Ruststofwisseling BMR (Basal Metabolic Rate)

Het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt, wordt ruststofwisseling genoemd oftewel BMR (Basal Metabolic Rate). In het Nederlands vertaald: Basale Stofwisseling Snelheid.


Fitnessjunk.nl Betrouwbare informatie over fitness en bodybuilding

Basaal metabolisme berekenen

Basal Metabolic Rate zijn de benodigde calorieën dat je lichaam verbrandt om voldoende energie te verkrijgen, om normale lichaamsfuncties te kunnen laten plaatsvinden. Zoals de temperatuurregulering, de bloedcirculatie, spijsvertering en alle andere stofwisselingsprocessen in jouw lichaam.

Het aantal calorieën (energie) dat een lichaam verbruikt om de ruststofwisseling processen te laten plaatsvinden, is voor ieder mens verschillend. Gewicht is bepalend, of je een actief leven leidt, welk geslacht je bent en bepaalde genetische factoren zijn van invloed. Ongeveer tweederde van de totale behoefte aan calorieën die je dagelijks nodig heeft worden verkregen uit de BMR.

ruststofwisseling BMR berekenen
Lengte: cm
Gewicht: kg
Leeftijd: jaar
Geslacht:
Benodigde kcal per dag: kcal

Het getal dat uit deze berekening komt is je ruststofwisseling. Dat houdt in: het aantal calorieën wat je per dag nodig hebt om je lichaam in leven te houden zonder enige vorm van beweging. Je dagelijkse energieverbruik is opgebouwd uit drie onderdelen:

 • Je ruststofwisseling;
 • Het thermische effect van voeding;
 • Het thermische effect van arbeid.

Harris en Benedict- formule:

 • BMR Vrouwen -> 655 + (9,6 x gewicht in kilo´s) + (1,8 x lengte in cm) – (4,7 x leeftijd in jaren)
 • BMR Mannen -> 66 + (13.7 x gewicht in kilo´s) + (5 x lengte in cm) – (6,8 x leeftijd in jaren)

Thermische effect van arbeid (lichamelijke activiteiten) en voeding kost het lichaam energie. Lichamelijke activiteiten worden bij de berekening van de BMR buiten beschouwing gelaten. Energiebehoefte berekenen waarbij dagelijkse activiteitsfactoren worden meegerekend, kan je hier vinden.

2 Reacties

 1. 14 juni 2015

  […] te verkrijgen om normale lichaamsfuncties te kunnen laten plaatsvinden). Je bmr is simpel uit te rekenen. Daarna stel je jouw activiteitsniveau in en of je wilt cutten (afvallen), op onderhoud (gelijk […]

 2. 2 juni 2016

  […] BMR: (energieverbruik in volledige rust. Bron: Fitnessjunk) […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.