Fitness schema vrouwen vet verbranden: 3 Dagen full body

Samenvatting fitness programma
Hoofddoel: vet verbranden
Trainingsniveau: Beginner
Type training: Full body
Frequentie: 3 keer in de week

De 3 dagen Full Body Workout is ontworpen voor vrouwen die serieus een strak lichaam willen creëren. De oefeningen die in het schema zijn verwerkt, zorgen ervoor dat alle spieren in het lichaam versterken. Met een uitgebalanceerd voedingsschema zullen er aardig wat vetten worden verbrand. Wordt het schema gecombineerd met cardio, dan is het een compleet fitness programma.

De nadruk wordt meer op spiergroei gelegd, wanneer het aantal herhalingen wordt gereduceerd naar 8 tot 12. Afwisseling in het aantal herhalingen heeft een positief effect op het lichaam, om zodoende gewenning te voorkomen en de spieren “completer” te ontwikkelen. De training duurt ongeveer een uur en langer zou een training niet moeten zijn. Na de training kan er eventueel cardio worden gedaan.

fitness schema Full body
Maandag (dag 1)
oefening sets reps
45 ° Degree Leg Press 3 15
Seated Row 3 15
Chest Dips 3 15
Upright Barbell Row 3 15
Cable Curl 3 15
Triceps Extension 3 15
Cross Body Crunch 3 1 minuut
Woensdag (dag 2)
oefening sets reps
Squat 3 15
Seated Calf Raise 3 15
Lat Pull Down 3 15
Dumbbell Flys 3 15
Triceps Kickback 3 15
Standing Dumbbell Curl 3 15
Cable Crunch 3 15
Vrijdag (dag 3)
oefening sets reps
Lunges 3 10 elke been
Wide Grip Pull Up 3 15
Back Extension 3 15
Barbell Bench Press 3 15
Standing Barbell Curl 3 15
Close Grip Bench Press 3 15
Horizontal Leg Raise 3 15

Workout notities:

 • Begin de training met een goede warming-up. Minimaal 5 tot 10 minuten een cardio(vasculaire) sessie, op matige tot hoge intensiteit.
 • Er wordt een complete warm-up set verricht, voordat een specifiek spiergroep(en) wordt getraind. Gebruik licht gewicht (50% load) 1 set- 15/20 reps.
 • Hanteer een rep-timing van 2-1-2, full-rom en altijd een technisch correcte uitvoering.
 • De workout kan eventueel worden beëindigd met een cooling-down, intensiteit en duur is mede afhankelijk van het doel.

Er wordt in het schema een ietwat hogere gemiddelde volume (d.w.z. sets/reps) aanbevolen, om de nadruk op spierdefinitie te leggen. De optimale volume kan naar persoonlijke voorkeur worden aangepast, omdat het per individu verschilt wat het beste werkt, tevens kan na verloop van tijd het trainingsdoel veranderen.

Heb je vragen, aanvullingen en/of opmerkingen? Laat dan gerust een bericht achter!

111 Reacties

 1. Jessica says:

  Dankjewel @fitnessjunk! ?

 2. Fitnessjunk says:

  Hoi Jessica, superset zou kunnen. Persoonlijk zou ik de rep range dan verlagen naar 10…

 3. Jessica van Amelrooij says:

  Goedemorgen,

  Voer je dit schema uit als een superset (of meerdere) of voer je elke oefening apart uit :-)??

  Alvast bedankt.

 4. Fitnessjunk says:

  Hoi Mandy, het belangrijkste is dat je voeding goed is afgestemd op je persoonlijke doel… Meer dan 15 herhalingen per set is niet nodig.

 5. Kathinka says:

  Moet alles zo zwaar mogelijk wat betreft de gewichten?

 6. Mandy says:

  Hoi, ik ben al een half jaar met krachttraining bezig ( niet echt met een schema) maar hoewel ik wel spieren krijg vind ik nog teveel vet op mijn armen en bovenbenen zitten. Hoe krijg ik dat weg? Mjn voeding is nog een puntje (doordeweeks goed in de weekends vind ik het erg moeilijk) maar moet ik juist veel herhalingen doen met minder gewicht of meer gewicht en minder herhalingen? Grtz

 7. Fitnessjunk says:

  Hoi Dascha, wat leuk dat je de site hebt bezocht. 10 min springtouwen is een prima warming up, vind ik persoonlijk. Als je ervan houdt om veel naar de sportschool te gaan en/of buiten te hardlopen, kun dagelijks cardio doen. Bijvoorbeeld 15 a 20 min direct na de Workout en dan zondag 30 minuten hardlopen. Vr gr.

 8. Dascha says:

  Ik heb twee vragen over wanneer je dit schema zou volgen, als eerste wat voor warming-up doe je voordat je aan de work-out begint? En als tweede wat raad je aan qua cardio? Ik zou dit graag toch een plekje geven in het schema maar is het dan beter om het op de work-out dagen te doen of op de rustdagen? En hoe lang raad je aan? Alvast bedankt!

 9. Nita says:

  Hai hai,

  Vraagje.. hoeveel weken moet je dit schema aanhouden wil je resultaten zien? En is er een vervolgschema die je dan kan gebruiken?

 10. Fitnessjunk says:

  Hallo Sanne, het ligt vooral aan je voeding. Kijk daar eerst eens kritisch naar. Groetjes.

 11. Gabriel says:

  Het mij als transgender geholpen

 12. Chocola says:

  Hall fitnessjunk,

  Als eerst: mijn complimenten, geweldige site!

  Ik wil ook graag vet verbranden en ben inmiddels begonnen met bikini — DELETE –.
  3 keer in de week een half uur krachttraining en 2 dagen cardio. Ben echt mega mega lui en vind dit nog wel redelijk (wel zwaar) vol te houden. Als ik jouw schema zie lijkt het mij best pittig, omdat het best lang duurt.

  Ik wil dus afvallen en daarna wat strakker worden. Vraag me nu alleen af of ik met de oefeningen van kayla kan afvallen? Dit is pas m’n tweede week en kan ik er helaas zelf nog niets over zeggen.
  Tips?

 13. sanne says:

  Hi,
  ik ben pas begonnen met fitness en heb niet echt een vast schema.
  mijn doel is voornamelijk om een platte buik te krijgen en een strakker lichaam, maar wil niet echt afvallen.
  wil ook zeker niet heel gespierd of breed worden.
  is dit schema hiervoor geschikt? en zo niet wat raad u mij dan aan?

 14. Theo says:

  Ik zie dat er nog al wat verwarring is over de duur van traning en de daarbij behorende energie leverantie. Zoals een cardiotraining van 10 minuten. Ik denk dat het gebruik van de term training niet verward moet worden met bewegen of oefeningen. Een training wordt in de regel gedaan om supercompensatie op gang te brengen. Dat wil zeggen dat je lichaam zo geprikkeld wordt dat het beter/slimmer wordt. Veelal betekend dit dat er tot uitputting getraind moet worden. Je moet je lichaam durven prikkelen anders ben je niet aan het trainen maar aan het bewegen. Niks mis mee maar verwacht geen wonderen. Fysiologisch gebeurd er namelijk niet zo heel veel. Een cardiotraing van 10 minuten traplopen is geen op z’n hoogst een HIT- of interval training als je het op de juiste manier doet. Bij een cardiotraining maak je gebruik van slow twitch (rode) spiervezels. Deze ondersteunen de fast twitch (witte) spiervezels bij een krachttraining. Daarom moet je geen cardio voor krachttraining doen. Andersom kan prima.

 15. Fitnessjunk says:

  Hoi carmen, “droogtrainen” en “cutten” zijn synoniem.

  Cutting – The structured prioritisation of fat loss whilst maintaining lean body mass aiming to maximise muscle definition, through dietary manipulation in order to create an energy deficit sufficient to mobilise body fat, in conjunction with a suitable weight training and cardiovascular exercise regimen.

  Met andere woorden, Het afzetten van vet door een gecontroleerde daling van voedingsinname, waardoor het afzetten van spiermassa wordt geminimaliseerd. Het droogtrainen gaat gepaard met een goed ontworpen fitnessprogramma.

  Vet verbranden betekend niet per definitie “met spierbehoud”. En het woord afvallen komt niet voor in een woordenboek van een fitnessjunk! ;)

 16. Fitnessjunk says:

  Beste Carmen, voor een gevorderde kun je gebruik maken van deze full body fitness schema. Als je net onder je onderhoud gaat zetten qua voeding, creëer je er een strak lichaam mee! ;)

 17. Carmen says:

  Daarnaast heb ik nog een vraag, wat is het verschil tussen droogtrainen/cutten en vetverbranding? Ik vind het lastig om dat verschil uit elkaar te houden.

 18. Carmen says:

  Beste Fitnessjunk,

  Het schema ziet er goed uit, alleen zelf vind ik het een schema met veel oefeningen, waar je om en nabij een uur mee bezig bent best lang. Heeft u ook een schema voor vrouwen met als doel vetverbranding die je in een half uur kan doen?

  Met vriendelijke groet,

  Carmen

 19. Fitnessjunk says:

  Beste Linse, persoonlijk volg ik een schema 8 weken. Vervolgens neem ik een week rust en volg een nieuwe of de oude (ietwat aangepast). Groetjes

 20. Fitnessjunk says:

  Gaby, perfect idee om te gaan afwisselen!

 21. Iris says:

  Waarom raden jullie het af om op krachtdagen geen cardio te doen? Ik doe na mijn krachttraining meestal nog 10 minuten traplopen, als ik dit beter niet kan doen stop ik hier mee. Mijn doel is om af te vallen

 22. Linse says:

  Hallo,
  Ik heb een maand dit schema gevolgd, vanaf hoeveel weken moet ik overschakelen naar het vervolg schema?
  Groeten Linse

 23. Gaby says:

  Beste fitnessjunk,
  Wat een fijne site! Ben nog niet zo lang bezig met trainen en vroeg me af of ik ook de schema´s kan afwisselen? bv de ene week full body en de week erop split. Wil voornamelijk nadruk leggen op billen en benen en dat gaat dan wat beter met de split training,
  Ook is het niet echt de bedoeling om af te vallen maar gewoon spieren op te bouwen, welk schema raad je aan

  groetjes

 24. Brie says:

  Hallo, ik zou hier graag nog extra been/bil oefeningen aan toe willen voegen. Bijvoorbeeld de hipthruster/deadlift en nog iets. Dat kan wel? Of heb je andere goede combinatie tips? Alvast bedankt. Vette website btw :)

 25. Manon says:

  Hallo,

  hoeveel herhalingen per set moet je eigenlijk doen als je wilt afvallen?

  gr.
  Manon

 26. Fitnessjunk says:

  Hoi Marit, ja begin eerst eens met een tekort van 300… Groetjes

 27. Fitnessjunk says:

  Hoi Mariska, dit is een goed vervolg fullbody schema

 28. Marit says:

  Hoi! Graag wil ik volgende week met dit schema beginnen. Mijn doel is om (weer) strak te worden en zo’n 8 kilo af te vallen. Mijn voedingschema heb ik op orde, ligt zo’n 500 cal onder mijn energiebehoefte. Nog tips? Bedankt voor het mooie schema! :) Groetjes,
  Marit

 29. Tialda says:

  Goedendag.

  Momenteel doe ik aan zaktraining op dinsdag en donderdag 1 uur ‘s ochtend en 1 uur ‘s avonds. Nu wil ik daarbij krachttraining doen maar 3 dagen erbij gaat mij niet lukken. Heb je een advies voor mij misschien iets wat ik na de training nog kan doen? Tevens eet ik voor de training Brinta (ochtend) en ‘s avonds gewoon eten en na elke training volle kwark. Is dit voldoende?

  Hoop dat je me een beetje kan helpen.

  Alvast bedankt.

 30. Angel says:

  Beste fitnessjunk,

  Ik ben sinds deze week met het schema van start gegaan, maar ik merk dat de focus erg op het bovenlichaam ligt. Ik persoonlijk zou een extra bil, been en buikoefening fijn vinden. Heb je hier suggesties voor?

  Groetjes Angel

 31. Mariska says:

  Hallo, moet je dit schema elke week opnieuw gebruiken of is er een vervolgschema voor de weken daarna?

 32. Fitnessjunk says:

  Hoi Piet, hmmm geen slecht idee :)

 33. Piet says:

  Hallo. Mooi schema maar zou je er geen deadlift bij doen ipv Back extensions

 34. Fitnessjunk says:

  Hallo Semi, nee hoor. Dan zou ik voor de training 10 min minuten cardio (warming up) en na krachttraining cardiovasculaire training. Groeten

 35. Semsi says:

  Haai,

  Het gaat me niet zozeer om vet te verbranden maar meer om wat conditie op te bouwen naast het krachttrainen.. of zeg/wil ik nu iets heel raars ?

  Groetjes!

 36. Danniek says:

  Hee Fitnessjunk!

  Ik heb een vraag over dit schema. Hoe zwaar moeten de oefeningen? Want dat staat er nergens bij.. Dus bijv de leg press, op hoeveel kilo moet ik die zetten? En dan moet ik het ook opbouwen?

  Groetjes Danniek

 37. Fitnessjunk says:

  Hoi Semi, doe anders 15 min HIIT na de training. Of op 2 “rust” dagen 30 a 40 minuten cardio op lage intensiteit. Vet verbranden doe je door een juist voedingspatroon. Vergeet dat niet. Groetjes

 38. Semsi says:

  Haai!

  Kan ik ook cardio toevoegen? voor en na de training bv?

  Groetjes

  Semsi

 39. Jul says:

  Beste Fitnessjunk, kan ik aan dit schema zelf nog extra bilspier-oefeningen toevoegen (want strakkere billen zijn mijn belangrijkste doel)?

 40. Fitnessjunk says:

  Hallo Er, kies eerst een doel. Droogtrainen of spiermassa opbouwen. Enkel met voeding zou je al moeten kunnen afvallen… Het is belangrijk om een persoonlijk voedingsschema op te stellen. Klik op de link. Groetjes

 41. Fitnessjunk says:

  Beste Marty, ja ik bergrijp je angst :) Dat lijkt inderdaad een grote omkeer, maar je doel is ook het tegenovergestelde. Begin rustig, ga eerst 200 kcal boven je behoefte zitten. Weeg en meet na 6 a 8 weken nog eens en stel eventueel bij. Groetjes

 42. Er says:

  Beste Fitnessjunk,

  Leuke schemaatje. Ik ben al een tijd bezig met gezond eten en 3-4 keer per week trainen (cardio icm kracht). Helaas geen enkel resultaat en dat frustreert mij dan ook erg. Geen spieropbouw, geen vetverlies, geen gewicht afname en geen milimeter slanker. Dieetist heeft dus ook niet geholpen.

  Gr.

 43. Marty says:

  Beste fitnessjunk,

  De afgelopen tijd heb ik mijn calorieopname en macros bijgehouden, wat heeft geresulteerd in afvallen en een strakker lichaam. Ik doe op dit moment 3x per week een high intensity les op mijn sportschool . Nu wil ik 3x per week krachttraining gaan doen ipv les, maar ik neem aan dat dit betekent dat ik ook hoger in mijn calorieën moet gaan zitten voor spieropbouw. Ik ben een beetje bang dat ik dan meteen weer aankom aangezien ik dus weer meer ga eten. Op dit moment zit ik ongeveer 400 onder mijn aanbevolen kcal en het lijkt me een beetje een grote omkeer om ineens 400 hierboven te gaan. Hopelijk hebben jullie wat goede tips!
  Dankjewel!

  Marty

 44. Fitnessjunk says:

  Hoi Marleen, ik heb je bericht even ingekort. Vragen over je voedingsschema kun je het beste hier stellen. Groeten

 45. Fitnessjunk says:

  Beste Raissa, lees dit artikel eens persoonlijk voedingsschema. Staat precies wat je moet doen om een persoonlijk voedingsschema te maken. groetjes

 46. Marleen says:

  Oh en ik doe dit dus al ongeveer 1.5 jaar zo. Eetschema veranderd wel soms.

 47. Marleen says:

  Hallo, (delete —) Groeten, Marleen

 48. Raïssa says:

  Beste fitnissjunk, Mijn BMR is 1353. dit schema wil ik graag gaan volgen maar wat moet ik nu precies aanhouden met mijn voedingsschema??
  ik doe ook aan cardio. Ik ben 22 jaar 159 en weeg 53 kilo. ik wil een strak klein beetje gespierd lichaam. is dit dan het juiste schema voor mij.
  ik fitniss nu 2x per week en doe aan hardlopen maar t wisselt steeds kom wss door mijn voeding. HELP hahah !! Groetjes

 49. Fitnessjunk says:

  Hoi Elles, bankdrukken.. Als chest dips te zwaar zijn, kun je de oefening excentrisch (negatief) uitvoeren. Dat is best leuk om te doen en je bouwt er kracht mee op! Groetjes

 50. Elles says:

  Hallo Fitnessjunk,

  Allereerst complimenten voor het mooie en duidelijke schema.
  De chest dips vind ik niet een prettige oefening, is daar een andere oefening voor die ik kan gebruiken?

  groeten Elles

 51. Fitnessjunk says:

  Hoi Janneke, jullie moeten niet te hard van stapel lopen. Anders raken jullie straks nog gedemotiveerd. Tot spierfalen is erg belangrijk, de hoeveelheid reps nog even niet. Doe nu wat je leuk vindt, bouw discipline op en leer tot het “uiterste” te gaan. Stap 1 is echt even je energiebehoefte berekenen, anders boek je geen resultaat en dat demotiveert pas echt. Het probleem is helaas, dat er ook te veel of te weinig gezond gegeten kan worden. Stap 1 voor jullie, individueel voedingsschema opstellen. Mocht je daar vragen over hebben, kun je ze daar stellen. Succes!

 52. Janneke says:

  Dankjewel voor je antwoord.

  Dus als ik het goed begrijp (even kort door de bocht):

  We eten al gezond, dus kunnen hier mee doorgaan alleen moet ik minder eten en hij meer (mits we dezelfde behoeften hebben wat natuurlijk niet zo is).

  Kwa krachttraining doe ik meer reps met lichter gewicht en hij minder maar wel tot spierfalen?

  En kwa cardio, mag voor mij iets meer zijn dan voor hem, maar met de juiste (mate) voeding dus niet per se nodig?

  Grtjes Janneke

 53. Fitnessjunk says:

  Beste Janneke, stiekem is er geen verschil tussen man en vrouw betreft het volgen van fitness schema of het maken van een voedingsschema.
  Als een persoon wilt droogtrainen, is een vereiste om dagelijks +/- 200 tot 500 kcal onder je energiebehoefte te eten. Wat veel mensen doen is het aantal herhalingen in een set iets op voeren (een direct gevolg, is dat er met minder zwaar gewicht getraind kan worden). B.v. 3×15. Er wordt beweerd, zo spieren meer te kunnen definiëren. Het zien van “spierdefinitie”, heeft te maken met een laag vetpercentage, mits de aanwezigheid van redelijk wat spiermassa.
  Cardio kan, maar is bij een uitgebalanceerd voedingsschema overbodig. Maar dat heb je mij niet horen zeggen ;). Cardio is ALTIJD goed, maar overdrijf het niet. Na een training is 15 min voldoende. Of 30 a 40 min op een dag dat je geen krachttraining doet. Nogmaals alles draait uiteindelijk om voeding!
  Advies spiermassa >>> dagelijks +/- 200 tot 500 kcal boven je energiebehoefte. +/- 3×10 a 12 reps. Cardio 1 x in de week. Bv 30 min hardlopen.

 54. Janneke says:

  Beste Fitnessjunk,

  Om mee te beginnen: complimenten voor de site, heeft me al vaak mijn vragen beantwoord.

  Alleen heb ik nog een vraagje.

  Mijn vriend en ik trainen allebei thuis. Hij wil meer spiermassa, en mijn hoofddoel is vet laten verdwijnen, maar spieren mogen ook best zichtbaar worden bij mij.

  De vraag is nu, wat moet ik anders doen dan hem (hij doet het full body schema voor thuis van deze site:))? Is het alleen dat ik extra cardio moet doen?

  Ook ben ik ben onlangs gestart met smart protein shakes als vervanger voor het brood dat ik at op een dag, maar zie nog geen verschillen.

  Mvgr Janneke

 55. Fitnessjunk says:

  Hallo Alita, een voedingsschema is essentieel. Leer hoe je een persoonlijk voedingsschema moet maken pers. voedingsschema opstellen. In principe maakt het niet uit welk schema je volgt. Als alle spieren in je lichaam maar, minimaal 1 x in de week ‘adequaat’, worden getraind. Je wilt vetverbranden, tegen zoveel mogelijk spierbehoud! Zorg voor goede voeding, juiste training en voldoende rust om goed te kunnen herstellen…

 56. Alita says:

  Hallo,

  Ik ben al een tijdje aan het trainen maar vind het heel lastig om een juist trainings schema te vinden en heb ook al veel geprobeerd. Mijn doel is om mooi gespierd te worden maar zoals ik in de vorige reacties lees moet je hiervoor eerst afvallen. Ik ben 19 jaar, 1.68 m en weeg 58 kilo. Mijn vetpercentage is nog te hoog. Mijn vraag is dus kan ik dit schema volgen om mijn vetpercentage te laten zakken en als dat juist is dat ik dan met bijvoorbeeld een 4 daagse split schema begin?

  Ik ben ook bezig met mijn voeding en neem elke dag een eiwit shake.

  Alvast bedankt! :)

  Groetjes Alita

 57. Fitnessjunk says:

  Hallo Room, dat kan zeker. Het aantal herhalingen ligt vrij hoog, omdat het een beginners schema betreft. Beginners moeten namelijk eerst de techniek goed onder controle krijgen en dat gaat een stuk makkelijker (en veiliger) met licht gewicht. Wissel het eens af door een week 10 herhalingen te maken. Beter nog: een week 15, een week 10 en een week 5 herhalingen… Groetjes

 58. Room says:

  Ik vind 20 wel erg veel, mag 3x 15 ook?

 59. Fitnessjunk says:

  Hoi Stef, het spijt ons. Fitnessjunk.nl geeft geen advies, betreffende “aandoeningen” en sport/voeding. Vriendelijke groet

 60. stef says:

  Hoi,

  Ik heb en vraag ik train nu een maand 5 dagen in de week dag , fitness dag zwemmen om en om, maar het eten lukt niet weet jij een eetschema ofzo is om af te vallen ik eet nu op een dag weinig wat aafrechts werkt heb een traagwerkende schildklier. Gr stef

 61. Fitnessjunk says:

  Hallo Malika, dat willen we allemaal toch? Een strak lichaam creëren ;) Je ABS (buikspieren) worden pas echt goed zichtbaar bij een laag lichaamsvetpercentage. Het is dus van belang niet alleen goed de buikspieren te trainen, daarbij ook een gezond voedingspatroon. Verder is het een goed schema. Succes!

 62. Malika says:

  Hallo,

  Ik wil graag een strak lichaam crieën. En mijn abs zichtbaar laten worden. En heel graag mijn heupen strak in vorm krijgen.
  Wat voor schema kan ik het beste gebruiken?

  Groetjes,

 63. chan says:

  vraag dit schema kan ik dus gebruiken als ik wil afvallen en strakker wil worden. moet van de dokter afvallen. BMI is 27 / ik weeg 73 kilo en ben 1.62 m .

  ik eet om de 2 uur kleine porties…fruit ..groente …noten…eiwitten …etc

  groetjes chan

 64. Aleksandra says:

  Hey,

  Ik ben na de zwangerschap terug beginnen trainen
  Full body schema en tot muscle failure. Ervoor 10 fietsen als opwarming en daarna nog een halfuur cardio. Het is lang geleden en ik heb ontzettend veel last van spierpijn en mijn vraag is of ik met spierpijn mag gaan trainen of dat ik ze daardoor juist nog meer belast.
  Alvast bedankt

  Groetjes

 65. Fitnessjunk says:

  Hallo Kelly, wat is je doel? … Het maakt niet uit welk doel je voor ogen hebt of welk schema je volgt, maar over het gewicht wat je gebruikt is het volgende: Train elke set tot ‘Muscle failure’ (spier falen). Het gewicht wat je gebruikt is uiteraard afhankelijk van hoeveel herhalingen je per set wilt maken. Train je tot muscle failure, is het vrijwel onmogelijk om de volgende set even veel herhalingen te maken en zeker als je het gewicht verhoogt. Sterker nog, wil je even veel herhalingen gaan maken, zal je waarschijnlijk het gewicht moeten verlagen :)

  Persoonlijk verhoog ik het gewicht elke set (waardoor het aantal herhalingen dus zakt). Ik mik op 12, 10, 8, 6 herhalingen. Droogtrainen doe ik door mijn voedingsschema aan te passen en mijn cardio te verhogen…

 66. Fitnessjunk says:

  Hallo Romy, dat klopt. Meer herhalingen gebruikelijk om droog te trainen. Meer dan 4 sets voor spieropbouw absoluut niet nodig en werkt zelf contraproductief! Je bedoeld waarschijnlijk 4 sets x 12 herhalingen… Vaak worden de aantal herhaling wel verminderd. Bijvoorbeeld: 4 x 12, 10, 8, 6. Het is belangrijk, elke set tot spier falen te gaan. Groetjes

 67. Fitnessjunk says:

  Hoi Sabine, je kan gewoon zwaar blijven trainen. Gezonde (voldoende!) voeding en krachttraining is DE manier om een strak lichaam te creëren. Op de site staat er een uitgebreid artikel over. Zie hoofdmenu droogtrainen. Groetjes

 68. Sabine says:

  Ow, en nog even een vraag. Ik wil vetverbranden, moet ik dan met een wat lager gewicht trainen of juist wat zwaarder?

 69. kelly says:

  ik ga beginnen met deze fitness schema van jullie nou heb ik een vraag hoe zwaar moeten de gewichten zijn ? en moeten de gewichten telkens zwaarder of dat niet ?

 70. Romy says:

  is herhalingen van 4x 12 sets voldoende bij krachttraining? ik deed eerst 3x 20 maar ik begrijp dat je beter minder herhalingen kan doen en meer sets voor spieropbouw?

 71. Kim says:

  Hallo,
  Ik wil graag wat afvallen maar geen spieren verliezen. Uit eerdere reacties lees ik dat dit lastig is. Wat raden jullie aan?
  Eerst vetverbranding dmv cardio (en kan ik daar wel wat krachtoefeningen bij blijven doen?) en daarna spieropbouw dmv krachttraining?

  Zware krachttraining en cardio is dus geen goed idee..

 72. Fitnessjunk says:

  Hoi esther, plaats je bericht even bij droogtrainen aka cutten. Dan helpen we je daar verder. Groetjes

 73. Esther says:

  bedankt voor je antwoord. Ik had al begrepen dat vet verbranden en spieren opbouwen niet tegelijk kan. Mijn doel op dit moment is vet verbranden. Ik neem aan dat je met stats het volgende bedoeld (berekend met jullie calculator):
  Lichaamsvet 31.2%
  Aantal kilo’s vet 21.7
  Vetvrije massa 47.8
  Overgewicht 1.7

  Ik let op het moment op mijn voeding door de eetmeter van voedingscentrum bij te houden. Ik probeer de juiste hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen en mijn calorie inname niet te laag te laten zijn (ik richt op 1700-1800 kcal; ik ben 33, 70 kg en 165 cm). Ik sport 3 dagen in de week. Ik merk dat ik sterker wordt, maar zie nog te veel vet op bepaalde plaatsen (bovenarmen, rug, heup). Ik hoop dat ik zo op de goede weg bent, maar als je nog tips voor me hebt, dan hoor ik die graag.

 74. Fitnessjunk says:

  Hoi Jamilla, eerst een warming-up van 10 min (lage intensiteit) is goed. Vervolgens max een uur krachttraining en daarna pas cardio. 20 tot 30 minuten is voldoende. Op die manier wordt een “volledig” fitness workout gecreëerd. Ik begrijp wat je bedoeld te zeggen. Ik ga het even simpel uitleggen. Je lichaam kan op verschillende manieren energie uit het lichaam onttrekken, … Door na de krachttraining (lichte intensiteit) cardio te gaan doen, verbruikt het lichaam de vetreserve om aan benodigde energie te komen. Je begrijpt dat sportdrankjes dan uit den boze zijn (vol met suikers zitten). Droogtrainen heeft met voeding te maken, veel veeeel minder met cardio. Mocht het jou om de vetverbranding gaan. Wat is je doel? Groetjes

 75. Fitnessjunk says:

  Beste Esther, helaas gaan spieren opbouwen en vet verbranden niet samen. Het zijn twee doelen die elkaar tegen werken, namelijk:

  Spieropbouw (bulken) > een calorisch overschot
  Vet verbranden (cutten) > een calorisch tekort

  Met droogtrainen kun je wel spierverlies tegen gaan, door gezond (voldoende) te blijven eten en krachttraining te doen. Vandaar dat fitness/bodybuilders zo’n strak lichaam hebben.

  Het is dus belangrijk om eerst een doel vast te stellen, vervolgens pas je daar voeding en training op aan. Als je weet wat je wilt, kan ik je verder helpen. Eigenlijk is het heel simpel. Bij een TE hoog vetpercentage, zou je doel ALTIJD droogtrainen moeten zijn. Misschien is het handig om je ‘stats’ even te posten, …

  Groetjes

 76. Esther says:

  Wat fijn dat deze site er is. Vraagje: in je reacties staat dit:
  “Boven de 15 herhalingen is meer gericht op conditie/uithoudingsvermogen en wordt vaak tijdens droogtrainen. De twaalfde herhaling moet nog net gaan. Dat is een goede richtlijn voor spieropbouw.”

  Maar in je schema staan 15 tot zelfs 25 herhalingen. Doel van dit schema is dan ook vet verbranden. Ik wil zowel vet verbranden als spieren opbouwen. Begrijp ik goed uit een andere reactie (aan Kyra) dat ik dan eerst dit schema kan volgen met de hoge aantal herhalingen en dan daarna met minder herhalingen en minder gewicht hetzelfde schema nog eens kan doen voor spieropbouw? En zo ja, hoe lang adviseer je dan per doel?
  Bedankt alvast.

 77. jamilla says:

  Hey,

  Wat raad je ons aan, eerst beginnen met krachttraining en dan cardio of andersom??
  Sommige artikels raden eerst krachttraining en dan cardio, omdat je dan aan echte vetverbranding begint.

  Mvg

 78. Fitnessjunk says:

  Hallo Romy, doe twee maal in de week fullbody en twee maal hardlopen OF bodypump. Vier dagen sporten is voldoende en heb je genoeg rust voor spierherstel. Als je vierdagen wilt sporten waarvan 2 FB, zou ik het volgende doen

  Maandag: Lichte intensiteit cardio
  Dinsdag: Fullbody (zware intensiteit)
  Donderdag: Lichte intensiteit cardio
  Vrijdag: Fullbody (zware intensiteit)

  Overige dagen rust!

 79. Romy says:

  Hai,

  Ik wil vooral wat meer spier en wat strakker in me lijf, echt afvallen hoeft niet. ik doe momenteel op maandag full budy, dinsdag hardlopen, woensdag bodypump en dan in het weekend nog 1 dag hardlopen of full body in de sportschool daarnaast wandel/fiets ik veel.

  is dit zo voldoende om meer spier op te bouwen en strakker te worden

 80. snoepje says:

  Is dit krachttraining? Ik ga maandag beginnen!

  Dit en kickbox cardio lijkt me goed

 81. Fitnessjunk says:

  Hallo Beckx, inderdaad 6 a 8 weken. Daarna week rust. Als je weer gaat trainen, doe dan alternatieve oefeningen voor de betreffende spiergroepen. Bijvoorbeeld barbell bench press vervangen door dumbbell bench press. Eind deze week gooi ik toevallig een nieuw fullbody schema online. Wil je niet een keer een split-schema uitproberen? Groeten.

 82. Fitnessjunk says:

  Inderdaad :) Carmen goes hardcore!

 83. Carmen says:

  Hoi!

  Ik ben nu inmiddels een week bezig met het schema…spierpijn! Heerlijk, no pain no gain ;)

 84. Beckx says:

  Top site…. leuk en prettig schema, werkt bij mij prima. Hoelang kan ik deze doen? 6 weken of zo? Grtjs, Beckx

 85. Fitnessjunk says:

  Hoi Carla, hoofddoel schema > vet verbranden. ;) Met een uitgebalanceerd voedingsschema, moet het goed gaan! Succes en laat anders maar even weten of het is gelukt. Groet.

 86. Carla says:

  Hi fitnessjunk,

  Ik wil juist wel graag afvallen, raad je ‘t programma aan of af?

 87. Fitnessjunk says:

  Beste Caroline, je bent goed bezig! Misschien iets TE goed. Je traint erg vaak, waardoor je (denk ik) motivatie een klap krijgt, misschien zelfs een dipje. Dit resulteert mogelijk in een vreetbui. Of je hongert jezelf zo uit, dat je wel moet vreten.

  Train min 3 en max 4 keer in de week krachttraining, niet langer dan 45 a 60 minuten. Pas NA de krachttraining 20 a 30 minuten cardio. Als je voeding in orde is, moet dit meer dan voldoende beweging zijn. Nog even iets over de krachttraining. Dit zorgt ervoor dat je spiermassa behoudt/verkrijgt en heeft een positief effect op je metabolisme, indirect op je vetverbranding. Ook krijg je een strakkere look. En dat is wat jij wil, toch? Als vrouw hoef je niet bang te zijn super gespierd te raken. Echt niet!

  Je probleem zones kun je niet weg werken door daar meer oefeningen voor te doen. Plaatselijke vetverbranding bestaat niet. Je probleem zones raak je kwijt door je lichaamsvetpercentage omlaag te brengen. Is het een beetje duidelijk? Groetjes

 88. Caroline says:

  Hallo,

  Ik zit met een klein probleem… Doordat ik veel tijd doorbreng in de fitness (zowel cardio als oefeningen).

  Mijn routine:
  Op de loopband loop ik met intervallen, 3 min 8,5km/u en dan 1-2min. 11,5km/u. Ook wandel ik met stijging van 10% met 7,5km/u. Hierdoor verbrand ik zo ongeveer 400kcal in een half uurtje.
  Daarna doe ik meestal 1000m roeien.
  Na het roeien begin ik met buikspieroefeningen en de verder gebruikelijke spieroefeningen.
  Daarnaast neem ik elke week nog aan 2-3 groepslessen deel.

  Nu het probleem: Ik zit met een JoJo-effect…
  Ik kan het 1 week heel goed doen, daarmee bedoel ik met mijn eten. Maar daarna is het om zeep. Ik heb vreetbuien en geen kleine… Vooral NA het fitnessen… I need some help. Ik heb ook angst dat mijn spieren me er breder gaan doen uitzien, omdat ik ze 3-4x per week train.

  Dan heb ik nog 1 vraag:
  Mijn probleemzone is bovenbenen, onderbuik en bovenarmen… Moet ik dit dan extra veel trainen? Of eerder meer gewicht?

 89. Fitnessjunk says:

  Beste Merve, bij vet verbranden is het heel belangrijk dat je gezond blijft eten. Dus absoluut geen crash dieet gaat volgen. Voeding is bij afvallen/ trainen het belangrijkste. Zit dat niet goed, gebeurt er NIETS. Het gewicht moet zo zijn, dat de laatste herhaling echt nog maar net gaat! Blijf een oefening altijd correct uitvoeren! Vraag de eerste paar keer of iemand van de sportschool (deskundige) mee kijkt. Succes! Ben benieuwd, laat het weten. Groeten

 90. Fitnessjunk says:

  Hallo Carmen, dank je! De laatste rep moet je eruit persen. Dat noem je ook wel, till muscle failure (spierfalen dus). Let wel op, blijf een oefening altijd technisch correct uitvoeren. Gaat dat lukken denk je?

 91. Merve says:

  Hoi fitnessjunk,

  ik ben een beginnende trainer en mijn doel is vet verbranden. Ik vroeg me af met hoeveel kg gewichtjes ik moet beginnen met trainen.. ik heb hier namelijk geen idee van. Het trainingsschema ziet er erg uitdagend uit!

  Alvast bedankt,
  merve

 92. Carmen says:

  Hoi!

  Ik heb een vraag over de gewichten die je gebruikt bij bovenstaande oefeningen. Moeten ze zo dusdanig hoog zijn dat je de laatste rep eruit moet persen? Of moeten ze wel goed te doen zijn?
  Complimenten trouwens over de site! Echt heel fijn!

 93. Fitnessjunk says:

  Hallo Sec, heel goed. Lage intensiteit cardio training is (relatief aan wat het lichaam als energiebron verbruikt) goed voor de vetverbranding! Laat maar weten hoe het gaat, ik ben benieuwd. Groetjes.

 94. Sec says:

  Fitnessjunk dank voor je antwoord!

  Schema is inderdaad goed vol te houden, ik doe er zelf nog 30 min cardio op lage intensiteit achter.

  Nu maar afwachten hoe snel ik resultaten boek:)

  Gr.

 95. Fitnessjunk says:

  Hoi Sec, kijk dat zijn interessante vragen! Je doel is vetverbranden (tonen/definitie), toch? Dan zou ik zwaardere gewichten gaan gebruiken en zeker weten niet de sets en/of reps in het schema gaan verhogen. succes! Is het schema een beetje vol te houden? Groetjes

 96. Sec says:

  Hi,
  Wat een super site!

  Ben nu al 1 week het bovenstaande schema aan het volgen, maar had een vraag hierover.
  Moet je wanneer het makkelijker begint te worden zwaardere gewichten gaan gebruiken, of juist het aantal sets en reps. verhogen? Mijn doel is zeker niet om breder te worden , alleen maar tonen…

  Gr.

 97. Fitnessjunk says:

  Beste Tris, poeh wat een verhaal. Advies: richt je eerst op het afvallen. Ben je op goed gewicht (laag vetpercentage), dan pas richten op spiermassa opbouwen. Groetjes.

 98. Fitnessjunk says:

  Hallo Lisa, bedankt voor het plaatsen van een bericht. Uhm, een klein probleempje. Spiermassa opbouwen en afvallen tegelijkertijd kan niet. Uiteraard worden je spieren wel “steviger”. Afvallen met zoveel mogelijk behoud van spiermassa kan wel. En betreft het niet lukken met afvallen, minder voeding (wellicht het snoepen) tot je nemen. Als ik je berichtje goed lees, heb je twee doelstellingen. Maak daar een van. Groetjes

 99. lisa says:

  Hallo,

  ik ben nu al een tijd bezig met fitness. Mijn doel is afvallen. Daarnaast wil ik ook wat spiermassa opbouwen. Ik ben 3 keer per week in de sportschool. Daarnaast zit ik op voetbal en daar train in 1 keer in de week voor en op zaterdag een wedstrijd. Maar het lukt maar niet om af te vallen. Heeft er iemand tips?

  Lisa

 100. Tris says:

  Hey! ik was op zoek naar een schema om te kunnen doen in de fitness terwijl mijn kinderen trainen en kwam hier uit. T is me ook niet allemaal zo duidelijk hoe je nu het beste traint en vooral ook wat de redenen er van zijn. Ik lees overal wel niet teveel cardio per week (terwijl ik van idee ben dat je beter kan bewegen dan op je (lui) gat zitten in de cafetaria). of juist cardio na krachttraining.
  Ik volg al 2x per week de pump en combat. maar wil aanvullend een programma om sneller spier opbouw te hebben en een afgetrainder lijf te creeëren op die manier. Ik heb nu nog veel vetmassa en ik wil die kwijt en inruilen voor een strakker lichaam maar hoe ik nu juist moet trainen en wanneer wel niet of welk schema’s dat is me ook een raadsel, hopelijk kan jij voor mij wat verduidelijking brengen :-)
  Voedingsschema ben ik al mee bezig.
  Thx!
  Groetjes!

 101. Fitnessjunk says:

  Hallo Mirjam, leuk dat je de website bezoekt. Probeer een fitness/bodybuilding training altijd binnen een uur af te ronden. Zeker niet veel langer. Groetjes

 102. Mirjam says:

  Hi, allereerst, fijne website! Super dat er mooie schema’s opstaan. Bedankt hiervoor. Ik vroeg me af hoeveel tijd een training om en nabij kost (er vanuit gaande dat je aan een stuk door kan trainen, met uiteraard 30sec rust tussen reps). Thanks!

 103. Fitnessjunk says:

  Boven de 15 herhalingen is meer gericht op conditie/uithoudingsvermogen en wordt vaak tijdens droogtrainen. De twaalfde herhaling moet nog net gaan. Dat is een goede richtlijn voor spieropbouw. Vriendelijke groet.

 104. Amanda says:

  hallo, dit lijkt mij een mooi schema om weer te beginnen. (heb 2 jaar niet getraind)

  Ik vraag me alleen af, wat cardio betreft, kan dit alles zijn? fietsen, lopen? En hoe lang? en alleen na de training of ook ervoor?

  Groeten Amanda

 105. Femke says:

  Hoi, vraagje: ik vind het heel lastig om te bepalen wat voor gewicht ik moet nemen. De uitvoering moet natuurlijk perfect blijven, maar het voelt heel snel alsof het dan ‘te licht’ is. Ik heb wel mijn vaste gewicht dat ik neem met bodypump, maar ik denk dat dat te licht is aangezien je daarbij meer reps hebt… Is er een soort richtlijn of wat dan ook?

 106. Fitnessjunk says:

  Hallo Kyra, een perfect lichaam. Zo zo, dat is nogal wat! ;) Doe de 3 of 4 daagse split schema + 30 min cardio na de training. Eerst droogtrainen en dan spiermassa opbouwen. Verdiepen in voeding etc is waar je het beste mee kunt beginnen. Lees eens het artikel over cutten/droogtrainen. Vriendelijke groet

 107. Kyra says:

  Hoi Fitnessjunk,

  Ik wil graag een ‘perfect lichaam’ krijgen maar weet niet hoe ik moet beginnen. Eerst spiermassa opbouwen en dan strakheid creeëren? Of eerst strak worden en dan spiermassa opbouwen?

  Eerst deed ik de oefeningen telkens 4 x 10 om spiermassa op te bouwen maar nu doe ik ze 4 x 12 om strakker te worden. Weet nu eigenlijk niet waar ik het beste mee kan beginnen?

  Kan jij mij helpen en tips geven?

  Groetjes

 108. Fitnessjunk says:

  Hallo Sandra. 3 dagen fullbody en ook nog eens 2 a 3 dagen hardlopen, raad ik af. Je wilt juist wat aankomen. Ik zou het volgende doen. Maandag fullbody (intensiteit laag), woensdag bovenlichaam (intensiteit midden) en eventueel die dag hardlopen en vrijdag fullbody (intensiteit hoog). Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 200 tot 500 kcal boven je energiebehoefte zit. Anders kom je niets aan en val je juist alleen maar af! Begrijp je het een beetje?

 109. Sandra says:

  3 dagen full body lijkt me perfect! (maar moet absoluut niet afvallen, wil juist graag wat aankomen) Ben wel nog maar een beginner en wil graag op wat overige dagen (2 a 3) wat hardlopen. Heb je nog tips/aanraders? Ik google me helemaal suf, maar wordt nog niet veel wijzer.

  Alvast bedankt!

 110. Fitnessjunk says:

  Nee, niet echt. Wil je een schema voor 3 dagen, gaat je voorkeur naar fullbody of beiden?

 111. Sandra says:

  Is dit schema ook geschikt om wat extra spiermassa op te bouwen (zonder dat het doel is vet te verbranden?)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.