer want dat zou dan 1281 kcal bedragen, en u schrijft in de tabel dat dit slechts 1000 kcal bedraagt.

  Dus het wordt tijd dat u dit eens gaat nakijken, want zo lukt het me nooit niet om het gewenste resultaat te behalen!

 12. Meisjebreda zegt:

  Hoi hoi,

  Een fijn artikel maar ik heb inmiddels al zoveel gelezen dat ik door de bomen het bos niet meer zie!! Ik weet inmiddels hoeveel calorieën ik nodig heb om af te vallen. Ik ben 21, 164 cm lang en weeg 64 kilo. Ik ga 1400 kcal per dag nuttigen. Ik ga hier ook bij sporten maar niet super intensief en het belangrijkste vind ik als eerst, mijn vetverbranding. Wat is qua voeding nou de beste verdeling? Ik dacht aan 40% eiwitten 30 %koolhydraten en 30 % vetten. Is dat in orde? alvast bedankt.
  Groetjes

 13. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Oofje, stap 1 is een persoonlijk voedingsschema opstellen.

  En inderdaad NOOIT meer een crash dieet volgen! Hier een link over hoe je een uitgebalanceerd persoonlijk voedingsschema opstelt. Hier een basis ‘regel’ wat voeding betreft. Eet voeding wat zo min mogelijk bewerkt is. Zo ‘puur’ mogelijk. Dus geen voeding uit pakjes en zakjes (uit de fabriek), maar voeding wat zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Een voeding die zo min mogelijk bewerkt is rijk aan voedingsstoffen en arm aan onnodige toevoegingen. Aan welke voedingsproducten denk jij zoal, als ik dat tegen je zeg? Groetjes

 14. Oofje zegt:

  Beste Fitnessjunk,

  Ik ben een vrouw van 26 jaar, weeg 80 kilo en ik ben 1.67 lang.. Doe nu Boodcamp buiten met mijn vriendinnen. Heb hiervoor al wel getraind at the gym, was toen goed afgevallen 2 jaar geleden. Zat bijna op mijn streef gewicht 68 kilo.. in 2 jaar tijd ben ik weer aangekomen .. ik deed mee aan zo een crash dieet .. ( dat doe ik dus ook nooit meer..) Maar nu wil ik er voor gaan! Ik wil afvallen en strak worden.. op een bewuste manier. Wil weten wat ik eet en waarom je sommige producten wel of niet mag eten..

  Heb sinds gisteren mijn sport abonnement weer geactiveerd.

  Heb jij nog tips voor mij.. Hoe ik het t beste kan aanpakken.?

 15. Ine zegt:

  Hallo,

  Ik ben 171 cm
  Weeg 68 kg.
  Lichaamsvet is +- 25%
  Vetmassa 17 kg
  VVM 51 kg

  Hierbij ben ik bezig met 3 keer per week hardlopen (opbouw naar 5km toe)
  2 keer per week fitness ( 1x armen/rug & 1x BBB )

  Vanaf vandaag wil ik met het volgende schema beginnen wat ik heb gemaakt op basis van alles wat ik heb gelezen. Omdat ik het gevoel heb dat ik meer uit mijn voeding kan halen i.c.m. het sporten.

  30 % koolhydraten
  35% eiwitten
  35% vetten

  1800 KCAL per dag.

  Mijn doel is om het vetpercentage te verlagen.
  Heeft u nog tips?

  Groetjes,

  Ine

 16. Fitnessjunk zegt:

  Beste Geneyuss, je zegt dat je een beetje een buikje hebt. Is het dan niet verstandig om dat eerst weg te werken? Als je echt wilt groeien, kom je namelijk altijd wel iets aan vet aan. Als je doel duidelijk is en je weet hoeveel totaal aan kcal je nodig hebt, kun je eventueel spelen met de verhoudingen macronutrienten. Persoonlijk hanteer ik de volgende verhouding, tijdens bulken. Trainingsdagen: 35% kl, 25% eiw en 40% vet, Rustdagen: 15% kl, 25% eiw en 60% vet. Daar scrhrik je zeker van :)

 17. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Geneyuss, lees het artikel cutten de complete handleiding anders eens. Daar worden een aantal van je vragen beantwoordt. Groetjes

 18. Geneyuss zegt:

  Hoi,

  Vraagje!, ik weeg rond de 77 kilo, als je 1.7 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig bent kom ik uit op ong 130 gram eiwit per dag.
  Dat komt neer op zo’n 17 a 18 procent eiwit voor mij, uitgaand van ong 3000 kcal per dag die ik nodig zou hebben met best bewegelijk werk en 3 maal per week goed krachttrainen. Dan zou de verhouding van 30 % eiwit, 20% vet en 50 % koolhydraten niet echt van toepassing zijn of heb ik dat mis?. Daarnaast als ik de 18 procent eiwit per dag zou hanteren, hoe weet ik dan wat ik aan vetten en koolhydraten nodig ben?. Train nu al een poosje en word wel sterker, maar niet zwaarder. De doelstelling is zwaarder en groter te worden alleen wil ik niet veel dikker worden omdat ik een beetje een buikje heb wat lastig weg te werken is aangezien ik jaren terug zo rond de 13 kilo afgevallen ben.

  Wie o wie heeft een goed advies kwa verhoudingen voor een goed eetschema!?

  Alvast bedankt!

 19. Fitnessjunk zegt:

  Beste Ewout, bedankt voor je bericht. Het is een calculator die het totaal (totaal = gewild benodigde aantal kcal p.d.) aan kilocalorieën in de gewenste macronutriënten verhouding in grammen berekend…

  Er hoeft geen rekening gehouden te worden met de VVM. Vetvrije massa is nodig om nauwkeurig te berekenen wat je b.- energiebehoefte is. Afhankelijk van je doel, moeten daar calorieën bij op of afgeteld worden. Dat totaal kun je hier dus invullen :)

  Mocht je een calculator zoeken die je energiebehoefte berekend op je vetvrije massa, hier een link. Beetje naar beneden scrollen. Vriendelijke groet

 20. ewout zegt:

  Jammer dat er geen rekening wordt gehouden met de variable geslacht en gewicht (VVM)
  Volgens mijn zijn deze nodig om een correcte berekening te maken.

 1. 29 december 2014

  […] totaal aantal calorieën in 3 categorieën: koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit worden ook wel je macro’s genoemd. Het totaal aantal calorieen vulde ik in en verdeelde dit over 6 maaltijden op een dag. […]

 2. 22 maart 2015

  […] berekenen hoe doe ik dat? Neem eens een kijkje op https://fitnessjunk.nl/fitness-sport-voeding/calorie-ratio/ hier kun je je macro’s berekenen en weet jij precies hoeveel gram eiwitten, koolhydraten en vet […]

 3. 9 juli 2015

  […] De oplettende kijkers onder ons, is het vast al opgevallen: de hype rondom IIFYM, ook wel bekend als If It Fits My Macro’s. Dit trendy food principe is eigenlijk heel simpel: Strakker worden en tegelijkertijd eten wat je maar wil, mits je je macro’s maar aanhoudt. Dat klinkt natuurlijk heel verleidelijk, maar er is een reden waarom ik niet de hele dag door m&m’s naar binnenwerk en niet meedoe aan de IIFYM hype. Kilocalorieën en macro’s Ga je volgens het IIFYM principe eten, dan kun je eten wat je maar wil, maar zul je van te voren wel moeten berekenen hoeveel kilocalorieën je in kunt nemen. Dit doe je door te berekenen hoeveel energie jouw lichaam verbruikt in rust (BMR) en door te berekenen hoeveel energie je daadwerkelijk nodig hebt (op basis van je lichamelijke activiteiten). Deze berekeningen kun je heel makkelijk maken met behulp van een calculator. Ook wanneer je niet op gewicht wil blijven, maar een paar kilo’s wil afvallen of aankomen kun je dit in de calculator aangeven. Op basis van al die gegevens wordt er bepaald hoeveel kilocalorieën je per dag in kunt nemen. Vervolgens kun je de kilocalorieën onderverdelen in macro’s (eiwitten, vetten en koolhydraten), ook dit kan met behulp van een berekening. […]

 4. 13 augustus 2015

  […] over 40/40/20 zoals hierboven beschreven. Ik heb het aantal gram per macronutriënt berekend op Fitnessjunk. Om een voedingsschema te maken gebruik ik FatSecret (te downloaden via de Appstore en Google […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.