Basiskennis Spiermassa Opbouwen

43 reacties

 1. Gertjan schreef:

  Beste Fitnessjunk,

  Wat is jou visie van het time under tension verhaal. Ik lees veel dat je het gewicht bv moet laten zaken in 3 seconden en omhoog in 1 of 2 seconden. dit met 8-10 herhalingen per set. deze time under tension zou spiergroei bevorderen.

 2. Fitnessjunk schreef:

  Hoi Joost, als een split goed is ingedeeld kan het geen kwaad. Als je het gevoel hebt dat je meer rust nodig hebt, doe dat dan vooral! Je voelt je niet voor niets (over)vermoeid. Eet en slaap je wel voldoende? Er zijn erg veel schema’s die je kunt volgen. Bijvoorbeeld: Maandag upperbody, woensdag lowerbody en zaterdag fullbody. Zo train je 3 maal in de week, pak je 2 keer alle spiergroepen en zit er minimaal een dag rust tussen een trainingssessie. Groetjes

 3. Joost schreef:

  Hoi ik heb een vraag. Allereerst: wat een fijne site, dank voor zoveel informatie! De vraag nu: in dit artikel staat over rust dat het beter is niet twee dagen op elkaar te trainen, ook als je verschillende spiergroepen traint. Nu ben ik zojuist begonnen met het 4 daagse split schema van deze site, maar daar staan juist steeds twee op eenvolgende dagen genoemd om te trainen (maandag en dinsdag, en dan donderdag en vrijdag). Ik merk sowieso dat ik vrij langzaam herstel en soms echt meerdere dagen nodig heb om mn lichaam weer te laten herstellen. Wat is nu wijsheid? Want ik kan me soms echt een beetje oververmoeid voelen, en dat is niet fijn!

  Ik deed overigens hiervoor een circuit training gericht op spiergroei en kracht, dat verdeeld was over drie dagen. Maar ik wilde weer wat anders en ook meer gaan richten op spiergroei nu.

 4. Fitnessjunk schreef:

  Beste Melissa, een (voedings-)supplement dient enkel ter ondersteuning. Het is voor een sporter belangrijk om direct te beginnen met een persoonlijk voedingsschema! Groetjes

 5. Melissa schreef:

  Hoe belangrijk is het om als beginnende fitnesser supplementen in te nemen?

  Kan je daar beter direct mee beginnen of kan dit uitgesteld worden tot je lichaam al wat meer gewend is aan beweging?

 6. Fitnessjunk schreef:

  Beste Giorigo, probeer maaltijden goed over de dag te verspreiden. In principe moet je al ruim van te voren weten wat je eet, met daarbij horende structuur. Punt 1 en punt 2 komen dan niet ter spraken. Als je buiten de deur eet, betekend dat, dat je voeding van huis hebt meegenomen. Dat invullen in een app wat je buiten de deur eet, werkt niet. Simpelweg omdat je dan de hele week “ongeveer” invult wat je aan voeding binnen krijgt. Er zijn dergelijke diëten zoals intermittent fasting, die voor jou misschien beter werken. Even heel grof uitgelegd, je eet dan in een korte periode heel veel en de rest van de dag niets. Veel succes!

 7. Fitnessjunk schreef:

  Beste Martijn, ’s avonds trainen is toch geen probleem? En een maaltijd nuttigen na de training is juist goed! Ook al train je laat in de avond. Je hebt vast een verhaal opgevangen, over niets meer consumeren na een bepaald tijdstip. Niet naar luisteren… Ik ben geen voorstander van weightgainers, maar goed in jouw geval biedt het een uitkomst. Een supplement dient enkel ter ondersteuning en dat is wat jij doet, alhoewel je ook wat rijst, kip en groente kan eten ;). Extra eiwitten is niet nodig, verspreid eiwitten goed over de gehele dag (over de maaltijden). Wat ik je nu ga zeggen kinkt vast heel eng, maar je kan beter wat simpele koolhydraten (bv dextrose) toevoegen bij je weightgainer. Vriendelijke groet

 8. Martijn Wieringa schreef:

  Advies….
  Ik heb een vraagje… Ik ben sinds een paar maanden weer begonnen met krachttraining. Eerst rustig aan om mijn spieraanhechtingen weer te laten “wennen” en nu klaar om er stevig tegenaan te gaan. Ik ben 39, 81 kg, BF ca 17%.. Ik heb een goed trainingsschema en voedingsschema met ratio 20, 30, 50%.
  Ik eet ca 6 keer per dag maar kom telkens in de knoop met het feit dat ik alleen ’s avonds kan trainen tussen 20.00 en 22.00. Na de training neem ik vaak een gainer met extra eiwit omdat ik ook voor 22.30 uur op bed wil liggen.
  Hoe kan ik mijn eetpatroon het beste aanpassen op dit schema. Overdag trainen is absoluut geen optie in verband met werk en kinderen.
  Wie heeft advies voor mij?

 9. Giorgio schreef:

  Hey Fitness junk,

  Ik probeer met mijn voedingsschema tot aan 75kg te geraken. Ik weeg nu 69,5kg.
  Ik bereken alle eiwitten, koolhydraten en vetten in mijn voeding wat ik nodig heb via de app “…..”
  Nu vroeg ik me 2 dingen af :
  1. Wat als je op het einde van de avond een groot tekort hebt in je dagelijkse voedingsbehoefte, mag je dan alles nog inhalen voordat je gaat slapen?
  2. Wat als je je voedingsdoel al rond de middag hebt gehaald? Is het dan goed om niet teveel meer te eten voor de rest van de dag?

 10. Marcel schreef:

  Hallo fitness junk,

  Bedankt voor je antwoord, ik heb de ratio’s aangehouden (ben aan’t cutten)
  Mijn vetpercentage is in 5 week van 14,1% naar 10,8%.
  Werkt perfect, bedankt voor alle info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.