Energiebehoefte berekenen

Bij een energieopname die even groot is als de totale energiebehoefte, kunnen we spreken van een goede energiebalans. Een evenwichtige/neutrale energiebalans resulteert in gewichtsbehoud.

Bij een positieve energiebalans heb je meer energie dan dat je verbrandt, en kom je aan in gewicht. Door middel van een goed voedingsplan en krachttraining kan je spiermassa winnen bij een positieve energiebalans. Bij een neutrale energiebalans (energie inname en energie uitgave zijn gelijk) zul je je gewicht hoogstwaarschijnlijk onderhouden.

Bij een negatieve energiebalans is er sprake van een calorische deficiëntie ofwel een energietekort, waardoor je op den duur af zult vallen. Als je dat goed plant qua voeding en training, behoud je je spiermassa zoveel mogelijk en verlies je vooral vetmassa.

Energiebehoefte Calculator
Activiteit Arbeidstoeslag
– Zittend werk(kantoor-, computerwerk), geen training + 25%
– Zittend werk met lichte training + 35%
– Zittend werk met zware training + 55%
– Gemiddelde lichamelijke arbeid(veel lopen, lichte klusjes), lichte training + 60%
– Gemiddelde lichamelijke arbeid, met zware training + 80%
– Zware lichamelijke arbeid, met zware training/duursport + 90%
Werk en sport:
Kg Vetvrije massa:
 
Kcal behoefte per dag:

Een rekenvoorbeeld: Men weegt 85 kg, met een vetpercentage 10%, 85 kg x 10 /100 = 8,5 = vetmassa, 85 kg – 8,5 = 76,5 = vetvrije massa, 76,5 x 24 = 1836 kcal = basisbehoefte.

Mocht je hier ook al te lui voor zijn, bereken vetvrije massa


Notities:

 • Let wel, Het daadwerkelijk invoeren van vetvrije massa, maakt de berekening accurater.
 • Cutten: – 200 / 500 kcal
 • Bulken: + 200 / 500 kcal

In de kilojoule zijn energie, arbeid en warmte opgenomen. 1 kilocalorie staat gelijk aan 4,184 kilojoule (kJ). Aangezien je makkelijk met kilocalorieën kunt rekenen, denken de meeste mensen nog altijd in calorieën. En in het dagelijks gebruik spreken we ook altijd over calorieën terwijl we eigenlijk kilocalorieën bedoelen. Deze eenheid wordt gebruikt om aan te geven hoeveel energie er in een bepaald voedingsmiddel aanwezig is.

Deze hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kcal (kilocalorieën). Een kilocalorie is de hoeveelheid energie die nodig is om een 1 kilogram zuiver water met 1 graad Celsius te verwarmen. Aangezien deze waarde mede afhankelijk is van de specifieke warmte van het water, de temperatuur en de druk, voerde men een grootheid in onafhankelijk van deze factoren.

Ruim 50% van de totale aantal calorieën die je per dag verbruikt zijn nodig voor de ruststofwisseling. Dit zijn activiteiten als het kloppen van het hart en de ademhaling. We verbruiken ook weer calorieën om te verteren wat wordt gegeten. Gemiddeld is dit 10% van de totale energie-inname. Eet je 1500 calorieën, dan verbrand je daarvan dus al zo’n 150 calorieën om dat alles te verteren. Het opnemen van voedsel door je lichaam zorgt dus ook voor verbranding. Is je energie opname (voedsel) hoger dan je verbruik door ruststofwisseling + lichamelijke activiteit, dan spreken we van overvoeding. Het teveel wordt dan als vet opgeslagen in het lichaam.

49 Reacties

 1. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Danny, het blijft een ‘indicatie’. Een voedingsschema opstellen blijft (als je progressie wilt blijven boeken) “a never ending story”. Beschouw het als een referentie punt. Begrijp je? Groetjes

 2. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Vincent, staat daar geen uitleg bij? Soort van :)

 3. Danny zegt:

  Beste fitnessjunk,

  Toch nog een klein vraagje over de keuze van welk niveau training die ik zou moet kiezen.
  Ik doe zittend kantoorwerk en heb intensieve krachttraining, nu fiets ik daarnaast 2 keer 35 min(19/20 km per keer) per werkdag naar mijn werk en terug naast mijn krachttraining.
  Toevallig enig idee hoeveel procent ik extra moet nemen op mijn basis energiebehoefte? Ik heb nu gekozen voor zittend werk met intensieve training(55%)

  Alvast bedankt.

  Groet Danny

 4. Vincent zegt:

  Is het mogelijk om uitleg te krijgen van de activiteitenniveaus? Vooral tussen 2 en 3.
  Alvast bedankt!

 5. Kelly zegt:

  Goedenavond,
  Ik ben sinds korte tijd bezig met krachttraining en wil minimaal 10% vet kwijt. Momenteel weeg ik 67kg en zit ik op de 28% vet. Ik ben 1.68. Volgens de berekening heb ik 1569 kcal nodig, hier gaat dan 200-500 vanaf omdat ik wil cutten. Wat zijn hier dan de beste verhoudingen bij qua koolhydraten, eiwitten en vetten? Ik train 4x per week en heb een zitten beroep is 500kcal aftrek dan niet heel veel? Lijkt me zo weinig om net 1000 kcal te eten.. Alvast heel erg bedankt voor de reactie!

 6. jamile zegt:

  Een rekenvoorbeeld: Men weegt 85 kg, met een vetpercentage 10%, 85 kg x 10 /100 = 8,5 = vetmassa, 85 kg – 8,5 = 76,5 = vetvrije massa, 76,5 x 24 = 1836 kcal = basisbehoefte.

  Waar staat het getal 24 voor ???

 7. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Jimmy, voor cutten of bulken?

 8. Lies zegt:

  Hoi Fitnessjunk,
  Als eerst de complimenten voor je website!
  Ik heb een meting laten doen bij de dietist, ik ben 1.71, gewicht van 66.3 kg met een vetpercentage van 26.6 (jaja.. werk aan de winkel ;)
  Als ik een normale werkdag (kantoor) aanhoud zonder sporten kom ik uit op 1581 kcal per dag, als ik ga Cutten en haal hier 200-500 kcal vanaf kom ik uit op 1081-1381 kcal per dag, dit kan toch niet gezond zijn?
  Groetjes!

 9. Jimmy zegt:

  Op niet trainingsdagen eet je minder dan op dagen dat je wel traint, hoe reken je dit precies uit? Als ik deze calculator gebruik kom ik op 3600kcal licht zittend werk, intensief trainen. Maar hoe zit het op dagen dat je niet traint? Hoeveel kcal mag je dan minder eten die dag? 500 kcal?

 10. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Dimitri, klinkt oke. Probeer het uit. Mocht je niet aankomen weer calorieën inderdaad iets verhogen.

 11. Priscilla zegt:

  Beste fitnessjunk,

  Ik vind het lastig om in te schatten of ik zware of lichte training doe. Ik train 4x in de week handbal, op het hoogste niveau van NL. Deze trainingen zijn niet altijd super zwaar. In de weekenden speel ik een wedstrijd.

  Ik hoor graag jou mening!

  Bedankt! Groetjes!

 12. Fitnessjunk zegt:

  Beste Michel, een huidplooi-meting is nauwkeurig. Er vanuit gaande dat “normale” mensen een weegschaal in huis hebben, dient er enkel nog een huidplooi clipper te worden aangeschaft. De kosten hiervoor, bedragen gemiddeld 5 euro. Het weten van vetpercentage is van essentieel belang, zodat men energie behoefte kan berekenen aan de hand van vetvrije massa. Het is daarbij juist de bedoeling dat het de rekensom beïnvloed, om zo een accurate berekening te calculeren :) We maken het hier op fitnessjunk.nl nog makkelijker, zie hier de ultieme uitleg (+calculator), betreffende 7 punts huidplooimeting!

 13. Fitnessjunk zegt:

  Beste Vallie, bedankt voor je reactie! Doet ons goed! Op een gegeven moment gaat het vet verbranden moeizamer, accepteer dat. Ga niet te laag in je calorieën inname zitten, zodat je verhoudingsgewijs niet teveel spiermassa verliest. Ik weet niet of je een man of vrouw bent, maar gezien je stats ga ik ervanuit dat je een man bent. Als je met iets meer calorieën ook vet verliest, is dat ook prima ;)

 14. vallie zegt:

  Dag fitnessjunk,
  Ik zie overal opmerkingen staan als reactie maar nergens dankwoorden dus bij deze!

  Ik ben van begin januari 2016 tot nu (24/03/16) van 33% vetgehalte en 86,7 kg,
  gezakt naar 18% vetgehalte aan 83,5 kg en mijn vetpercentage zakt nog steeds pijlsnel!
  Het zakt zo snel dat ik zelfs elke week verschil zie als ik in de spiegel kijk!
  Ik wist niet dat zo snel vet afvallen mogelijk was!

  Dit was me nooit gelukt zonder jullie calculators en formules!
  Ik bereken wekelijks mijn energiebehoefte,
  en pas mijn voeding daarop aan.
  Ik eet verschillend op rust en trainingsdagen,
  Ook voedingsverhoudingen zijn dan anders.
  Iets meer eiwitten op trainingsdagen,
  en meer (gezonde)vetten op rustdagen.
  caseïne voor het slapengaan.

  Ik bereken dit alles met de calculators en tips van jullie website!
  Jullie website is een ongelofelijke bron van gratis in formatie op het web!
  Bedankt voor dit alles ter beschikking te stellen

  Vallie’

 15. Dimitri zegt:

  beste fitnessjunk,

  Ik ben na een jaar kracht gestopt en nu sedert een half jaar vermagerd van 72kg tot 62,5. Ik zou graag clean bulken beginnen. Vetpercentage met 7 puntsmeting is ongeveer 8%. Kan ik bij de calculator een onderscheid maken tussen rustdag en trainingsdag? Optie 4 op rustdag (ongeveer 2354kcal + 200 voor clean bulk) en optie 5 op trainingsdag ( 2631kcal + 200 voor clean bulk). Ik neem aan dat verpleegkunde gemiddelde arbeid is. De ene dag is nooit de andere qua fysiek werk. Ik zou graag clean bulken omdat ik constante leefstijl wil aanhouden en niet extreem wil eten en dan extreem wil dieeten :). Is mijn redenering ok? Moest ik niet aankomen verhoog ik gewoon met 200 kcal. Ik hoop dat mijn vraag verstaanbaar is :).

  Je hebt echt een waardevolle site! Alvast bedankt!.

 16. Fitnessjunk zegt:

  Beste Philip, het is zeker verstandig (niet alleen vanuit esthetisch oogpunt) om eerst wat vetmassa kwijt te spelen. Persoonlijk zou ik droogtrainen tot zeker 10% lichaamsvetpercentage…

 17. michel vos zegt:

  Hallo,

  Er zijn slechts een aantal manieren om het vetpercentage nauwkeurig te berekenen, deze methodes kosten bijzonder veel geld en is voor 99% van de mensen totaal niet binnen de mogelijkheden. Maar de methodes die door ‘normale’ mensen te gebruiken zijn, geven vaak een heel onnauwkeurig beeld van het vetpercentage. Wanneer deze vervolgens hier kan worden ingevuld, kan dit de hele rekensom beïnvloeden. Er zijn ook mogelijkheden waarbij alleen het lichaamsgewicht nodig is in een calculator. Hier speelt vetpercentage geen rol waardoor de berekening nauwkeuriger wordt.

 18. johan zegt:

  kies optie 3 > vetvrijemassa 75,33 > bereken > NaN als uitkomst niets nodig of is het o veel dat het niet te bereken is? :) ;)

 19. Wat voor training of inhoud ervan bedoelen jullie met lichte,zware training.

 20. Philip zegt:

  Goedemiddag,

  Ik ben een beetje nieuw met het fanatiek trainen.
  Nu wil ik graag wat serieuzer worden dmv preppen.
  Nu doe ik zittend werk en wil ik 3 a 4 x in de week massa trainen. Daarnaast 1 á 2x in de week 20 á 30 minuten hardlopen.
  Nu weeg ik op dit moment 82.5 kg met een vetpercentage van 14%. Omgerekend zou ik uitkomen op een vetvrije massa van 70.9 kg.
  Dat wil zeggen dat ik 2808 kcal per dag moet nuttigen.
  Vrienden van mij zeggen dat ik eerst naar 12% moet gaan om te gainen.
  Ik snap er nu even niks meer van.
  Hebben jullie misschien wat advies voor mij?

  Alvast bedankt,

  Philip, Arnold in spé

 21. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Asad, wellicht per ongeluk gegaan. Trial and error… Na 6 weken ga je opnieuw wegen/meten en aan de hand van die informatie stel je eventueel je voedingsschema bij. Groetjes

 22. Asad zegt:

  Beste Fitnessjunk,

  Waarom is mijn vraag van deze website verwijderd? Ik twijfelde alleen welke optie ik moest aankruisenbij “Werk en sport” aangezien ik een student ben en parttime werk (staand de hele dag als verkoper). Ik zie niet in waarom mijn reactie is verwijderd? Ik hoop dat ik dit keer wel antwoord kan krijgen ajb.

  Met vriendelijke groet,

  Asad

 23. Fitnessjunk zegt:

  Hallo Kees, de calculator geeft een goede schatting (als start). Je gaat nu een voedingsschema maken, na 6 weken weer wegen/meten en aan de hand van de uitkomst pas je (eventueel) het dieet weer aan. Je gebruikt de calculator in principe dan niet meer…

 24. kees zegt:

  Bij deze nieuwe berekening kom ik uit op op een Kcal behoefte van 2653 op trainingsdagen. Dat is vreemd, want bij de berekening waar je je vetpercentage moest invullen kwam ik op 2816 Kcal behoefte per dag uit op trainingsdagen. Dit vind ik nu toch wel verwarrend. Ik ben 182 cm, weeg 94.5 en heb een vetpercentage van 29.2. Klopt het dan wel? Ik heb optie 3 gebruikt in deze nieuwe berekening.

  Gr Kees

 25. Fitnessjunk zegt:

  LET OP! Calculator is vervangen. I.P.V., het invoeren van % vervangen door VVM. Vriendelijke groet

 26. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Sander, goed idee! Dat gaan we doen. Groetjes

 27. Sander zegt:

  Beste Fitnessjunk,

  De calculator deed het bij mij eerst ook niet. Ik heb nu gezien dat het komt omdat ik een komma gebruikte bij mijn gewicht in plaats van een punt. Wellicht kun je dit erbij zetten?

  Mvgr

  Sander

 28. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Bart, hier doet de calculator het gewoon. Als het goed is, is de calculator ‘full browser compatible’… En als het goed is, ook ‘mobile friendly’…

 29. Bart zegt:

  Beste beheerder,

  Wanneer ik mijn gegevens invoer om dagelijkse energiebehoefte te kunnen berekenen en vervolgens op calculate druk, komt er continu als resultaat: NaN. Dit geeft continu aan, wat ik ook invoer?
  Weet je wat wellicht het probleem is?

  Groetjes, Bart

 30. Fitnessjunk zegt:

  Beste Iris, bedankt voor je reactie en het bezoeken van de site. Vrouwen hebben een lagere energiebehoefte dan mannen. Mannen hebben over het algemeen meer spierweefsel en vrouwen komen moeilijk spiermassa aan. Spiermassa verbruiken energie, vetmassa niet. Wij fitnessjunkies berekenen ‘energiebehoefte’ aan de hand van vet vrije massa en activiteiten niveua. Begrijp je? Deze calculator is dus accurater! Groetjes FJ.

 31. Jan Stuyt zegt:

  Jammer toch dat deze overigens uitstekende website toch weer de kapitale fout maakt om de kilocalorie te definieren als de hoeveelheid warmte die nodig is om één gram water één graad in temperatuur verhogen. Het moet zijn: één kilogram, dus duizend keer zoveel!

 32. Iris zegt:

  Goedemorgen Fitnessjunk. Wat is de reden geweest geen onderscheid meer te maken in geslacht in de calculator?

 33. ran zegt:

  Ik kan mijn caloriebehoefte niet berekenen.. De calculator werkt niet, hetzelfde met o.a. het berekenen van je vetpercentage. Hoop dat hier snel wat aan wordt gedaan.

 34. Jessica zegt:

  Beste fitnessjunk.nl,
  Na een berekening kom ik op een calorieinname van 1735 kcal per dag. Klinkt aannemelijk.
  Nu heb ik ook een berekening gemaakt voor mijn vriend, alleen hij mag een calorieinname van 2797 kcal per dag om af te vallen. Mijn vriend is 1.80 en weegt 105 kilo en is 36. Als hij wil afvallen is het dan niet aannemelijk dat hij minder kcal nodig heeft om af te vallen?

  Ik hoor graag een reactie

 35. Gijs zegt:

  Beste beheerder,
  hierbij wil ik vermelden dat ik zeer veel calorieeen moet innemen, waarbij ik nogal aan twijfel of het echt wel zo is. Want ik weeg 130 en ben 160 cm leeftijd is 17 jaar. Dus volgens het calculator moet 2900-2950 calorieen innemen om af te vallen en 3480 calorieeen innemen op gewicht te blijven!. Graag wil ik hier een verklaring voor want niet al het 130 kg is spier maar een grote gedeelte vet..

  met vriendelijke groet,

  Gijs

 36. Clint zegt:

  Goedemiddag,

  Een vraagje Fitnessjunk.nl, welke formules hebben jullie aangehouden voor het berekenen van de waarden op deze pagina? PS: ik vind deze pagina echt top!

 37. Fitnessjunk zegt:

  Beste Wessel, je energie behoefte berekenen op je VVM (vetvrije massa) is inderdaad beter. In het artikel over cutten vind je de calculator. Je zou inderdaad minder calorieën kunnen eten. Je kunt ook na 4 a 6 zes weken je vet % meten, eventueel totaal aan calorieën per dag minder kunnen eten. Je wilt droog trainen? Groeten

 38. Wessel zegt:

  Gisteren (09-02) heb ik naar mijn idee mijn totale energiebehoefte op een andere manier berekend. In deze berekening moest ik ook mijn vetvrije massa invoeren, waar kan ik deze calculator vinden? Daarbij heb ik nog een vraag: moet je op de dag dat je rust, net zoveel calorieën eten als op een dag dat je sport?

 39. Fitnessjunk zegt:

  Beste Guido, Het lijkt me een beter idee dat de verhouding macronutriënten in procenten naar eigen keuze kunnen worden ingevoerd en worden berekend naar grammen.
  Ik zal ervoor zorgen dat de calculator er binnen een dag opstaat. Groeten

 40. Guido zegt:

  Het % vet en eiwit is nu wel omgewisseld. maar het aantal calorieën en grammen die berekend worden niet. Voorbeeld: Eiwit 30% = 340 cal = 85 gr en Vet 15% = 680 cal = 75 gram. eiwit zou 480 cal en vet 340 cal moeten zijn. de tool rekend niet wat het zegt.

  Calculator is vernieuwd, gewijzigd en volledig kloppend. Vriendelijke groet.

 41. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Charl, als jij het aantal kilo lichaamsgewicht aan vetvrije massa weet voer je dat in. Wil je afvallen of aankomen? Groeten

 42. Charl zegt:

  Moet je bij het berekenen van je energie behoefte uitgaan van je normale gewicht of van je vetvrije massa ? Welk gewicht moet ik dus in jullie calculator invoeren ?

 43. Fitnessjunk zegt:

  Hoi Kevin, gm gewijzigd naar gr. Gram inderdaad. Volgens het voedingscentrum 0.8 gr eiwitten en krachtsporters “iets” meer. Ik vind 1.5 per kilo lichaamsgewicht een goede start. Persoonlijk neem ik 2.0 gr per kilo lichaamsgewicht VVM (vetvrije massa). Dat is vrij hoog, maar werkt voor mij het beste. Tijdens droogtrainen zit ik zelfs op 4gr.

  Met een huidplooimeter kan de vetpercentage worden berekent en vervolgens wordt de volgende formule gebruikt, om de vetmassa, vetvrije massa en energiebehoefte te berekenen. (Gewicht x vetpercentage/100 = vetmassa) – (Gewicht – vetmassa = vetvrije massa) – (Vetvrije massa x 24 = de basisbehoefte aan kcal).

  Een rekenvoorbeeld. Men weegt 85 kg, met een vetpercentage 10%
  85 kg x 10 /100 = 8,5 = vetmassa
  85 kg – 8,5 = 76,5 = vetvrije massa
  76,5 x 24 = 1836 kcal = basisbehoefte

  Ga eens naar het artikel cutten.

 44. kevin zegt:

  ik zie hier staan achter eiwitten gm hiermee bedoelen jullie gram toch, mede is me verteld dat je min 1.5gram eiwit per kilo lichaamsgewicht zou moeten innemen klopt deze verhouding ongeveer.
  want hier zou ik maar 99.58gm moeten innemen per dag wat daarvoor altijd 108 was is niet veel verschil maar wou even checken.
  btw wat een super site is dit

 45. Romy zegt:

  Heb je ook voorbeelden qua voeding schema’s
  ik heb erg moeite met bedenken wat ik moet eten, bijvoorbeeld als ik na mijn werk gelijk ga sporten merk ik dat ik energie tekort kom, wat is een makkelijke snelle voeding om voor mijn work out in te nemen naast fruit?

 46. FitnessJ-Team zegt:

  Oei!! Aangepast. Dank je wel!

 47. Guus zegt:

  Beste Beheerder,

  Ik zie dat er bij ENERGIEBEHOEFTE BEREKENEN de percentage eiwitten met die van de vetten is verwisseld. De vetten is nu 30% en Eiwitten 15% maar dat moet andersom. Kunt u deze aanpassen? Alvast bedankt. Mvg, Guus

  Calculator is vernieuwd, gewijzigd en volledig kloppend. Vriendelijke groet.

 1. 21 maart 2015

  […] aardig af. Mijn onderhoud wist ik op dat moment niet. Zonet ben ik uitgegaan van de calculator op Energiebehoefte berekenen | Fitnessjunk om ongeveer mijn onderhoud te bepalen Daar heb ik als activiteitsniveau `inactief` opgegeven omdat […]

 2. 2 april 2015

  […] geven ze een duidelijk uitleg hoeveel kcal je per dag mag eten volgens jouw energiebehoefte (klik hier) en hoeveel je van iedere categorie (eiwitten, koolhydraten, verzadigde vetten, enz) mag eten (klik […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.